måndag 31 december 2012

Is på Vaksala torg

Vi skrev ju flera gånger om plastisen som fanns på Vaksala torg som det var omöjligt att åka skridskor på. Nu har naturen skött isandet av Vaksala torg på sitt eget sätt, och nu går det utmärkt att åka skridskor på torget om man vill :). Igår kväll bestod nämligen hela torget av glansis när vi gick över det på vår väg till Meza (som för övrigt har god mat!).

Gott nytt år Fålhagen - ta hand om varandra



Antagligen kan jag inte låta bli att blogga ikväll. Kanske blir det en tjusig filmsekvens på raketerna. På tal om det. Jag hoppas att alla orkar väntar med sina raketer till kl. 24 eller åtminstone till kvällen så att raketrädda hundar inte behöver vara rädda en hel dag. Kaniner, så som vår Da Vinci lyssnar ju ändå bara halvörat så att hon klarar sig.

I övrigt har det varit ett händelserikt år. Det har hänt massor i Fålhagen och en riktig årskrönika kommer väl imorgon för inte kan man skriva sånt redan idag för vem vet om jorden går under. Det skulle den ha gjort tidigare i december och än vågar inte jag slappna av för tänk om mayakalendern var SJ-anpassad :). Att undergången bara är försenad. Jag hoppas på att den är inställd för jag är alldeles för nyfiken på livet för att missa framtiden. Gott nytt år Fålhagen. Välkommen 2013.

Ta det försiktigt med raketerna!

söndag 30 december 2012

Kommer att vara vaken flera nätter framöver...

Idag är det den sista omgången i NFL:s grundserie och efter det börjar slutspelet. Det betyder att jag kommer att sitta alldeles för mycket framför tv:n. Jag är grovt beroende av amerikansk fotboll. Det är inte klokt att jag måste upp kl. 02.30 en måndag morgon för att se en sunday night-match. Nej, det är inte sunt. Det är tur att NFL-säsongen endast vara i typ 20 veckor.

I början av säsongen tyckte jag det var mycket egendomligt att San Francisco 49ers skaffade sig två riktigt bra wide receivers (Moss och Manningham) eftersom jag tyckte att deras quarterback inte klarade av att kasta tillräckligt bra. Mitt under säsongen har coachen dock släppt fram en grym rookie quarterback! Han kan både kasta och springa. Underbart! Efter att ha sett detta så tyckte jag att det var dags att beställa en 49ers keps för jag tror att de kommer att ta hem Super Bowl i år. Det är antingen San Francisco eller Atlanta. Ja, OK. Jag ska inte räkna bort New England heller även om jag inte tror att de vinner i år.

Fålhagenkopplingen: Jag hörde ett rykte om att Uppsala 86ers skulle spela sina hemmamatcher på Österängs IP 2013! Stämmer det?

Egentligen ville jag beställa en SF49ers mössa men då skulle den levererats från USA och kostat 50 dollars så jag beställde en keps från Europa istället. Ett problem: Någonstans mellan allt klickandet ändrades dollars till pund och det  du ser på bilden är en 320 kronors keps. Men men...vad gör det om de vinner Super Bowl i år :). Ja, ni som följer amerikansk fotboll anar att jag blev beroende av amerikansk fotboll på 80-talet när Joe Montana och Jerry Rice var aktiva.

lördag 29 december 2012

Miljözon införs i Uppsala 1 januari 2013

Kommunen har tidigare sänkt hastigheten till 30 km/h i centrum, samt förbjudit dubbdäck i en zon längs Kungsgatan. Men det har inte varit tillräckligt för att få tillräckligt bra luftkvalitet. Därför tas nu nästa steg enligt åtgärdsprogrammet, nämligen att införa en miljözon i centrala Uppsala med restriktioner för dieselfordon över 3,5 ton. Miljözonen införs redan 1 januari! För Fålhagens del berörs delarna väster om Väderkvarnsgatan. Miljözonens syfte är att få bort alltför gamla och smutsiga fordon. Reglerna innebär i korthet att:

•  Alla tunga dieseldrivna lastbilar och bussar är tillåtna att köra i miljözon i minst
6 år från första registrering oavsett registreringsland.
• Fordon som tillhör Euroklass 2 och 3 får färdas i miljözon i 8 år. I båda fallen
räknas tiden från första registreringsåret.
• Fordon som tillhör Euroklass 4 får köra i miljözon till och med 2016, oavsett
registreringsår.
• Fordon som tillhör Euroklass 5 får färdas till och med 2020, oavsett registreringsår.

