fredag 28 februari 2014

Posten förstärker med extra utlämningsställe...

Vi var många som protesterade när Posten lade ner många utlämningsställen, och plötsligt skulle de flesta i både Fålhagen och centrum hämta sina paket på Hemköp i Svavagallerian. Sedan dess har köerna ringlat sig långa de flesta dagarna, och särskilt kring jul ville man inte gå dit. Nu när jag skulle hämta ett paket satt plötsligt den här lappen där. Tydligen har Posten insett att det blev lite för många invånare per utlämningsställe och förstärker med ett tillfälligt utlämningsställe. Ska bli intressant att se effekten. Men undrar varför det bara är tillfälligt, och varför nu istället för före jul? Hur som helst - kom ihåg att kolla en extra gång vilket ställe ditt paket har kommit till så du slipper springa runt i onödan.


torsdag 27 februari 2014

Rondellen i korsningen Björkgatan och Fålhagsleden

Jag tyckte att det är fantastiskt roligt att två likadana falafelvagnar säljer falafel utanför domkyrkan. De passar inte helt 100 in i miljön men kul ser ut. Och så heter de Mr Falafel och Dr Falafel :). Men nu till ämnet.

Jag var ute och sprang runt Fålhagens IP i söndags och mina ben var väldigt tunga. Det kanske var därför som min blick var riktad neråt och jag såg blåa målningar som inskränkte spåret runt Fålhagens IP. Jag tycker att det behövs en rondell här, absolut! Det är en trafiksäkerhetsåtgärd som kommer att minska antalet olyckor längs hela Fålhagsleden, där jag för övrigt tycker att folk krockat alldeles för ofta, inte minst med träden. Men jag är orolig över hur det blir med spåret runt Fålhagens IP, kommer spåret att finnas kvar även i det hörnet som ligger närmast korsningen/blivande rondellen. Vet du någonting om detta?  

onsdag 26 februari 2014

Softpotatisen har lösningen på smörekrisen...

Under vinter-OS gick jag in på Coop nära här i Fålhagen och kände doften av nybakade croissanter och jag är ju lite svag för croissanter. Faktiskt! Och så frågade jag om Coop nära hade Nutella. Och det hade de!!! Fantastiskt! Vill du också äta en croissant med Nutella så spring till Coop nära :).

Jo, och så tänkte jag på det här med norska skidor. De har haft lite vallningsproblem och valla på norska heter tydligen smöre :). Fantastiskt roligt måste jag säga. Jag tänkte bara tipsa det norska vallateamet om att om inte smöret gör skidorna bättre så man kanske ska testa med Nutella. Croissanten på bilden slank ner i halsen på Fålhagens soffpotatis utan något motstånd.

tisdag 25 februari 2014

Bokrea på Coop nära

Böckerna på bilden har ingenting med bokrean att göra utan är endast bloggaren önskan om att åter klara av att kommunicera på franska och då måste man börja från botten. Alla dessa franska verbformer...

I vilket fall som helst så börjar bokrean idag! Gå och köp! Även vår närbutik, Coop nära har bokrea! Ses där!

måndag 24 februari 2014

Vinterkul i Stadsparken

Nu när vi har cykelbron över till Stadsparken börjar Stadsparken kännas väldigt nära Fålhagen. Jag ser redan fram emot att hänga mer där i sommar. Men redan i vinter har barnfamiljer kunnat njuta mycket av Stadsparken. Till exempel finns skridskoisen på Studenternas IP fortfarande kvar, så gå dit om ni vill åka skridskor eftersom vår egen is på Fålhagens IP har smält för länge sen. Dessutom hade Uppsala kommun tydligen skottat ihop snö till en pulkabacke och ordnat grillplatser bredvid den! Bra initiativ! Nu är den dock nästan helt bortsmält på grund av vädret. Men kanske återkommer den nästa vinter?

I år fyller förresten Stadsparken 150 år. Det firar kommunen med att restaurera Lycksalighetens ö och göra den mer tillgänglig (deras egna ord, jag vet inte hur man gör en så liten ö mer tillgänglig). Kommunen utlovar även andra roliga aktiviteter för att fira jubileet, och det dyker säkert upp mer info här framöver: http://www.uppsala.se/stadstradgarden.


söndag 23 februari 2014

Tänk om vi kunde följa Hamburgs exempel

Hamburgs stad har tagit ett coolt beslut. De vill bygga ut ett grönt nätverk som binder ihop stadens grönområden, och totalt ska 40 % av stadens yta utgöras av grönområde! Istället för att ta bilen ska man lätt kunna cykla överallt längs grönstråken på cykelvägar. Detta ska minska behovet av att ta bilen, så att staden så småningom kan bli bilfri. Även vilda djur kan använda grönstråken för att ta sig fram överallt. Man ska kunna vandra, bada och uppleva natur mitt i centrum. Tänk om Uppsala kunde göra likadant. Vad mycket trevligare centrum skulle bli! Vad avkopplande det vore! Även Fålhagen skulle få sig ett lyft, även om det finns mycket grönska här idag skulle det öka livskvaliteten om det fanns fler grönytor.

