onsdag 31 oktober 2012

Allt ljus på Uppsala är tillbaks!

Nu när hösten går mot sin mörkaste period är det skönt att veta att Allt ljus på Uppsala börjar den 2 november! Ända fram till 2 december får vi njuta av ljusinstallationer runt om i staden. Och i år finns två av dessa i Fålhagen, och ytterligare en i Centralpassagen som många av oss passerar dagligen. Det ska bli spännande att se hur de ser ut, kanske särskilt installationen vid UKK som ska projicera bilder och färger mot UKK:s fasad. Om ni vill läsa mer och sen en karta över alla ljusinstallationer så finns de här: http://www.alltljuspauppsala.se/start.aspx

tisdag 30 oktober 2012

Vad skulle få dig att cykla mer?

Ikväll presenterar Uppsala kommun sitt förslag till cykelpolicy för Uppsala, samt en handlingsplan för ökad cykeltrafik. Detta sker på UKK kl 19-21. Alla som vill lämna synpunkter på planen kan göra det antingen på plats eller genom att maila cykelpolicy(a)uppsala.se. Om man vill läsa policyn och planen så finns de på www.uppsala.se/cykelpolicy.

Jag har läst igenom dem ganska hastigt, och det var intressant läsning. Visste ni till exempel att bara 20 % av de svarande i kommunens enkät angav att de alltid bär cykelhjälm? Och att hälften av studenterna är osäkra på vilka cykelregler som gäller! Det kan förklara ett och annat man ser i trafiken... Jag läste även att 28 % av resorna inom Uppsala tätort görs med cykel. Det är ju en rätt så hög och bra siffra. Men hela 39 % av resorna görs med bil, och bara 11 % med buss! Det förstår jag inte. Hur kan man vilja ta bilen i 39 % av fallen när det är så lätt att ta bussen i Uppsala? Det är även ganska lätt att ta cykeln, men där finns många problem, så det är bra att de tar fram en handlingsplan nu.

Om handlingsplanen genomförs ordagrant så vore det superbra för cyklisterna! Det står massor av bra saker i den. Men jag är lite skeptisk till att kommunen kan genomföra den till 100 %, och misstänker att vissa saker kommer att nedprioriteras. Därför kommer jag att maila kommunen om mina synpunkter. Följande är några av de punkterna som jag tycker är viktigast. Det står i policyn att "... framkomligheten för cykeltrafiken ska vara mycket god". Det är en viktig nyckel till att fler ska välja cykeln. Men, jag hoppas att kommunen kommer ihåg att god framkomlighet för en cyklist betyder att man ska kunna cykla den kortaste vägen till sitt mål (åtminstone oftast). Man kan inte ha några bra och säkra stråk och nöja sig med det, för som cyklist är även ett par kvarter en alldeles för lång omväg när man har bråttom till sitt mål. Ta till exempel trappan upp till Frodeparken från stationen. Menar man allvar med god framkomlighet så ska man se till att det går att ta sig fram med cykel där. Man vill inte vika av åt höger eller vänster och ta en omväg.

En annan viktig punkt i staden är Vaksalagatan. Där sker många olyckor, och man måste göra en cykelbana där. Det går inte att räkna med att alla kan ta S:t Persgatan eller kanske Centralpassagen istället. Tar man Centralpassagen och ska till centrum måste man dessutom cykla på Dragarbrunnsgatan, vilket är jättesvårt eftersom man där blandar bilar, cyklar och fotgängare i ett kaos utan tydliga regler. Sådana gator borde det inte göras fler av.

Några andra dumheter man borde sluta med är cykelbanor som plötsligt upphör utan tydlig skyltning om vart man ska ta vägen (finns många exempel), samt den konstiga idén om att tillåta tillfällig parkering längs vissa vägar - i praktiken på den målade cykelbanan i vägkanten. Att ploga cykelbanorna noggrant är också viktigt. När jag bodde i Flogsta var cykelbanorna alltid spåriga och livsfarliga tills man närmade sig centrum, där man plogade bättre. I planen föreslås att alla cykelbanor bör vara färdigplogade till kl 06.30, och det vore ju underbart.

