onsdag 29 april 2015

Allting är inte modernt i Fålhagen


Ja, i slutet av förra året gick jag runt Fålhagen med en barnvagn. I helgen ägnade jag mig åt att gå runt med en son i bärsele och en hund i koppel. Det var hunden som behövde frisk luft och utrymme att uträtta sina behov. Jag kanske sa någonting om att vi skulle kunna testa Pampers på hunden också...men det gillade hunden inte. Att vara ute var tydligen minst halva poängen med det hela.

Hoppsan, där blev jag väl lite ofokuserad. Nej men allting är inte supermodernt i Fålhagen. Jag hittade den här pärla i hjärtat av Fålhagen. Huset skulle behöva lite ROT-avdragsgillt arbete. På tal om det, så glöm inte att deklarera!

tisdag 28 april 2015

Fiber i Fålhagen


Nu kan man se spår av fiber i Fålhagen. Det är bra att man satsar på snabba internetuppkopplingar även om det kanske leder till lite extra stök i stadsdelen.

måndag 27 april 2015

Den blomstertid nu kommer...


I helgen var jag hundvakt och hade tid att gå runt i Fålhagen och det var egentligen först i helgen som jag såg att våren och sommaren är här. Träden blommar! Nu hoppas jag på balkongväder men viktigast av allt är att det är bra väder på forsränningsdagen. Det är ju trots att 40 års fest för forsränningen i år!


söndag 26 april 2015

Fålhagen och bostadsmarknaden


Det byggs mycket i Fålhagen.Tyvärr så blir det nästan uteslutande bostadsrätter. Bostadsrätter är bra för dem som har tänkt sig bo länge på ett och samma ställe, men mindre bra för dem som bara ska bo i Uppsala och Uppsalas bästa stadsdel en kortare stund. Tänk om man skulle bygga lyxiga hyresrätter i Fålhagen. Det vore väl nåt :).


lördag 25 april 2015

Kisshissen = Bastu?


Några dagar den här veckan har det luktat bastu i den hissen jag brukar ta upp till spårnivån. Första gången undrade jag vad det berodde på. Andra gången såg jag anledningen. Någon har minieldat i hissen. Det kan inte vara A särskilt smart och B särskilt nyttigt. Jag hoppas att vi slipper läsa rubriker om någon som misslyckats med att elda lagom. Eller helst ska man sluta med att elda...

fredag 24 april 2015

Särskilt värdefulla bebyggelsemiljöer i Uppsalas innerstad


Efter att jag hade skrivit om q-märkta hus i Fålhagen för några dagar sedan fick vi ett mail till bloggen från Brf Ymer här i Fålhagen. I mailet fanns en länk till deras hemsida där man kan hitta ett förslag till beslut från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige år 1988 där de pekar ut särskilt värdefulla bebyggelsemiljöer i Uppsala innerstad: http://archive.brfymer.se/881107_Fullmaktige_i_Uppsala_kommun.pdf.

I förslaget står det att beslutet i sig inte kommer att ha någon direkt rättsverkan, men att byggnadsnämnden har uppdragit åt stadsbyggnadskontoret att utarbeta riktlinjer för plan- och byggärenden i de utpekade områdena. Till förslaget är själva inventeringen bifogad, vilket gör att hela pdf:en är på ca 60 sidor. Men den utgör intressant läsning! Jag har inte hunnit mer än att skumma lite, men jag kan rapportera att stora delar av Fålhagen har pekats ut (se själv på sid 6 i pdf:en). Det är området mellan S:t Göransgatan och järnvägsstationen, kvarteret Liljan (även om vi får en känga för att den stora parkeringsplatsen har spolierat vårt kvarter), "Almtuna låghusområde" (NO om Torkelsgatan och NV om Ymergatan), "Almtuna egnahemsområde" (alla villor i det hyfsat triangulära området som omringas av Liljegatan/Fålhagsleden/Björkgatan) samt "Fålhagen" (dvs bortåt Hammarbygatan/Gunstagatan).

torsdag 23 april 2015

Om skolnedläggningarna..


Det är en ännu en vacker och ljus morgon som håller på att börja. Jag sitter i köket, med kaninen vid mina fötter och en kopp varmt kaffe i koppen. Framtiden håller på att stiga upp i öst. Idag hamnar vi utanför Fålhagen för jag ska kommentera det beslutet av att lägga ner två skolor i Uppsala.
Den här berättelsen är en redogörelse av personliga erfarenheter utav politikers syn på skolpolitik för jag har själv fått hotats av detta två gånger och varit med om en hopslagning av skolor (Inte om just de här nedläggningarna i Uppsala men de verkar följa en mall).