Om ni är nyfikna på planerna kan ni läsa mer på Hamburgs egen hemsida http://www.hamburg.de/gruenes-netz/ eller till exempel The Guardian http://www.theguardian.com/sustainable-business/hamburg-answer-to-climate-change.

lördag 22 februari 2014

Tekniska problem vid resecentrum


Ok, jag brukar inte vara så där jättepetig vad gäller språkbruk men ibland så blir det lite kul och det var precis det som hände i fredags för en vecka sen. På morgonen passerade jag resecentrum och jag såg att man hade tekniska problem med datorerna nere i centralpassagen. När jag sedan kom hem senare under dagen så hade man fortfarande inte löst problemet. Jag kunde även konstatera varför problemet inte åtgärdats. Felet måste ju rätt anmälas.


fredag 21 februari 2014

Julbelysning - när ska man ta ner eländet?


Förra veckan såg jag fortfarande spår av jul i Fålhagen! Jultomten lär har gått i idé och björnarna vaknat men lik förbannat så har en del fortfarande kvar sin julbelysning! Finns det inte några regler för när man måste ha tagit ner julbelysningen egentligen? Var tycker du gränsen går?

Jag måste passa på att berätta om en rolig incident som jag råkade ut för i april 2013. Jag var ute på gården och kastade en amerikansk fotboll tämligen mållöst på gården när jag bestämde mig för att kasta bollen mot den befintliga granen där föreningens julbelysning brukar sitta. Iväg flög första kastet och vad överraskad jag blev när jag sedan gick för att hämta bollen under granen. Julbelysningen var kvar! Ja, varför ska man ta ner lamporna som ändå ska upp igen 8 månader senare. Intressant...

Men för att åter aktualisera frågan: När ska det vara julbelysningsfritt i grannskapet? (eller granskapet om man har en sån på gården)

torsdag 20 februari 2014

Bostadspriserna och framtiden

Bilden ovan är ett hotell i Amsterdam där jag och Niina hade en egen liten balkong när vi spenderade några dagar i Amsterdam för ganska länge sen. Nu kanske ni undrar varför jag har valt en urgammal bild från Amsterdam till ett inlägg som handlar om Fålhagen men det finns en koppling och kopplingen stavas bostadspriserna.

I Holland föll bostadspriserna 20% (http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/har-har-bostadspriserna-rasat-over-20-procent_8512846.svd) när man införde restriktioner på lånandet. Typ. Bostadspriserna fortsätter att stiga i Uppsala och Fålhagen. Jag har flera gånger skrivit om bostadsbubblan i Sverige. Men det kanske inte finns någon bubbla? Det är kanske bara jag som tycker att man måste låna alldeles för mycket för att kunna köpa en lägenhet i Uppsala och Fålhagen. Istället så har jag börjat fundera på om inte min lön är för låg, vilket jag inte riktigt kan hävda därför att jag tillhör typ den 8e tiondelen av befolkningen vad gäller inkomsten (http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/43/66/3fe6defe.pdf). Det finns många som tjänar mindre än jag. Därför tror jag att vi har en bubbla i Sverige, Uppsala och Fålhagen.
Och jag har sagt att den bubblan spricker hösten 2014. Jag har sagt till mina kompisar att det kommer att inträffa i oktober 2014. Jag är inte proffs på ekonomi men jag bara försöker se saker i min omgivning.

Just nu ligger bostadspriserna på en väldigt hög nivå men med tanke på att Uppsala ska växa från 200 000 invånare till 350 000 invånare till 2050 så lär det inte bero på att bostadsbristen försvunnit. Jag tror mer på att bankerna kommer att införa hårdare gränser. Eller att riksbanken höjer räntan så mycket att kostnaderna för att låna pengar till en lägenhet kommer att avskräcka folk från att låna. En annan sak som skulle kunna släcka belåningsvilligheten vore väl om regeringen avskaffade avdraggiltigheten för räntekostnader. Jag läste i Fokus-tidningen att den posten kostade staten 32 miljarder kronor förra året och då är räntenivå  väldigt låg just nu. Det är många i Sverige som har stora lån och med en högre ränta blir det en mycket större kostnad för staten. Därför tror jag att regeringen kommer att avskaffa ränteavdraget och att det kommer att sänka bostadspriserna. Om man nu vågar göra det. Oavsett vilka som regerar.

onsdag 19 februari 2014

Inte mycket snö i vinter...