För övrigt insåg jag nyss att det är knäppt att inte alla gator är säkra för cyklister att cykla på! Varför ska bilister ha tillgång att köra överallt, men inte cyklister? När det gäller till exempel villakvarter behövs det oftast ingen cykelbana för att cyklisten ska kunna ta sig fram, men att man till exempel måste riskera livet om man vill cykla på Vaksalagatan eller Kungsgatan, det är ju sjukt! Nej, låt cyklisterna kunna ta sig fram överallt!

måndag 29 oktober 2012

Intressanta frågor i kommunfullmäktige

I kommunfullmäktige diskuteras mycket intressant, men två frågor i kvällens kommunfullmäktige fångade mitt intresse när jag läste kallelsen i UNT eftersom de handlar om Fålhagen eller dess närhet. Emma Wallrup har en fråga om glaskross som utsmyckningsmaterial, och jag gissar att hon måste tänka på glaset som ligger utanför Radisson Blu. Det verkar varken vara nyttigt för djur eller för bilarnas däck om någon sprider ner det på gatan! Den andra frågan är från Pavel Gamov och handlar om Speakers Corner på Vaksala torg. Jag vet inte vad han vill fråga mer specifikt (någon som går dit ikväll kan kanske berätta för oss sen?), men kanske handlar det om att ingen använder Speakers Corner? Det är synd tycker jag. Folk kanske skulle våga börja använda det mer om några föregick med gott exempel och gjorde det först?

söndag 28 oktober 2012

Gatureklam, cyklar och så vidare

Jag är fortfarande lite fundersam över varför det är relativt lite cykeltrafik just här. Vart har alla cyklar tagit vägen? Eller är inte Fålhagen en cykelgenomfart från andra stadsdelar till resecentrum i den utsträckning som jag trott. Eller har cyklisterna accepterat läget och parkerar precis innan Frodetrappan eller bakom hotellet.

Utanför Coop Konsum saknas det cykelställ men folk parkerar där ändå och blir lappade av parkera schysst-vakterna vilket jag  tycker är bra för vi kan inte ha cyklar precis överallt. Det blir dock lite motsägelsefullt när man tillåter reklamskyltar stå precis där man vill parkera sin cykel. Jag förstår reklamskyltarna också, för det finns nog inget annat sätt att göra reklam för sin verksamhet i båghuset eftersom det saknar en "riktig" ingång.

Ett alternativ vore väl ha digital reklam här men det skulle nog vara mer störande. Tror jag. Men ack så modernt. Tänk om man kunde ha en digital reklam i stil med "På grund av säkerhetsskäl, lämna aldrig din cykel parkerad här. Övergivna cyklar kommer att tas hand om.Resten blir stulna"

lördag 27 oktober 2012

Cykelbanan svår att missa

Bildtexten kunde vara: Morgonstress vid centralpassagen. Sedan en tid tillbaka har man tydligt markerat så att det inte går att missa var cykelbanan är. Det är skönt. Jag hoppas att vi fotgängare bjuds på några övergångsställen till kommun&coop-huset. Det vore skönt. Jag tror att de som tar bussen från Stationsgatan också skulle uppskatta ett övergångsställe här. I vilket fall som helst så är det positivt att man tydligt skilt på gång- och cykelbana.

fredag 26 oktober 2012

Buss eller tåg till Arlanda?


Jag vill minnas att Niina en gång skrev om vilka som bor i Fålhagen. Det visade sig att fålhagenbor gillar att resa och är intresserade av andra kulturer. Så passande då att vi har nära till Resecentrum. Man kan välja hur man tar sig till Arlanda för att skaffa reseupplevelser. Ett tag försökte man lägga ner busslinje 801. Jag nöjer med att konstatera att den idén var mindre genomtänkt. Dock hade inte bussarna börjat gå var 30e minut när vi skulle ta bussen hem från Arlanda. Det fick bli Upptåget.



Det är inte lätt att åka Upptåg. På bilden ser du de olika alternativen. De olika koderna skickas sedan till numret 72472. Hur köper man då en biljett till eller från Arlanda? Det är aningen knepigt eftersom kartan här nedan inte avslöjar vilken kod man ska skicka till 72472. SL C går inte att smsa  för då blir det en fel resa och Arlanda ligger dessutom mitt i det vita, ingenmansland.