Jag tycker det är jättebra att kommunen jobbar med att förbättra luftkvalitén! Jag hoppas bara att detta inte påverkar centrumhandeln negativt? De har ju redan ett trängt läge på grund av att folk åker till köpcenter i stadens utkant i första hand. Men förhoppningsvis är det inte så många av butikerna i centrum vars leveranser sköts av gamla tunga lastbilar? Här kan man läsa lite mer om miljözoner om man vill: http://lowemissionzones.eu/images/stories/pdf_jan2010/Miljozon%20SE%202009.pdf

fredag 28 december 2012

Julläsning - några tips


Det blir alltid lite bråttom med julklappar. Konstigt att det ska bli så. Undrar vad utomjordingarna skulle tänka om oss, om de skulle observera oss i några dagar före jul. Att observera andra gör även geten i Mo Yans bok som har den lockande titeln Life and Death Are Wearing Me Out. Jag har en liten tradition att alltid försöka äta mycket choklad, njuta av värmen i lägenheten och hinna läsa en lite tyngre bok för det är svårt att orka med riktigt tunga böcker när man jobbar. Jag har inte kommit så långt i boken än men återkommer om den verkar intressant. Vad har nu detta inlägg med Fålhagen att göra? Ja, det är lite svårt att motivera kanske, men någonstans hoppas jag på att vi alla kan njuta av julen i Fålhagen. Och kanske är det så att gårdsharen är en återuppstådd typ som undrar vad vi håller på med. Det är väl så här på i juletider som man ska tänka på livet före och efter nuet. Även i Fålhagen.

Min syster gav mig en julklapp som gjorde att Mo Yan flyttades lite längre ner i läskön men jag är helt övertygad om att han förstår mig. Det är sånt som händer i systemen. Jo, min syster gav mig Sofi Oksanens senaste bok (vet inte om den kommit ut på svenska). Jag tycker att Oksanen bör få Nobels litteraturpris i framtiden för utmärkt arbete med att lyfta fram ett lands komplicerade historia och hur människor påverkas av sånt. Har du inte läst Sofi Oksanens Utresning så bör du göra det. Den finns på svenska.

torsdag 27 december 2012

Tunnelbygget skjuts upp

Nu till en nyhet som är några månader gammal redan. I början av november gick det att läsa i UNT att tunnelbygget under järnvägen på S:t Olofsgatan och S:t Persgatan skjuts upp. Uppsala kommun och Trafikverket har haft ett avtal om att de ska samverka och dela på kostnaderna för tunnelbyggena. Byggena skulle påbörjas i vår med flytt av ledningar i marken, och sen sätta igång ordentligt 2014. Men nu konstaterar Trafikverket att tunnlarna inte finns med i deras befintliga plan för 2014-2025. De arbetar nu med att ta fram en ny nationell plan, och ett förslag ska vara klart i februari. Då hoppas jag att vi Uppsalabor bevakar att tunnlarna finns med där. Personligen har jag inte så mycket emot plankorsningarna, för bara man är ute i god tid så är det ju ok att stå vid bommarna och vänta ett par minuter. Men Trafikverkets senaste förslag i UNT var att de kan gå med på att bygga om S:t Olofsgatan, och sedan stänga av S:t Persgatan helt, eftersom de inte vill ha plankorsningar alls på grund av olycksrisken! Och det är jag emot, för det innebär en lång omväg för oss cyklister. Och eftersom Vaksalagatan är livsfarlig att cykla på så är S:t Persgatan en av de bästa vägarna ner till centrum för oss. Stefan Hanna sa i UNT att Uppsala kommun är emot en avstängning av S:t Persgatan, vilket var skönt att höra. Nu får vi bara bevaka vad som händer i frågan...