Utanför det här huset på Liljegatan står en ståtlig och stor snöskyffel. Den kan dock inte ha använts mycket i vinter? Det har varit en ovanligt snöfri vinter i år. Det är lite tråkigt eftersom Fålhagen är så vackert när snön faller. På tal om vackert förresten, har ni sett vilka fina trädörrar det här huset har?


tisdag 18 februari 2014

Lekplatsen vid Vallbydungen

Den nya lekplatsen vid Vallbydungen/Bäverns backar, nära korsningen Björkgatan/Vallbygatan, ser verkligen spöklik ut när mörkret faller. Undrar om något barn vågar gå dit trots att lekplatsen faktiskt är upplyst? Det spöklika ljuset dansar över den snidade clownen, det lurande lejonet och på sjölejonet som för evigt balanserar en boll på sin nos... Huh, nästan läskigt att gå där själv :).

måndag 17 februari 2014

Inbrott i Fålhagen


Se upp för tjuvarna! De verkar vara runt knutarna just nu! Eländiga typer! Anteckna allt avvikande!

http://www.unt.se/uppsala/bostader-i-falhagen-drabbade-av-inbrott-2923181.aspx

Posten och fastighetsboxar...

Med jämna mellanrum kommer Posten med idéer om att sluta med att dela ut posten i brevinkasten och istället använda sig av fastighetsboxar vid ingångar och hur bra det skulle vara för alla. Det hör man ibland här i Fålhagen också. Detta med fastighetsboxar tas upp även i Fokustidningen och hur chefen där är van att folk reagerar negativt på det. Och jag tycker att det är väldigt negativt. Posten ska komma hela vägen till lägenheten. Inte bara därför att alla inte tömmer sin box varje dag, utan därför att om posttjänsten nu är konkurrensutsatt så måste jag som kund kunna välja vilken typ av tjänst jag vill ha. Och jag vill ha breven hela vägen till lägenheten. Det går att få matkassar hemlevererade så då borde jag kunna välja en brevleverantör som också vill dela ut breven hela vägen till lägenheten.

På bilden ovan kan ni se hur paket- och postutdelningen ser ut i dagens Sverige (Fokustidningen v.6). Det borde finnas tjänster som garanterar att posten alltid kan levereras till lägenheten. Om inte Posten vill göra det så bör jag kunna välja ett annat företag som då istället gör det. Så som jag kan välja mobiltelefonoperatör. Svårare än så borde det inte vara.

Se upp för Postens försök att tvinga oss till fastighetsboxar! Om ni inte vill det förstås.

söndag 16 februari 2014

Postlådor och tömningstider i Fålhagen

Ibland är det svårt att minnas när ens närmaste brevlådor töms. Det kan vara bra att veta om man har ett brådskande brev. Därför har jag länge tänkt göra en guide här på bloggen om var i Fålhagen det finns brevlådor och hur dags på dagen de töms. Men idag hittade jag en sådan service på Postens hemsida. Gå in här så kan ni hitta era närmaste brevlådor och vilken tid de töms: http://www.posten.se/soktjanst/sok_postkontor/sok_servicestallen.jspv. Man kan söka både på postnummer eller på områdesnamn, tex Fålhagen. Tider och adresser verkar stämma med verkligheten, så då slipper jag göra en förteckning här. Skönt :).

lördag 15 februari 2014

UKK byter vd

I UKK:s nyhetsbrev kunde man häromdagen läsa att Magnus Bäckström kommer att sluta som vd på UKK. Det beror tydligen på åsiktsskillnader mellan styrelse och vd vad gäller bolagets framtid. Ny vd blir Linda Elfving Bovin. Det blir spännande att se hur stor förändring det leder till i UKK:s programutbud.

fredag 14 februari 2014

Farlig korsning i Fålhagen byggs om!

Gatuvy från hitta.se

Vi har tidigare skrivit om hur farlig korsningen Björkgatan-Fålhagsleden är, eftersom den är väldigt trafikerad av både bilar och oskyddade fotgängare. Det är jättesvårt att göra en vänstersväng i rusningstrafiken om man kommer från Bolandsskolan och ska till vänster på Fålhagsleden. Så jag blev väldigt glad när jag läste att Pierre Sundin, projektledare på kontoret för samhällsutveckling, skrev på UNT:s insändarsida att kommunen snart påbörjar planeringen för ombyggnation av korsningen. Separata filer för svängande trafik kommer att byggas, och trafikljus ska sättas upp. Han skriver att arbetet ska bli klart under 2014! Låter en aning tight tycker jag, men jag är nöjd även med 2015 :).

torsdag 13 februari 2014

Se upp för övergångsställena! Övergångsställena försvinner...