Så hur gör man? Jo, man ska smsa ULV12 till 72472 och så betalar man 60 kronor extra avgift för att få  kliva på eller av på Arlanda. Intressant. Det fick mig att tänka på varför man har en jättelista med olika alternativ som man kan smsa till 72472 men inget av alternativen passar för en resa till Arlanda. Antagligen är det tänkt att man ska använda automater men det känns också aningen krånligt.

Den världsnyfikna fålhagenbon tycker att man borde kunna göra biljettsystemet enklare så att man förenklar resandet.


'
Nej, nu får det vara nog med stora infrastruktuella saker för fålhagenbor. Nästa inlägg ska jag skriva om det lilla livet här i Fålhagen.

torsdag 25 oktober 2012

Hamnspången över Fyrisån

Det finns inte så många parker i Fålhagen och de som vi har, ska vi bevara och ta hand om. På fredag den 26 oktober mellan kl. 11 och 12 öppnas Hamnspången! Även om Hamnspången inte ligger i Fålhagen så kommer det att öka  livskvaliteten för fålhagenbor eftersom vi får lättare tillgång till stadsparken och det tycker jag är helt underbart! Från och med fredag är det bara att ta Strandbodkilen raka vägen ner mot ån så är man framme vid stadsparken. Underbart! Man får dock inte glömma bort grönområden i Fålhagen där vi fålhagenbor kan koppla av och där hararna skuttar runt och där grönområden skapar lugn. Det är viktigt.

Bilden är från Kärrfotbolls-VM som jag deltog i för några år sen. Jag är glad att jag inte deltog i år med tanke hur mycket det regnat. Vad har bilden med inlägget att göra? Jo, ibland går det snabbt från planeringen till färdigställande och bron över Fyrisån är ett sådant exempel. Bra jobbat Uppsala kommun, den här idén fastnade inte i Uppsalaleran utan blev verkställd snabbt.

Mer om Hamnspångsinvigningen:
http://www.uppsala.se/sv/Nyhetsarkiv/Nyheter-Boende-miljo-trafik/Invigning-av-Hamnspangen/


Från beslut till verkställande:
http://www.unt.se/uppsala/ny-cykelbro-over-fyrisan-312010.aspx

Man kan faktiskt inte skriva om broar i Uppsala utan att länka till Scribo. Har ni funderingar om broarna i Uppsala så är det bara att klicka på den här länken (samhällsservice på hög nivå):
Om Hamnspången:
http://www.scribo.se/nya-bron-vid-stadstradgarden-20-juli-2012
Om broar i allmänhet:
http://www.scribo.se/category/broar-vattendrag





onsdag 24 oktober 2012

Bra polisinitiativ

Någon har stulit en cykel i Fålhagen! Det tycker jag är lågt! Däremot tycker jag att Polisen gör det bra när man informerar boende närmast brottsplatsen om stölden! Så här ska det fungera och nu ska de som vet någonting om detta höra av sig till polisen. Omedelbart! Det är nämligen så att ett fungerande samhälle är allas ansvar.

Se och hör och rapportera!
Så att polisen kan arrestera.
Tukta, moralisera och bötfälla!
Ange tjuven som anonym källa.

Arma tjuven, hoppas att du åker fast! Må du vara skyldig till att jag blev av med cykelhjulet i våras så att du på det sättet får ditt straff lite fördröjt.



tisdag 23 oktober 2012

Brunch på Radisson Blu

Bilden är inte från brunchen, men är en av Radisson Blus efterrätter som intogs en annan kväll.