onsdag 26 december 2012

Buss 6 har ändrad väg


En dag förra veckan när det snöade fick jag för mig att ta bussen hem från centrum. Det är inte ofta jag gör det, mest för att det inte lönar sig när man bor nära Väderkvarnsgatan. När man först behöver gå till en buss, sen sitta i den, och sen gå hem en bra bit från hållplatsen ändå så hade man under den tiden hunnit hem gåendes. Nu var det dock buss nr 6 jag tog, för den skulle precis avgå, och den brukar stanna vid Ymergatan (=jättenära hem). Men döm om min förvåning när bussen istället tar Stationsgatan! Ja, tydligen är bussens linje ändrad, och den åker inte längre längs Väderkvarnsgatan. Ändringen var först bara tillfällig och berodde på fjärrvärmearbeten. Men nu är ändringen permanentad, se: http://www.ul.se/Kundservice/Trafikmeddelande/?mid=15130.  Här kan ni se den nya sträckningen: http://www.ul.se/Kundservice/Trafikmeddelande/?mid=14269.

tisdag 25 december 2012

Snö = Julkul



Observera att jag inte har gnällt om dålig snöröjning i Fålhagen, bara att den behöver samordnas och just nu är jag väldigt nöjd. Jag tycker att den här lösningen att man fyller trottoarer (där bilar inte behöver komma ut) med snö är en mycket bra lösning. Det är faktiskt väldigt mycket snö i Fålhagen just nu och man kan inte samla allt på Vaksala torg heller, eftersom det varit julgransförsäljning där. Men nu kanske man kan använda torget för mellanlagring :). Det är kul med snö!


Om man behöver röra på sig efter all julmat så kan man ta barnen till lekparken bakom Tripolis. Där är det belyst och kul i snön. Tyvärr så saknas det en pulkabacke men då kan man ta sig till backarna nära kolonilotterna eller alternativt lämna Fålhagen en stund för att åka i slottsbacken. Njut av vintern och ledigheten!



Eller så kan man släppa ut sin kanin på balkongen. Hon tycker att det är jättekul att springa i snön. Det är så enkelt, bara öppna balkongsdörren och kaninen springer ut :). Det är kul med snö och riktiga vintrar!

God jul! 


måndag 24 december 2012

God jul och lite julklappar...






Jultomten var visst lite tidig i år. Jag fick ett par löparhandskar :). Tydligen de varmaste på marknaden! Det är bra det eftersom jag fryser som en elefant när det blir lite kallare. Jag fick gula handskar den här gången eftersom jag tydligen brukar tappa bort mina löparhandskar.



Ja, det här köpte jag till min systers barn. Morbror har nog en egen ko i diket (ett finskt ordspråk när man har eget intresse i någonting). Jag ser framemot härliga släktstunder vid banan här!


God jul Fålhagen!



söndag 23 december 2012

Asahi sushi

Förra veckan testade vi nya Asahi sushi i Fålhagen för första gången. Asahi sushi ligger i det nyare av de två båghusen. Undrar förresten om huset har något officiellt namn som är lättare att använda? Nya kommunhuset kanske man kan kalla det? Hur som helst så var sushin god och servicen bra och trevlig! Jag tycker att Asahi sushi kan mäta sig med några av våra favoritställen så som Ayakos. Men kanske är de inte riktigt uppe i Yamas klass än. Jag gillade också att man fick lite mer grönsaker på tallriken än bara ingefäran. Kanske ett tips att besöka Asahi i mellandagarna när man behöver äta lite nyttigare efter all julmat?

lördag 22 december 2012

Ge blod - tack på förhand

Lika säkert som att Stefan Raab håller på med något schlagerprojekt, är bristen på blod på blodcentralen. Det är jättelätt att ta sig från Fålhagen till ingång 62. Man går/cyklar längs Strandbodkilen hela vägen till ån, tar hamnspången över, tar sig genom stadsparken och vips så är man framme.

Själv gav jag blod igår. Brukar alltid försöka göra det inför större riskdagar så som midsommar osv. Ibland går inte det på grund av marathonträningen. Snart är det jul och nyårsafton med alla olyckor som det brukar leda till, så om du är blodgivare, eller vill bli en blodgivare så tycker jag att du ska passa på att gå till blodcentralen före nyårsafton. Öppettider och sånt hittar du på länken nedan. Ge någon den bästa julklappen någonsin.