Jag läste i Uppsalatidningen om någonting alarmerande. Det kan vara så att man förverkligar vad jag kallar för enköpingsmodellen kring övergångsställena i Uppsala och Fålhagen. Den modellen går ut på att man tar bort alla övergångsställena med en tjusig motivering, och tankevurpan är total, men så här säger man:
Som fotgängare är det lätt att tro att det är trafiksäkert vid ett övergångsställe. Men bland trafikforskarna är bilden annorlunda. Trafikforskning visar att det är större risk att bli påkörd på ett övergångsställe än på andra platser länge gatorna, om man ser till antalet passerande. 
Det finns ju en anledning till varför man väljer att använda ett övergångsställe, nämligen att ta sig säkert över en gata. De som väljer att inte använda ett övergångsställe är nog väldigt observanta av sig så att de inte blir överkörda. Det kan bli så att man kommer fram till att övergångsställena över t.ex. Väderkvarnsgatan ger falsk säkerhet så tar man bort dem. Det är det man gjort i Enköping, man tog bort i princip alla övergångsställena. Helt fantastiskt galet och det enda man gynnat är ju biltrafiken som kan ta sig snabbare genom staden.

Så jag hoppas att man gör övergångsställena över Väderkvarnsgatan säkrare istället för att plocka bort dem. Att de plockas bort är inte osannolikt eftersom de anses vara farliga för fotgängare. Ja, och så "tillgängliggör" bortplockandet centrumet för bilar på ett bättre sätt. Det här stycket är bara mina spekulationer utifrån mina enköpingserfarenheter. Se upp för bilarna! Istället borde man inför 30 km/h i större delen av stadskärnan och Fålhagen.

Visste ni att de åtgärder som ökar trafiksäkerheten mest är rondeller (eller cirkulationsplatser om man är noga med begreppen) och fyrstoppskorsningar! Så egentligen borde man bygga ännu fler rondeller och fyrstoppskorsningar i Uppsala och Fålhagen för de ökar trafiksäkerheten mest. Fyrstoppskorsningar är faktiskt fantastiskt effektiva, det märkte jag i USA där det kryllade av dem överallt. Jag hoppas att man inte plockar bort övergångsställena i Fålhagen med hjälp av några trafiksäkerhetsmotiveringar. Förresten, visste ni att väjningspliktsskyltar ökar trafiksäkerheten minimalt men jag har inte sett några förslag om att plocka bort dem.

Utveckla övergångsställena istället och gör dem säkrare!

onsdag 12 februari 2014

Sista minuten-tips: Om rätten att tala fritt på UKK

Jag såg på UNT:s hemsida att Uppsala kommun anordnar två dagar om rätten att tala fritt, på UKK. Första dagen var idag, och sen fortsätter det imorgon. Det blir föredrag och diskussion om yttrandefrihet och demokrati. Alla intresserade är välkomna, och det är gratis!

Osmakliga konstverk... eller är det jag som får fel associationer?

Alltså... hur tänkte man vid Radisson Blu? Först brer man ut krossat glas över en stor yta, som utsmyckning. Sen bestämmer man sig efter något år för att hotta upp platsen ytterligare, och då placerar man ut något som liknar karikatyrer av hundbajs... Eller är det jag som får helt fel associationer?

tisdag 11 februari 2014

Stadsodlingskväll på Vaksalaskolan

Tydligen missade jag en intressant händelse i Fålhagen igår. Kommunen ordnade en kväll om stadsodling på Vaksalaskolan, med föredrag om stadsodling och inbjudna intresseföreningar som gav inspiration. Var någon där och kan berätta om det var intressant? Kommunen har tydligen planer för att utveckla odlandet i Uppsala (http://www.uppsala.se/sv/Nyhetsarkiv/Nyheter-Boende-miljo-trafik/Inspireras-om-det-odlade-Uppsala/). Hade varit jätteintressant att höra. Mer odling = mer mångfald av både växter och djur i stan = jättebra tycker jag!

måndag 10 februari 2014

Glad trogen fålhagenpendlare

Jag orkade inte skriva en insändare om ämnet så det fick bli ett blogginlägg och jag tycker att ämnet är inom stadsdelsbegreppet eftersom så många av oss fålhagenbor pendlar någon annanstans. Jag är väldigt glad över landstingspolitikernas beslut om att sänka busskortspriserna för oss som pendlar långt.

Varför? En av anledningarna till att jag flyttade till Fålhagen var att jag skulle kunna bo centralt och utan att använda bil i onödan. Det finns dessutom alldeles utmärkta möjligheter att pendla från Fålhagen till Stockholm och så andra delar av Uppland. Fålhagen är en fantastisk stadsdel på det viset. Jag tycker att man ska belöna dem som väljer att inte använda bilen i onödan. Även om tidningsrapporteringen mest gett utrymme för dem som gnäller och hotar med att ta bilen, så vet jag många som istället tänker låta bli att köra bil till jobbet. Det är helt omotiverat att ta bilen i och med de nya priserna.