Vi testade brunchen på Radisson Blu tillsammans med några kompisar, och måste bara rekommendera den! Det är ett nära, supergott och prisvärt brunchalternativ för oss i Fålhagen. Det fanns massor av mat att välja på, så man kunde bara ta lite av varje om man ville smaka allt. Några av smakerna jag minns bäst är deras underbara varma bagels (jag åt bara en men kunde lätt ha ätit fem), deras goda lax, och deras små perfekta wienerbröd på efterrättsbordet! Brunchen kostar 185 kr per person, och det tyckte jag lätt var värt det. Se till att antingen boka bord eller stå först i kön om ni ska dit den närmaste tiden. Vi hade tur, vi var bland de enda som inte hade bokat som fick äta.

måndag 22 oktober 2012

Kontorslandskap i nya kommunhuset

Vi åt ju nyligen på Taco Bar i det nya båghuset bakom stationen där även Uppsala kommun har nyöppnade kontor.  Där tog Juuso det här snygga fotot. Jag måste säga att motivet gör sig bättre på bild än i verkligheten. Hursomhelst så avslöjade de här små fyrkantiga mötesrummen något för en fd byråkrat som mig: att det finns så här många mini-mötesrum lär betyda att det är många som sitter i kontorslandskap inne i kommunens nya lokaler. Jag trodde att man hade börjat frångå kontorslandskap igen, det var ju mode ett tag, men sen insåg man väl att många har svårt för att jobba när man sitter så där öppet. Själv satt jag en gång i tiden (oj, det där lät som att jag är gammal, så länge sen var det inte) i ett kontorslandskap där jag stortrivdes, vi skrattade åt varandras skämt, lyssnade på varandras skvaller och drack till och med glögg med varandra på arbetstid. Men så är jag också en sådan som kan stänga av öronen och jobba fokuserat trots omgivande ljud. Men jag hoppas att kommunen har separata kontorsrum också, för sådana personer som inte klarar av landskap.

söndag 21 oktober 2012

Taco Bar i Fålhagen

Efter RAID-tävlingen gick vi till Taco Bar i Fålhagen! Ja, faktiskt! De har precis öppnat Taco Bar i båghuset, där man annars går till Coop Konsum. Det var trevligt att sitta där och dricka lite vin och äta mat. Ett tips är att de har hämtmat också :). Lokalen har massor med bord för två personer men eftersom borden är lätta att flytta så går det att få plats med ett större sällskap. Det funkar. Kanske är det så att Fålhagens och Uppsalas nästa mattrend är mexikansk för Agave på Drottninggatan har ju tequila till allt. Mexikanskt nästa? Kul!

lördag 20 oktober 2012

Går det att bygga mer i Fålhagen eller inte?

Eftersom Mitt i Fålhagen-bloggaren blev tagen på sängen kring byggplanerna för en förskola mitt i Fålhagen, passar jag nu på att identifiera de områden som ligger i riskzon för exploatering. Jag har ingenting emot att man bygger hus och lägenheter i Fålhagen men nog borde vi få ordentliga parker hit i så fall.

Boulehallen byggdes aldrig på Fålhagens IP. Jag hoppas att man sparar denna oas mitt i Fålhagen för dem som gillar att springa, gå och rasta hundar i området. Det är lite störande med trafik från Fålhagsleden men annars är det många som sportar här så det här gräsområdet bör sparas även om fålhagenbor inom kort kan ta sig till stadsparken för att njuta av en riktig park.

Det finns massor med träd i Fålhagen men väldigt få park/gräsområden har träd och det är lite tråkigt för då blir områden bara tomma gräsmattor som kommunen säkert suktar efter för att bygga på. Jag tycker att vi behöver de grönområden som finns för att skapa lite luftighet mellan husen. Fålhagen är relativt tätbebyggt utan man behöver bygga mer.

Jag vet att det är lite motsägelsefullt att jag samtidigt vill spara Fålhagens IP och nu tänker jag föreslå att om man nu ska bygga mer någonstans i Fålhagen så passar grusdelen av Fålhagens IP till det ändamålet. Jag gillar inte det men jag är inte heller en NOT IN MY BACKYARD-typ.

 En gräsmatta som bör bevaras är den som ligger nära kolonilotterna. En fin gräsmatta som man kunde utveckla till Fålhagens park. Och så tycker jag att grönområdet mellan Hammarbygatan och Vallbygatan bör bevaras. Det är jättetrevligt att sitta där och titta på staden. 

fredag 19 oktober 2012

Dålig kvalitet på staketet?