Jag gillar inte skolnedläggningar. Vem gör det egentligen? UNT:s insändarsida har fyllts med texter om just skolnedläggningar.Det är inte särskilt upplyftande att vara med om hotet om nedläggningar, det skapar oro på arbetsplatsen. Både för eleverna och lärare.

Oro är en sak, för så småningom så förvandlas det till upprördheten (Om hotet pågått en längre tid).Upprördheten växer oftast fram från hur politikerna hanterat frågan. Så här går en politisk nedläggning av en skola till: Ett stormöte, nedläggningen presenteras som en händelse som man bestämt sig för eftersom inga andra alternativ funnits och därefter en kort diskussion och så går politikerna ut ur lokalen. Hela processen ska vara så snabb som möjligt så att allmänheten, skattebetalarna, inte hinner reagera på det. Och det kommer att dröja länge innan politikerna visar sig i lokalerna igen.Skollokalerna alltså.

Anledningen till snabba skolnedläggningsbeslut är att kommunpolitiker ser skolverksamheten som en siffra i en excelfil. Den här gången har jag till och med sett i tidningen att man har uttryck sig som så att "man har en budget att hålla". Visst, det är bra om man håller budgeten, men ibland är det bra om man tittar på framtida inkomster också. Därför tycker jag att en utbildningsnämnd är en helt fel plats för att fatta så här stora beslut. Beslutet måste från utbildningsnämnden till kommunfullmäktige så att det blir en rejäl och offentlig diskussion om frågan. Och det är aningen lättare att kräva politiskt ansvar från partierna när diskussionen sker i kommunfullmäktige.

Typiskt för nedläggningar är att de ska göras i början av mandatperioden, så att väljarna hinner glömmer frågan till nästa val. För övrigt så tycker jag att sammanslagningar av skolor till större enheter är allt annat än bra. Men det är en annan fråga. Nu ska jag gå och jobba på en skola.


onsdag 22 april 2015

Lättare med cyklister


Det är så skönt att Taco Bar åter monterat dit sin uteservering. Varför? Jo, det är mycket lättare att se om cyklisterna genar vid Taco Bars hörna. Cyklisterna kan inte gena lika mycket och man hinner se dem. Det är bra.

tisdag 21 april 2015

Tågtrafiken


Vad är skillnaden mellan tåg och tid? Tiden går...

Vad är en annan skillnad? Tiden står aldrig stilla...

Det är ju bara horribelt hur illa tågtrafiken fungerar. Helt hemskt. Jag lider med alla tågresenärer! Håll ut!

http://www.unt.se/uppland/uppsala/ett-javla-skitbolag-3691505.aspx

måndag 20 april 2015

Hämta från tåget...


Jag stod inte länge här och väntade på bussen som skulle ta mig till Årsta men jag hann ju upptäcka att många tänker fel. Istället för att åka in på hämtningsområdet så parkerar man längs Stationsgatan med resultatet att trafiken står stilla. Bilarna kommer inte frram. Bussarna kommer inte fram. Bara för att folk parkerar längs gatan. Och det var flera bilar på de 10 minutrarna som jag stod där och väntade på bussen. Helt sjukt! Bilen på bilden har ändå lånat lite av trottoaren, men andra gjorde inte ens det...ibland så är jag rätt så säker på att Uppsalabilister inte tänker på andra eller hur trafiken ska flyta på bra. Så uppmaningen från bloggaren blir: Tänk på andra!

söndag 19 april 2015

Ingen karta över q-märkta hus i Fålhagen

Har ni sett att det ena rosa huset på Norrtäljegatan (bredvid Vaksalaskolan) har ändrat fasadfärg till en aprikos ton? Det ser fint ut, jag undrar om det är det ursprungliga färgen som man nu har återgått till? Jag mailade stadsbyggnadsförvaltningen på Uppsala kommun i hopp om att få någon form av karta över vilka hus i Fålhagen som är q-märkta eller har någon annan form av skydd, så att man inte får göra vilka ändringar man vill. Det kan till exempel handla om att byta färg, byta fönster, eller annat. Men tyvärr fick jag svaret att de inte har någon karta och att man måste skicka en fråga om specifika hus för att få svar.