Att belöna dem som pendlar långt (jag har pendlat i 10 år) är helt rätt för det är vi som har mest att vinna på att ta bilen. Sedan hoppas jag, i min förhoppning om att människan är logisk, att de som utanför centrum, i mindre samhällen men jobbar i stan, väljer att ta bussen istället för bilen. Lyckas man med det så får vi bort bilar från t.ex. 55an mellan Uppsala och Enköping där jag verkligen undrar om alla som åker bil där behöver göra det. Jag ser bussbiljettsändringarna som en satsning på att fler som pendlar långt ska tycka att det är oemotståndligt ekonomiskt att ta bussen istället för bilen.

Jag brukar inte vara negativ överhuvudtaget men jag måste bara diskutera reaktionerna till förslaget för de nya priserna. Ganska snabbt började man i media föra fram åsikterna av typen "nu tar jag bilen" eller "de med låga inkomster har inte råd att åka". Ibland verkade det som att vissa tänkte ta bilen för att de inte hade råd att åka buss till stan. Det finns människor med låga inkomster även utanför Uppsala kommuns gränser. Jag tycker att det är bra att landstinget ser på helheten. Sedan hoppas jag på att alla som åker till Uppsala centrum tar bussen istället för bilen. Det är vi som fått sänkta priser skyldiga miljön och andra skattebetalarna.

Och även om jag är väldigt fålhagencentrerad så vet jag att det finns fantastiska platser i Uppland att åka till. Passa på att använda det nya kortet maximalt! Priserna börjar gälla den 1 april och det är inget skämt! Det är sant!

söndag 9 februari 2014

David Eberhard: Hur barnen tog makten

Eberhard börjar med att skriva om saker om hur lättskrämda och ologiska vi människor är. Särskilt de som precis fått barn. Fick du barn i somras? Alltså sommaren 2013. Då har du säkerligen blivit alarmerad av kattparasiten som tar sig in i barnens hjärnor. Det låter ju väldigt läskigt eller hur? Men Eberhard tänker lite annorlunda. Han påminner läsaren om att de flesta av oss redan har den där parasiten i våra hjärnor och den verkar inte göra någon skada. Så var av vår rädsla? Jo, en teori som jag har har sett, minns inte var, är att man skaffar barn så sent i livet att de blir en dyrbar investering och därför skyddas de lite extra. 

Varför har barnen då tagit makten? Jo, en teori som Eberhard verkar driva är att föräldrarna inte säger nej och inte heller uppfostrar sina barn. Fascinerande och mycket intressant. Eberhard har även åsikter om skolan och förskolan där jag anar att han är mer inne på Vygotskij än Piaget, alltså att man ska hjälpa barnen över olika trösklar istället för att låta barnen upptäcka barnen som i Piagets värld, och helt i linje med Rousseau. Ändå vill inte Eberhard gå så långt så att vi hamnar hos de amerikanska föräldrarnas värld där man är och petar och hjälper med allt i ett barns liv. Eberhard är, helt rätt enligt mig, inne på ett spår där barnen måste utsättas för motgångar och svårigheter. Han tycker nog att svenska föräldrar är lite för mycket av typen "om du är sjyst mot mig så är jag sjyst mot dig". Det är tråkigt. Jag har inte kommit till Eberhards kapitel om skolan och förskolan men jag har fått ett litet tips om vad han tycker om skolan. Han låter inte så nöjd med skolan. Ett direkt citat: 
trots att barnen idag inte förväntas ta ansvar för när de gör fel, så läggs det större ansvar på dem i form av att de ska inhämta egen kunskap och inte förväntas få katederundervisningen. Lite ansvar för sitt agerande och mycket frihet. En ganska problematisk kombination. 

Eberhard avslutar sin bok med att säga, ironiskt mot oss som inte har barn, att de som vet mest om barnuppfostran är de som inte har egna barn. Ja, vad ska man säga. Jag nöjer mig alltså med att endast kommentera Eberhards bok och inte skriva några barnuppfostringsråd :). Om jag nu klarar av det. 

Eberhard kommer fram till att det bästa sättet att uppfostra barn är att man satsar på sin relation med sin partner. Detta kommer han med efter 200 sidor. Där kunde man ha avslutat boken. Istället så börjar Eberhard skriva om skolan och förskolan. Att komma fram till att det viktigaste för barnet är att dess föräldrar har en fungerande relation är i för sig bra för däremellan raderna har han verkligen vacklat och funderat på saken. Trots detta så är antydan hela tiden att föräldrarna borde bli vuxna, så som de beter sig i dagens samhälle så har en forskare kallat dem för kidults. Man ska fortsätta vara cool, trots att man skaffat barn.