Det konstnärliga staketet vid Frodetrappan har redan börjat gå sönder! Ett sånt där metallblad hade lossnat och låg på marken när jag tog en titt på utsiktsplatsen för ett tag sen (länge sen nu). Tråkigt! Är det verkligen så dålig kvalitet på staketet? Eller har någon helt enkelt försökt sno en cykel som varit fastlåst i det konstnärliga staketet. Frågorna är många. Svaren få. Någon som sett det hända? Jag såg det för över en månad sen men glömde skriva om det. I övrigt så ser jag stora möjligheter för denna utsiktsplats att utvecklas till en cykelparkering :). Särskilt eftersom cyklarna som parkeras utanför Coop Konsum inte klarar en virvelvindsstorm. Det kan blåsa riktigt virvligt utanför Coop Konsum. Håll koll på det nu när hösten är här.


torsdag 18 oktober 2012

Anne-Sophie Mutter kommer till Fålhagen

På tisdag 23 oktober kl 19.30 kommer Anne-Sophie Mutter tillbaka till Fålhagen och ska återigen uppträda på Musikens hus (UKK). Denna gång är det Vivaldis De fyra årstiderna hon framför tillsammans med TrondheimSolistene. Även om man, som jag, inte brukar lyssna på klassisk musik så lär man ha hört det första stycket om våren i De fyra årstiderna. Här kan ni lyssna om ni vill höra om ni känner igen stycket: http://sv.wikipedia.org/wiki/De_fyra_%C3%A5rstiderna.

onsdag 17 oktober 2012

En förskola till Fålhagen

Läste i söndagens UNT om planer att bygga en förskola ungefär här. Det finns för- och nackdelar med en förskola här. För min egen del betyder det att min terrängbana försvinner. Jag brukar ju springa här längs gräsmattan och jag misstänker att en förskola leder till mer asfalt här. 

Är man emot en förskola här så kanske ska man undersöka marken ordentligt eftersom det legat ett lerbruk här förut och med tanke på vad jag läst om lerbruk i Uppsala och Fålhagen så kan det vara av intresse. Enligt rapporten är fyllningen av lergropen här okänd. Det är intressant, för jag har funderat på varför man inte byggt någonting här förut för det är ett enormt utrymme mitt i Fålhagen som man inte exploaterat tidigare. Kolla här på s.46 och vidare: http://www.renaremark.se/filarkiv/exjobb/2011/Theresa.pdf
Lite mer information om den planerade platsen hittar du på det här blogginlägget från sommaren 2012:
http://falhagen.blogspot.se/2012/07/lergropen-nara-almtunaskolan.html

Om valet står mellan att bygga nya hus av modell högre eller en förskola så väljer jag hellre en förskola. Allra helst hade jag sett en utveckling av grönområdet men jag förstår behovet av förskolor just nu. Hoppas att man bygger en multifunktionell förskola som lätt kan göras om till någonting annat när förskolebehovet försvinner. Kanske att man kan göra om den blivande förskolan till ett ålderdomshem.


Beslutet om modulförskolor fattades i september 2012. Ibland fattar kommunen snabba beslut och ibland tar besluten väldigt lång tid att fatta. I går var det dagens för första medborgardialogen. Någon som var där? Här är länken till de andra områden som kommer att få en panikförskola: http://www.uppsala.se/Nyhetsarkiv/Nyheter-Utbildning-barnomsorg/Upphandling-av-modulforskolor-ar-klar/

Update: Ibland så kommer blogginläggen ut för sent och man ska aldrig utgå ifrån att ett beslut är slutgiltigt när det fattas. Turligt nog så hinner jag lägga ut länken till den senaste utvecklingen kring förskolefrågan:
http://www.unt.se/uppsala/kommunen-backar-om-almtunaskolan-1909426.aspx