Länken: 
http://geblod.nu/uppsala/blodcentral/uppsala/

fredag 21 december 2012

Sista minuten-julklappstips

Har du någon bekant eller släkting som du vill köpa en bra julklapp till, men som du inte har kommit på vad du ska köpa till? Då har jag ett bra sista minuten-tips: Köp ett Taste Uppsala-kort! Ett Taste Uppsala-kort passar alla som gillar att äta på restaurang. Det ger bra rabatt (oftast ena huvudrätten gratis vid köp av två), och gäller på drygt 30 restauranger i olika prisklasser, både i och nära Fålhagen:). Vi har haft Taste Uppsala-kort i två år nu och använt det flitigt. Nyligen blev jag uppringd av deras försäljare som frågade om jag ville förlänga kortet, och till skillnad mot vad jag brukar svara andra telefonförsäljare så svarade jag: "Självklart! Hur betalar jag?"

torsdag 20 december 2012

Bussresenärerna då?

En morgon passerade jag resecentrum väldigt tidigt och gick då in för att ta en kopp kaffe på Pressbyrån. Medan jag stod därinne så upptäckte jag att man inte kan hålla koll på bussarna på bottenvåningen i Resecentrum. Däremot är det väldigt lätt att se om det är tågkaos eller inte för då skulle jag inte kunna ta det här fotot för då är det folk överallt på bottenvåningen. Hoppas att SJ och Trafikverket ser till att alla pendlande fålhagenbor får den bästa tågvintern på länge. Början har varit svår. 

onsdag 19 december 2012

Snöröjning i Fålhagen - reflektioner och önskemål

Fålhagen är jättevackert på vintern. Snön gör de färgglada husen i Fålhagen ännu vackare. Vi bloggare börjar vår fjärde vinter här i Fålhagen. Ibland blir det lite för mycket snö även om kaninen gillar att hoppa i snön på balkongen men annars kan det bli problem. Jag är realist och egentligen så är jag relativt nöjd med snöröjningen i Fålhagen. I det stora hela i alla fall men det beror nog på att jag gillar snön. Det finns dock några saker som behöver utvecklas och samordnas. Egentligen så hänger det ihop med samhällsfunktionerna runtomkring. Låt mig förklara lite.

Den 5 december blev det snökaos i Uppsala och alla bussturer ställdes in. Min snälla flickvän kom och hämtade mig från jobbet trots att det innebar en bilresa på 5 mil i kaoset. Och sedan samma resa tillbaka. Hon lyckades ta bilen ut från Fålhagen trots att det hade snöat mycket redan när hon startade. Det gick att ta sig hem också. Att stänga all busstrafik är inte en optimal lösning eftersom vi som pendlar vill komma hem på kvällen. Det betyder att de flesta löser det genom ordna bilskjuts och vad händer nästa gång det snöar mycket? Då tar alla bilen redan på morgonen. Jag har som princip att inte övernatta på arbetsplatsen eftersom jag uppskattar fritiden alldeles för mycket.Nu tillbaka till Fålhagen.

Morgonen efter var det dags att åka till jobbet och eftersom det var osäkert huruvida några UL-bussar skulle gå, vilka turer och dessutom var man lite orolig över att bussarna skulle sluta gå  som dagen innan så ville jag ta bilen till jobbet.  Snöröjningen var för bra och osamordnad. Jag har skrivit om det tidigare men problemet var följande: Fastighetsskötare hade plogat trottoaren och kommunen gatan. Det hade bildats två snövallar mellan min parkeringsruta och gatan. Det är inte kul att börja morgonen så. Jag har skrivit till kommunen om detta. Jag gillar deras snöröjningssnabbhet men jag önskar att man samordnar det hela så att det går att komma ut till gatan utan hjälp från grannarna. Om man inte kan ta sig till jobbet med buss och inte kommer ut till gatan för att ta sig till jobbet med bil så är det lite knepigt. Jag vill inte ringa till chefen att jag inte kan komma till jobbet eftersom jag är insnöad av snöröjarna.