Eberhards ord om skolan följer den diskussion som pågått i medierna under en längre tid. Ingenting nytt där. Att man borde lära sig saker i skolan, istället för att få en uppgift att reflektera över. Hans egen son hade fått en uppgift om att reflektera över svensk utrikespolitik. Tämligen tuff uppgift för en elev i högstadiet, särskilt eftersom alla elever i klassen verkade ha fått samma uppgift. 

Men Eberhard talade om det positiva med att en förälder är hemma med sitt barn längre än minimalt. Och att statusen för personen som stannar hemma med sina barn borde höjas. Det var lite KD-vibbar över boken på vissa ställen. Han är även inne på att föräldrarna själva ska få bestämma hur de gör. Den tanken är vacker, men varför tror jag att det i så fall skulle vara kvinnorna som stannade hemma. Rätta mig om jag har fel. 

Tanken om att låta föräldrarna vara hemma med sina barn är rafflande när Eberhard i princip hela tiden har antytt att svenska föräldrar är kidults, alltså inte riktigt vuxna nog för att ta hand om sina barn. En intressant tanke att då låta någon av föräldrarna att stanna hemma med barnet. Eberhard verkar få "mentalmässling" av att vi glädjeligen lämnar barnen på dagis så tidigt som möjligt. Han gillar det inte. Typ. Ok, så om föräldrarna inte är vuxna nog att ta hand om sina barn, är det då inte jättebra att vi lämnar våra barn på dagis. Det trodde jag, och jag trodde även att barn som inte har ordentliga föräldrar dvs. som missbrukar alkohol med mera osv, också mår bättre av att komma till dagis så fort som möjligt. MEN Eberhard är livrädd för att staten ska kunna forma barnen. Verkligen. Det tycker jag är lite konstigt. 

Han är även väldigt tydlig med att han tycker att forskningsunderlag och stödet därefter för olika tankar om hur man ska uppfostra barnen, är väldigt väldigt tunnt. Jag fick en tanke om att barnuppfostringsråden var lite grand som bantningsråden. Det kryllar av dem och människor sväljer dem utan eftertanke eller forskning. Nåväl, resten av boken handlar om hur man överskyddar och övercurlar barnen. 

Hans tidigare böcker är mycket bättre. Den här kändes lite som en samling essäer som man gjort en bok utav. 

lördag 8 februari 2014

Årike Fyris och bron över Fyrisån


Eftersom Åriket är ett viktigt rekreationsområde för denne fålhagenbo, kommer jag att följa utvecklingen noga. Det är bra att miljönämnden röstat mot en bilbro över Fyrisån. Skönt. Men kampen är inte över än. Jag fortsätter att hålla koll på detta. Vi ska inte slakta naturen.


http://www.unt.se/uppsala/nej-till-bilbro-over-fyrisan-2825139.aspx

fredag 7 februari 2014

Balansakten - Medelklassen som lever ur hand i mun



Jag läste ut boken Balansakten - Medelklassen som lever ur hand i mun på tre timmar. Det var en av världens mest lättlästa böcker. Boken är utgiven av Timbro så man får räkna med att det kommer någonting marknadsliberaliskt ur tangenterna på författaren. Författaren är en "timbrolog" och jag skulle vilja säga att tesen som drivs fungerar säkert på timbrologisk nivå men mer om det snart. Boken kommenterar även den andra boken som jag håller på att läsa just nu Är svensken människa?. Mycket spännande, nu kör vi. 

Bokens utgångspunkt är faktumet att 170 av 3000 Saabs anställda i Trollhättan var tvungna att låna upp till 20 000 kronor för att klara av hyra och mat för familjen med en ränta på 6-7 % när månadslönen uteblev. Det tycker jag är horribelt att människorna inte lyckats spara ihop pengar till att klara av ens en månad utan lön. Observera att jag förespråkar inte att man ska ha en årslön på kontot men jag tycker att man ska klara sig en månad i alla fall. Sådant Wibbleri håller inte jag på med. Jag och författaren har nog grundligt olika uppfattningar om vad människornas obefintliga förmåga att spara ihop till en liten besparing beror på. Jag tycker att det är människornas oförmåga att hålla i pengarna. Jag skulle klarar av att spara från 20 000 kronor osv. Timbrologen tycker att det är skatterna som är så höga att människorna inte klarar av att spara ihop till en summa på kontot. Och innan ni viftar med några flaggor så ska jag använda en analys ur boken, det är faktiskt ganska små skillnader mellan olika inkomstgrupper när det kommer till den disponibla mängden pengar. Detta beror på transaktioner medborgarna emellan, pengarna går då via staten och kommer i viss mån tillbaka till skattebetalaren. Men ändå vågar jag påstå att det inte är de höga skatterna som är boven bakom katastrofen utan individens oförmåga att hålla i pengarna. 