tisdag 16 oktober 2012

Wayne's Coffee i båghuset

Nu har jag besökt Wayne's Coffee i båghuset i Fålhagen. Jag lyckades få sätta mig i en av  de här fåtöljerna och jag måste säga att de får mig att gå  till Wayne's Coffee fler gånger i framtiden. De var ju mycket skönare än vad vi har hemma :) och så gillar jag att fika. Vem gör inte det en mörk höstdag? Dessutom så kan man sitta och se livet utanför. Tågen som susar förbi, Swebus som rullar förbi och så stannar stadsbuss nummer 13 alldeles bredvid. Känns som om att man sitter mitt  stan fast ändå lite vid sidan. Jag skulle vilja säga att det är skönt att sitta nära men ändå lugnt. En till sak: Kaffekoppen på Wayne's Coffee är generös! Man får mycket kaffe för pengarna :) och så var kakan också god. Öppettider hittar du här...
http://www.waynescoffee.se/cafeer/uppsala/cafe-stationsv%C3%A4gen.aspx



måndag 15 oktober 2012

Du syns inte!


Solen stiger upp sent på morgnarna och så går den ner tidigt. Mörkret är som övervikten, den bara smyger på en från alla håll. Om det dessutom regnar så blir det väldigt mörkt. Därför ska jag du ha reflexer på dig när du är ute och går i Fålhagen. Jag vill inte köra på dig på Väderkvarnsgatan. Snälla, använd reflex så följer jag hastighetsgränserna! Samarbete :)! Tack på förhand! 

söndag 14 oktober 2012

Crusing i Fålhagen - Väderkvarnsgatan avstängd!






Eftersom jag har varit upptagen med att förbereda mig inför RAIDen (multisportstävlingen i Uppsala) så har jag totalt missat att man stängt av Väderkvarnsgatan från korsningen Väderkvarnsgatan och Strandbodkilen i riktning mot Vaksala torg! Jag kan bara bekräfta att det inte går att svänga vänster till Väderkvarnsgatan från Stranbodkilen. Omvägen är dock väl markerad med orange (vägrar böja ett oböjbart adjektiv) skyltar. Det har nog inneburit en del extra cruising i Fålhagen. Så, lite omvägar blir det om man tänkt sig svänga in på Väderkvarnsgatan. Det fick bloggaren uppleva nyss :). Någon som vet vad de gör i korsningen?



lördag 13 oktober 2012

Situation Stockholm är tillbaka

Fredagen den 5 oktober var Situation Stockhom-försäljare tillbaka vid centralpassagen. Jag har saknat möjligheten att köpa tidningen. Dels för att jag tycker att de pengarna går till ett viktigt arbete, att bland annat hitta lägenheter åt hemlösa. Dessutom så känns det trevligare att försäljaren inte är en tiggare utan utför ett arbete. Sådant vill jag stödja (ingenting politiskt i det, utan jag tycker att det är viktigt att man har ett jobb, rent socialt alltså).

I senaste numret av Situation Stockholm (tidningen kostar 50kr) har man en artikel om Loreen! Jag tyckte att det var häftigt att hon först nu släpper sitt första album! Alltså efter att ha vunnit ESC :). Den artikeln är intressant på många andra sätt också, en liten titt kan du få här:
http://www.situationsthlm.se/Aktuellt/Maste-fa-blomma/

Det är tur att jag är pendlar så jag hinner läsa en massa. Annars skulle jag aldrig hinna läsa Språk-tidningen, Fokus-tidningen eller Situation Stockholm.



fredag 12 oktober 2012

Fålhagen, Facebook och reklam

Det här inlägget ska handla om Facebook, Fålhagen och reklam. De flesta av oss har en "ingen reklam"-skylt på våra dörrar men ändå har inte braschen dött ut. Svensk Direktreklam är företaget som delar ut väldigt mycket av reklambladen här i Fålhagen. Numera följer reklameländet med de morgontidningar man prenumererar osv. Ibland får jag reklam med mitt namn på kuvertet. Ibland blir reklam samhällsinformation på något konstigt sätt och mitt namn en handelsvara som någon gett vidare till ett annat företag. Ja, ni förstår. Av högen tidningspapper i vår heminsamling så är en överraskande stor del reklam. Det är intressant. Jag ogillar pappersreklam.