lördag 18 april 2015

EN barnfri natt


Efter att konstant ha umgåtts med sonen var det dags att ta en ledig kväll, natt och morgon från barnet.  Vi checkade in på Park Inn för att kunna sova 8 timmar utan avbrott och det var precis det vi lyckades med. Fantastiskt! Efter att i flera veckor vaknat väldigt ofta på nätterna på grund av sonens öroninflammationer så var det verkligen skönt att sova ut. Ordentligt. Jag kan rekommendera detta för alla småbarnsföräldrar. Och känslan att på morgonen kunna äta lammkorv, dricka varmt kaffe och läsa DN i lugn och ro är en svår att slå

fredag 17 april 2015

Korsningen Storgatan och Vaksalagatan


I fredags väntade jag på att Tilltugg skulle öppna och satt på deras uteservering (= en bänk på trottoaren). Jag hängde verklige på låset för jag kom ju direkt från jobbet och var där alldeles för tidigt men det var fint väder så jag passade på att njuta av solen och titta på trafiken. Det jag såg i korsningen Storgatan och Vaksalagatan skrämde mig. Folk cyklar ju helt vårdlöst på Vaksalagatan och så bryr sig inte cyklisterna om trafikljusen heller och skulle de ha koll på andra trafikanter så skulle det väl vara en sak, men de här cyklisterna hade ingen koll alls. Jag tycker att Uppsalabilister är duktiga som inte har ihjäl fler cyklister. Nej, många cyklister borde nog tänka på att de bara har ett liv.

torsdag 16 april 2015

Barskåpstipset


Ja, jag får väl erkänna att dagens inlägg inte handlar om Fålhagen. Vi kan väl skriva inlägget under "samhällsinformation" eller någonting dylikt. Jag var och hälsade på en kompis som också blivit småbarnsförälder förra året och såg detta. Jag var bara tvungen att fota det hela för lösningen är ju genialisk! Dock är det lite svårt att ta ett spontant glas Jura, om man skulle vilja det.

onsdag 15 april 2015

Tilltugg


Jag och Niina ordnade en barnfri kväll och natt och då gick vi till Tilltugg. Vi har inte hunnit dit på mycket länge så det gällde att passa på. Jag upptäckte att Tilltugg har uppdaterat ölsortimentet med intressanta öl och menyerna hade också uppdaterats. Jag kan varmt rekommendera att du testar ZZ+-ölen och getostbollar med jordgubbspuré...mums! Ska dit snart igen :).


tisdag 14 april 2015

Gröna skogar i UKK


Yes! Helt fantastiskt! Hasse Andersson kommer till UKK. Jag tyckte att hans låt var den bästa i årets Melodifestival. Ja, jag är lite konservativ vad gäller det här med musik och sånt. Men i alla fall så kommer alltså Hasse Andersson till UKK i höst! Mer info hittar du om du klickar på länken...

http://www.unt.se/kultur-noje/nojesliv/han-spelar-i-uppsala-i-host-3673559.aspx

måndag 13 april 2015

Radisson Blu


Jag har totalt glömt bort att skriva om Radisson Blu, ett kvalitetshotell i Fålhagen. Vi bor ju trångt så när det var dags för sonens dop och mina släktingar skulle komma utomlandsifrån så såg vi till att boka några rum på Radisson Blu. Det vara nära till oss och kyrkan. Perfekt! Men inte bara det. Radisson Blu är, utöver fantastiska rum, även ett hotell som man inte behöver lämna för att leta efter mat. Vi åt både middag och brunch där medan mina släktingar var på besök. Oerhört praktiskt och maten är god. Alltid. Jag ska försöka se till att kunna testa hotellets fredagskoncept också. Det har jag inte hunnit göra än.

söndag 12 april 2015

En härlig restaurang nästan i Fålhagen...


Ja, vi var ute och åt med en kompis och vi hamnade på Koppar i Höganäs, Uppsala. En helt fantastisk restaurang. Vi var tre stycken plus vår son som testade restaurangens hjortytterfilé och fann den fantastiskt god. Vi hann dessutom testa fyra olika rödviner, även de var utmärkta. Passa på att gå och ät en god middag på Koppar. Det ska jag göra fler gånger framöver för stället passar utmärkt till att ta med sig ett litet barn och sånt är numera viktigt för oss eftersom vi gärna tar med oss sonen till restauranger så att han lär sig bete sig där. Den här kvällen var han jätteduktig trots att han var dödstrött.

lördag 11 april 2015

Lastbil fastnade vid Strandbodkilen... igen!