Boken Är svensken människa? nämns i Balansakten - Medelklassen som lever ur hand i mun och timbrologen tror inte på den andra bokens huvudtes om att svenskheten är att man vill vara individualist men säker på att staten tar hand om en. Jag har ju tidigare skrivit notes om att jag tyckte att jag tyckte att tsunamikatastrofen var ett tydligt exempel på statsindivualismen. Individen vill resa fritt vart den än vill men händer det nåt så vill individen att staten räddar honom eller henne. Tillbaka till ämnet. Timbrologen tycker inte att det är så säkert att staten, som är beroende av skatteinkomster, klarar av uppgiften, alltså att rädda oss med hjälp av välfärden. Timbrologens pstående är att en genomsnittlig svensk beskattas så kraftigt att för att man ska lyckas med nollesummespel som individ mot staten att männen blir 90 år gamla men för kvinnorna räcker det med bara att bli 84 år gamla. Det låter hemskt.  

Lite grand av det där med att folk inte har några marginaler och att man litar på att staten ska ta hand om en kan jag ju tycka mig se t.ex. när man läser kommentarer på Arbetsförmedlingens sida på Facebook. Det är liksom väldigt mycket som samhället ska göra åt individen medan individen ska bara vänta och gnälla. Den attityden har jag svårt med. 

Enligt timbrologen så avtar problemen med att spara pengar först när man tjänar 400 000 kronor eller mer per år. Jag har så svårt att tro att det skulle bero på att skatterna är för höga utan jag tror nog mer  på att människorna inte vill spara. Eller så klarar man inte av det mentalt. Varför ska man då spara? Ja, lite ska man nog spara för det underlättar om man råkar ut för oförutsägbara kostnader som inte staten står för. Någon form av sparandets problem har vi Sverige, vilket jag fortfarande hävdar bero på attityden till pengar, kanske rent av gentemot livet. Sparandets problem kan man beskåda en helg före löningen i januari. Det är tomt. Det är även tomt på kontot. 

Vi betalar nog inte för mycket skatter för det som timbrologen pratar om är kostnader på timbrologisk nivå. Det finns en annan nivå. En individ ska inte behöva spara ihop till 500 000 kronors operationer eller dyra behandlingar. Jag tycker att vi gemensamt ska hjälpa till att täppa till välfärdskostnader. Faktiskt. Timbrologen håller sig på  de lägre kostnaderna av typen rotfyllningar och så vidare. Nej, poängen med välfärden och skatterna är faktiskt att vi betalar för sjukhuskostnaderna med mera. Resten ska man se till att spara till, inte låna till. 

Sedan håller jag med timbrologen om att den rikedom som man då och då skriver om i tidningarna om villamiljonärerna. Timbrologen har helt rätt i att man bara kan bli miljonär om man säljer sin villa och flyttar långt bort från händelsernas centrum. 

Undrar om jag har glömt att skriva om några viktiga detaljer i boken? Jag hoppas inte det för boken var ju bara 96 sidor kort och jag har nog redan skrivit nästan två wordsidor om boken. Så jag sparar några eventuella kommentarer till en annan note och avslutar noten med en uppmaning till alla: Spara! Och håll för fan inte på med att pensionsspara eller fondspara utan spara så att du har kontanter! Carpe cash och lev livet! 

P.S. Jag glömde skriva om idéerna kring företagare men det släpper jag. Det får ni själva läsa om. 

torsdag 6 februari 2014

Pendlarparkering på Juvelens tomt just nu


När jag åkte buss längs Stationsgatan såg jag att QPark erbjuder parkering för 15 kr/h på den platsen där Juvelen ska byggas (eller strax bredvid, var svårt att hinna se från bussfönstret). Perfekt sätt att utnyttja platsen på innan det börjas byggas. Så pendlare, där kan ni parkera om ni vill :).

onsdag 5 februari 2014

What's the Matter with America




Jag vet inte riktigt varför jag haft så mycket tid på sistone för att läsa böcker. Jag misstänker att jag läser mer i bussen än tidigare. Därför tänkte jag bjuda på några "bokrecensioner" här på bloggen, ifall du behöver boktips så här kommer det första. Observera att bloggen INTE kommer att förvandlas till någon bokklubb utan det blir bara några boktips för att skapa lite variation i flödet. Då kör vi...