Jag som i vanliga fall ogillar reklam både i pappersform och på tv, kan dock inte låta bli att gilla reklam på Facebook! Varför? Jo, för att reklamlänkarna är så mycket mer personliga. Facebook använder informationen om var jag bor, vad jag skriver på mina statusuppdateringar och vad jag skriver i mina notes. Ja, jag är en Facebookaddikt. Om jag skriver om lägenheter i Fålhagen så får jag reklam om flera mäklarfirmor, när jag funderade på att skaffa en djurförsäkring och skrev om det i en note så kom Agria upp som reklam :). När jag skrev om konserter på Katalin så kom Graveyards Katalinreklam upp på min Facebooksida. Jag gillar riktad reklam på nätet!

Ibland kan riktad reklam bli läskigt. Som i vintras när vi fick reklam från en Icaaffär i Insjön. Jag hade varit där och köpt en glass på vägen upp mot Leksand. Det hade registrerats av Ica. Eller när jag fick reklam om kaninkött på Facebook efter att jag skrev flera notes om vår kanin. Läskigt.

Så, jag önskar mer miljövänliga reklam om Fålhagen på Facebook istället för pappersreklam!


torsdag 11 oktober 2012

Moderaterna vid centralpassagen

Det är väldigt sällan jag skriver om politik här på bloggen men idag tänkte jag göra ett sällsynt undantag. När vi närmar oss valet 2014 så har jag lovat att de politiker som bor i Fålhagen får jättegärna höra av sig så skriver jag eller Niina ett inlägg om politikern. Jag tycker att det är viktigt att man känner sina lokala politiker. I vilket fall som helst så är det så sällan jag skriver om politik att detta inlägg är det allra första inlägget där jag taggar ordet moderaterna på bloggen. Varför vill jag då skriva om moderaterna just nu?

Moderaterna verkar vara det enda partiet som marknadsför sig vid centralpassagen. Det finns en massa andra föreningar som marknadsför sig där men moderaterna är det enda partiet som jag sett vid centralpassagen. En gång för länge sen delade man ut en lapp med information om vad man gjort eller ville göra och så fick man ett äpple också. Den 1 oktober 2012 hade man skalat av allt onödigt och delade endast ut en lapp med information om att det går bra för Uppsala.  Eftersom utdelandet sammanföll med FN:s internationella dag för boende- och bebyggelsefrågor så var det ju faktiskt lite intressant att läsa vad moderaterna håller på med på den här fronten och varför det går bra för Uppsala.

Ni får ta reda på moderaternas andra punkter på egen hand för jag tänkte koncentrera mig på punkten som lyder "Moderaterna vill att det byggs i Uppsala. Vi vill bland annat: - underlätta andrahandsuthyrningar". Det här är en punkt som borde vara av intresse för alla som bor i Fålhagen! Nämligen vad underlättande av andrahandsuthyrningar i värsta fall kan leda till dvs. spekulation och urholkning av bostadsrätterna och det ideella arbetet många lägger ner för att ta hand om sina föreningar. En mycket bra insändare om detta finns här: http://www.unt.se/debatt/varna-bostadsratten-1877157.aspx

Risken i Fålhagen är: Någon köper en lägenhet och hyr ut den till en behövande och tar ut en ockerhyra. Jag tycker inte att detta "underlättande" behövs när man samtidigt gör reklam för att det planeras byggas 25 000 nya bostäder i länet och när man samtidigt har som mål att under de kommande fem åren bygga 5000 nya hyresrätter. Jag vet inte men behöver verkligen underlätta andrahandsuthyrningen och underminera bostadsrättsboendet? Jag tycker inte det men jag är ju naturligtvis partisk i frågan då jag bor i en bostadsrätt. Men jag undrar varför den punkten behövs när det går bra för Uppsala och man planerar bygga mer av det mesta.

onsdag 10 oktober 2012

Frodeparken under utveckling eller avverkning?

Jag läste på UNT:s insändarsida (den 1 oktober 2012) om att man nu igen fällt träd i Frodeparken. Länken till insändaren hittar du längre ner här. Självklart ska jag till parken för att fota det hela så fort som möjligt. Det jag sett är att det pågår en massa byggaktiviteter i parken, för en stor del av parken är nu avspärrad. Kanske är det just där man fällt träden. Undrar om en bloggaktivist kan ta sig genom avspärringarna...