tisdag 18 december 2012

Fålhagenbor - julhandla i centrum

Om ni inte har köpt era julklappar än så köp dem gärna i centrum. Det är viktigt att stödja centrumhandeln så att inte all detaljhandel tvingas flytta ut till köpcentren utanför stan. Dessutom tycker jag det är mysigare att gå omkring i centrum och julhandla. Det hör liksom till att gå ut i snöyran medan man går mellan affärerna tycker jag, och så komma in snöig och röd om kinderna i nästa affär. Det finns dessutom en fördel med att handla i centrum och det är (tyvärr) att det är ganska folktomt där (ja, för att vara julrusch alltså), så man slipper trängas med lika mycket folk som i till exempel Gränby. Det enda jag saknar i centrum är lite mer snö på marken. Det ser faktiskt trist ut när värmeslingorna smälter bort snön. Men det är väl tur, annars skulle väl många halka och slå sig.

måndag 17 december 2012

Kravallstaket i centralpassagen

Nej, det är inte säsong för fotboll än. På länge. Ja, den här högen av kravallstaket ser jag varje morgon när jag passerar centralpassagen. Jag har funderat på varför högen finns här. Jag har två huvudspår: 1. delarna tillhör byggarbetarna eller 2. kommunen förbereder sig inför snökaos i trapporna.

Jag tror mest på nummer 2. Det är bra att man inte låter fotgängarna halka i trappan om det blir problem med snö- och isröjningen. Eller så är kravallstaketen där för att hindra arga resenärer gå lös på SJ. OK, man ska inte skämta om sånt, men SJ kanske börjar köra med samma system som krogarna: en in och en ut när tåget är fullt. Då är det bra att ha staket för att hålla ordning på pendlarboskapet. 

söndag 16 december 2012

Fina adventsfönster i Fålhagen




Så här års är det mysigt att gå runt och titta på alla fina adventsstjärnor och julbelysningar som sitter uppe i fönster och trädgårdar. Här har jag fotat några stycken som dock såg ännu finare ut i verkligheten. Nu utmanar Mitt i Fålhagen sina läsare att hitta det finaste adventsfönstret eller finaste julbelysningen. Fota och skicka in till oss om ni vill att vi lägger ut det på bloggen!

lördag 15 december 2012

Annorlunda julbord i Uppsala

Om du är trött på traditionella julbord så kan Mitt i Fålhagen tipsa dig om Uppsalas etiopiska restaurang - Messob. Vi har ofta ätit där för att de har så god mat. Och nu har de även julbord! Det borde man prova. Ett annat "annorlunda" julbord är Bowlaget, som har bowling i samband med julbordet. Men det är väl ingen nyhet längre kanske :). Ett julbord jag tycker är udda är IKEAs. Vem vill äta sitt julbord i IKEA-miljö och trängas med en massa barnfamiljer? Tja... barnfamiljer kanske förstås :).

fredag 14 december 2012

Skridskois i Fålhagen

Det står inte så bra till med skridskoisarna ute på sjöarna eftersom snön föll innan isarna hade hunnit lägga sig. Så de som vill åka långfärdsskridskor har det inte så kul just nu. Men vi som kan nöja oss med att glida runt lite på våra hockeyrör bara kan bege oss till Fålhagens IP, för där finns en spolad is. Där ska jag åka ikväll :).

torsdag 13 december 2012

Lucia i Fålhagen


Det är mörkt ute. Tur att Lucia ska vandra runt Uppsala idag. Du kan se och höra Uppsalas Lucia på UKK kl. 14 idag. Jag var där förra året och det var väldigt trevligt. Kan du inte slita dig loss mitt på dagen så kan du gå och se Lucia på Radisson Blu kl. 19.45 ikväll. Boka dock bord i så fall :), mer information hittar du på deras Facebook sida. Sök på Radisson Blu Uppsala så hittar du rätt.

onsdag 12 december 2012

Varför bränner man bilar?


Jag sitter vid köksbordet och lyssnar på Metallicas Sad But True på Spotify! Äntligen har Metallica och Sean Parker* slutit fred (*Sean Parker, mannen bakom Napster och som numera jobbat åt Spotify. Han hjälpte även Mark Zuckerberg med Facebook). Sean Parker har ett ganska imponerande CV. Att bränna bilar är inte bra för ens CV.