Äntligen har jag  lyckats läsa klart boken What's  the Matter with America för andra gången. För första gången läste jag den för nästan tio år sen och det är läskigt hur lite man kommer ihåg utav det man läst. Eller så är det så att jag tog till mig redan kärnan i boken redan för tio år sen och så har jag glömt de mindre viktiga detaljerna. Den känns väldigt aktuell i den svenska politiska miljön idag. Författaren använder delstaten Kansas som källan för sin analys av läget. 

Budskapet i boken What's the Matter with America är att amerikanerna är väldigt ologiska när de röstar. De röstar mot det som skulle vara bra för deras plånböcker. Författaren till boken är själv uppvuxen i ett republikanskt, välbärgat område och röstade på Reagan på 80-talet. Nu har han blivit en demokrat. Där har ni författarens bakgrund. Nåväl, författarens huvudtes är att de som röstar på republikanerna i Heartland röstar mot sin egen plånbok. Republikanerna är också väldigt kapitalistiska och utarmar de hårt arbetande amerikanerna. Hur har då republikanerna lyckats med detta? Jo, utvecklingen har blivit som sådan att i ekonomiska frågor har demokrater och republikaner hamnat väldigt nära varandra, så att den stora allmänheten har inte uppfattat att demokraterna är de som är på de fattigas sida. Lyckligtvis så försöker Obama hjälpa de allra fattigaste. Men i alla fall, följden av att man ligger väldigt nära varandra i ekonomiska frågor, blir att helt andra frågor, framför allt värdefrågor så som inställningen till abort, vapen osv blir mer avgörande. Och om man nu är mot abort så kan man inte rösta på de där tokliberala kapitalistiska demokraterna.

Ja, någonstans så känner jag att vissa saker stämmer överens med Sverige så där 10 år efter verklighetsbilden från USA. Moderaterna har döpt sig till det nya arbetarpartiet och Socialdemokraterna har närmat sig Moderaterna på skattenivåerna. 

tisdag 4 februari 2014

Distingsmarknad i Fålhagen


Om du missade Distingsmarknadens första dag så har du en ny chans idag! Själv ska jag dit och köpa havtornssylt till min yoghurt och några korvar. Perfekt. Kom ihåg att det inte finns någon bankomat på Hjalmar Brantingsgatan. Cash is still king på marknaden.

måndag 3 februari 2014

Fålhagens IP populärt skridskoställe även i år

Jag har gått och åkt förbi isen på Fålhagens IP flera gånger i vinter, men tyvärr inte haft tid eller ork att åka skridskor själv. Vi skulle göra det i måndags, men då blåste det så väldigt mycket att vi ställde in. Bilden som jag klistrat in här ovan motsäger mina iakttagelser där totalt, för det jag tänkte berätta är att isen verkar vara väldigt populär och välbesökt i vinter. Konstigt nog har dock flera av lamporna varit släckta flera gånger när jag har passerat. Vad beror det på? Kan man tända dem själv, eller tänds de bara vissa tider?

söndag 2 februari 2014

Farliga övergångsställen i Fålhagen

Ni som kör bil i Fålhagen har förhoppningsvis tänkt på att det är väldigt dålig sikt vid övergångsställena på Väderkvarnsgatan och Vaksalagatan nu när det är mörkt på kvällarna. Ibland är det helt omöjligt att hinna se om någon vill gå över om man kör i 50 km/h. Så kom ihåg att ta det extra försiktigt när ni kör där i mörkret. Och ni som är fotgängare (som jag också oftast är) - tänk på att ha reflex på er! Det glömmer jag i för sig ofta, men då går jag istället försiktigt. Det vore nästan befogat att ha såna där lampor som blinkar på övergångsställe-skylten när en fotgängare närmar sig. Man gömmer sig liksom bakom träd, skyltar och ibland snöhögar. Inte bra.

lördag 1 februari 2014

Vad händer i lokalen på S:t Göransgatan egentligen?

Vi har ju skrivit flera gånger om affärslokalen på S:t Göransgatan som har varit till salu flera gånger, men där någon verksamhet aldrig tycks öppna ( bla här). Igår när vi gick förbi lokalen så satt det en lapp på dörren som det stod BGF på. Googlar man på BGF så får man upp många olika förslag: ett transportföretag, ett fönsterputsföretag, bloggen Blågula frågor, en förskola i Budapest, mm. Det förslaget jag tror mest på är BGF fastigheter AB.

Det var uppdukat till fest i lokalen när vi gick förbi, och när vi skulle lägga oss halv tolv igår kväll så hörde man väldigt tydliga festljud hit bort: folk som skrek och sånt. Undrar vad de närmaste grannarna tyckte? Tänk om det har blivit en festlokal. Inte så kul kanske. Men å andra sidan, kan det inte öppna en kvarterskrog där, det vore trevligt (om den inte klientelet är för högljutt) :).