Igår morse körde en lastbil in i bron över Strandbodkilen och fastnade. Det är inte första gången det händer, om man säger så. Även Christer Nordström på Uppsalapolisen säger enligt UNT att det händer "hela tiden". Det är konstigt, för det finns ganska stora skyltar som upplyser om maxhöjden där.

fredag 10 april 2015

Vårkväll i Fålhagen

Jag älskar hur fina Fålhagens färggranna hus är i de ljusa kvällarna på våren och sommaren. Och inte blir det sämre av lite dramatiska mörka moln som här på bilden.

torsdag 9 april 2015

Spänger i Fålhagen


Nu har jag tröttnat. Det är svårt att ta sig torrfotad till Coop nära eller till Liljebaren när det regnat. Det vore jättekul om man skulle kunna ta sig över här utan att behöva vada sig genom ett mindre hav. När fixar man detta? Antagligen så kommer det att dröja 40 år, när det är dags för nästa vägarbete här. Nu var jag lite negativ.

onsdag 8 april 2015

Trafikljusen är igång...


Äntligen! Har för mig att trafikljusen skulle ha varit klara i december 2014 men nu är de äntligen igång. Ska bli intressant att se hur trafikljusen påverkar dels trafikflödet i korsningen och så hastigheterna vid ett övergångsställe vid Fålhagsleden 9 (har för mig att det relativt nya huset har den adressen). Vad som helst är bättre än hur det har sett ut i korsningen Björkgatan och Fålhagsleden.

tisdag 7 april 2015

En vågad crossover


På bilden ser du en vågad kulturell crossover: Rödvin och memma (dränkt i matlagningsgrädde). Var för sig är "maträtterna" helt fantastiska men att kombinera de två är kanske inte helt lyckat. Ja, nu vet ni det. Memma är en finsk påskdessert som mest består av råg och har man svårt med råg så ska man inte äta den här fantastiska efterrätten. Nu vet ni det...

måndag 6 april 2015

Cirkuslekparken


Jag gillar cirkuslekparken för det är så lugnt och harmoniskt där. Särskilt tidigt på en dimmig förmiddag. Här kommer jag att hänga med sonen i sommar. Mycket. Nu är det knappt en månad kvar tills jag åter ska vara föräldraledig. Fantastiskt!

söndag 5 april 2015

Byggarbetsplatsen vid Katalin

Byggandet i kvarteret Eldaren, som vi tidigare nämnt här på bloggen, pågår nu för fullt. Här kan man läsa mer om det nya huset som blir granne med Katalin: http://www.jernhusen.se/Foretag/Uthyrning/utvecklingsprojekt/kvarteret-eldaren-uppsala/. Det blir spännande att se vad det blir för slags saluhallsmiljö på bottenplan. Hoppas att byggnaden inte skymmer stackars Katalin helt bara, det vore tråkigt om den historiska miljön göms helt bakom det nya.

lördag 4 april 2015

Den osminkade sanningen

I dagens UNT skrev de om folk som vill berätta om den osminkade sanningen om hur vi har det i våra hem, som delar foton som visar hur det kan se ut i verklighetens vardagspussel. Vi bidrar utanför tidningen, med en bild från vårt kök här ovanför. Man kanske kan skicka in fler bilder till UNT så kanske de gör en följetång? Kom igen alla fålhagenbor och skicka in ert vardagskaos till UNT så kanske vi startar en revolution där det blir normen att ha stökigt i sitt hem :). Egentligen tycker jag att det är skönare för sinnet att ha välstädat i hemmet, men med alla andra måsten som man har i vardagen så tycker jag att man bör prioritera fritid och roliga saker framför städning så att man hinner ha lite kul också :).

fredag 3 april 2015

Vem ska flytta in här?


Det verkar inte vara helt lätt att hitta någon eller några som vill ha en affärslokal i resecentrum. Vad kan det bero på? För höga hyror? Om man inte hittar några hyresgäster, så kanske skulle man kunna göra ett väntrum av lokalen. Ja, jag vet, en vild tanke.

torsdag 2 april 2015

Tiggare i Stationsgallerian


För en månad sen satt jag och drack kaffe i Stationsgallerian. Då helt plötsligt såg jag tiggarbarn som gillade rulltrapporna. För några dagar sen läste jag i UNT om att man nu kommer att stänga härbärgena och då blir det fler lägerplatser på olika ställen i Uppsala. Det är synd. Någonstans känner jag att eftersom man inte verkar klara av att lösa tiggarfrågan så ska man åtminstone se till att människorna kan gå på toa och duscha under ordnade former.

onsdag 1 april 2015

Nytt konstverk till Fålhagen


Mitt i Fålhagen har fått information om att det inom kort kommer att resas en staty mitt i Fålhagen. Staty ryktas bestå av en hög tegel. Placeringen är fortfarande på remiss men Österängens IP ses som en sannolikt plats med tanke på dess historiska koppling till tegelbruk. Dock har man diskuterat om inte IPn ligger lite off och kanske kommer man istället att placera konstverket i Frodeparken för att fler ska passera den massiva tegelhögen som sägs bara så hög som 10 meter.