Fålhagen har varit en arbetarkvarter där huspriserna blivit allt högre och stadsdelen har blivit ett område för Alliansväljare. Detta trots att Hjalmar Brantinggatan korsar rakt genom Fålhagen och Vaksala torg har varit den självklara samlingsplatsen för arbetarrörelsen. Det är inte sällan man får höra att bilbränder och sånt hör ett socialt utsatt område till. Hur var det i Fålhagen förr i tiden? Hände det massa knas eller var det lugnt? Jag följer Aftonbladets serie om tidningens besök i olika socialt utsatt och invandrartäta områden och kom att tänka på hur det var i Fålhagen förr i tiden. Är det någon som vet? 

tisdag 11 december 2012

Julgranar för fålhagenbor

Vi köper alltid en julgran så tidigt som möjligt och för vår del blir det oftast utanför Coop i Boländerna. Vi orkar inte vänta på att julgranarna kommer till Vaksala torg. Varför? Jo, vi har en kanin som tokgillar julgranar. Hon känner nog sig lite som en vildkanin. Jag hör hur kaninen citerar fritt Paul (från Torka aldrig tårar utan handskar): Jag tror inte heller på Jesus, men nu snackar vi om dekorera hela lägenheten med barr och då är jag helt med. Ja, som ni ser så har kaninen redan börjat kapa av julgransgrenar. Matte och husse väntar för att se vad som är beteshöjden för en kanin innan vi dekorerar granen. Det är bäst så.

måndag 10 december 2012

Parkia i farten igen



Mitt i Fålhagen blev kontaktade av en frustrerad läsare och eftersom vi har skrivit om ämnet tidigare så ryms det inom stadsdelsbegreppet, inte minst eftersom många bostadsrättsföreningar i Fålhagen använder sig av Parkias tjänster. Här kommer lite ny information om Parkias affärsmodell och så en sammafattning av hur Parkia går tillväga. Naturligtvis kommer Parkias kommentarer till mina observationer vara att ”alla som blir bötfällda vill klaga och gnälla och säger sig ha rätt”. Så kan det naturligtvis vara men nu råkar jag veta att läsarna som kontaktat oss inte gnäller om de har fel. Jag börjar med den senaste Parkiahistorian och sammanfattar de andra incidenterna och avslutar med några frågor som Parkia gärna får svara här på bloggen. Jag tvingar inte företaget att komma till min lägenhet en viss tid för att diskutera frågorna. 




Läsaren hade fått en p-bot trots att hen haft en giltig p-biljett och motiveringen var att bilen saknade en p-biljett. Intressant. Parkia hade skrapat lite från sidorutan för att se om bilen hade en p-biljett eller inte. Det hade bilen men kontrollanten hade missat det eller inte velat se p-biljetten som var på bra plats i framrutan. Fascinerande. På boten var det också ikryssat att det finns foto på detta. Intressant, med tanke på vad vi skrev i oktober 2011, där Parkia vill att man ska komma till deras kontor för att titta på bilden. Numera är det väldigt enkelt att kontrollera vem som äger bilen och var ägaren bor. Jag funderar på om inte Parkia kollar upp sånt innan man bötfäller. Den som bor säg 30 mil från bötfällningsplasen åker inte gärna till Parkias kontor på Kungsängsvägen 23  för att titta på en bild under en arbetsdag. Då blir ju förlusten av pengar pga resan och förlorad arbetstid mycket större än de 350 kronor som en parkeringsbot kostar. Kompisar och läsare har haft gäster som inte bott i Uppsala och som blivit bötfällda. Jag säger inte att det är så men jag kan förstå att den tanken måste ha slagit huvudpersonen bakom Parkia.






Jag har tidigare skrivit om en kompis som betalade en helt rätt utfärdad p-bot men efter ett tag fick hen en påminnelsebot för den boten. Det intressant var att påminnelseavgiften inte hade samma bankgironummer! Hur många är inte de som betalat samma bot två gånger? Det är ju lätt hänt om man inte kollar att man betalat boten. Intressant.

Det är tydligen lite känsligt att påpeka för Parkia att de inte har F-skattesedel för när läsaren hade påpekat detta så hade Parkia-Ulf omedelbart lagt på luren.

1.      Varför har inte Parkia F-skattesedel och hur kan man driva en näringsverksamhet utan en F-skattesedel. Det kanske går helt lagligt men jag skulle vilja att någon i Parkias ledning förklarar hur det fungerar
2.      Varför har originalboten ett annat bankgironummer än påminnelseboten?
3.      Varför kan inte Parkia maila en bild på botfällningen så att den botfällda slipper åka till Parkias kontor för att titta på bilder?