På skylten i utkanten av Frodeparken står det att parken ska vara klar i september 2013 så mycket hinner hända före det. Jag tycker att man borde ha plats för gamla träd i en ny park om inte träden är så sjuka att de utgör en fara för parkbesökare. Jag ska inte döma ut parkbyggandet i förväg men jag har lite svårt att se hur man ska kunna ersätta de gamla träden. Just nu är parken, precis som insändarskribenten påpekar, en plats för samhällets utsatta.

Här är en länk om träden och hur tanken var att bevara träden. Jag hoppas att det inte är en kostnadsfråga som nu lett till att träden fallit.
http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Fritid_o_natur/Parker/Lonnarna_i_Fordeparken_Charlotta_R.pdf

Här är länken till insändaren:
http://www.unt.se/debattspecial/frodeparken---en-forlorad-idyll-1881006.aspx

tisdag 9 oktober 2012

Centralpassagen och ballonger

Undrade du också vad som hände vid centralpassagen i söndags kl. 18? Jag var på väg till Fålhagens enda riktiga café Wayne's Coffee när jag såg detta. Eftersom jag är en nyfiken typ så gick jag fram till ballongerna och frågade. Min kompis trodde nämligen att man firade nåt. Det var landskapsarkiteketsstudenter (är det ett ord?) som testade rumsaspekter, typ vad skulle hända om man hade ett tak här eller att vi ska upptäcka utrymmet ovanför oss. Om jag inte förstod det hela helt fel. Ballongerna var tydligen tacksamma för att leka tanken. Dessutom så var de av samma färg som lamporna i Simon & Tomas inredda sushirestaurangen på stationen.

Ballongerna fick mig att tänka på hur bra det vore med ett färgglatt, kanske rent av genomskinligt tak över centralpassagen. Varför? Jo...Ett tak vore bra (även om det skulle ta bort frihöjdsaspekten), men då röstar jag  för två andra viktigare aspekter. Jag kunde tänka mig tak här:
  • Ovanför trappan så att den går att använda på vintern (skapa någonting riktigt färglatt och funktionellt där)
  • Alternativ 2 att man bygger ett tak mellan utgången från resecentrum till rulltrapporna upp till spåren. Det var varit lite regnigt i år :).

Mer om detta såg jag på UNT:s hemsida:
http://www.unt.se/uppsala/uppsala-smyckas-av-studenter-1893711.aspx

måndag 8 oktober 2012

HÖSTmarknad 2012

Lika säkert som löven blir gula när träden förbereder sig för tuffare tider, är det att HÖSTmarknaden kommer till Vaksala torg! Idag och morgon kan du gå till torget och köpa näring inför vintern. Själv ska jag dit och köpa korv, havtornsmarmelad eller havtornssylt (marmeladen passar utmärkt till digestivekexen och sylten till naturell yoghurt, 2 matskedar på 200g) och självklart måste man köpa marknadsgodis!Jag höll på att glömma bort att skriva om distingsmarknaden för jag har inte sett några affischer/reklam om detta. Ja, alltså det är tydligen inte distingsmarknad nu utan höstmarknad. Beklagar den felaktiga informationen.

Hoppas att ni har njutit av helgen och det underbara vädret som vi haft. Jag var ute och tränade i lördags och det var tokmycket folk runt Kung Björns hög. Det kändes som att alla hade fått för sig att gå runt i Hågadalen i lördags :). Men idag och imorgon ska vi se till att det är mycket folk på torget. Ses där!

söndag 7 oktober 2012

Bortglömda cyklar?

Foto: Läsarbild

"Hej våra små ägare! Har ni glömt oss eller har ni vuxit ifrån oss? Snart kommer snön och då är det ingen som bryr sig om oss." - Fotat vid Tripolis bilparkering. 

Vi tackar vår läsare för tipset och tar gärna emot fler tips på stort och smått i Fålhagen. I parken bakom Tripolis finns förresten också en hel del kvarglömda leksaker och annat. Passa på att ta in era grejer nu innan snön kommer! Vi borde på tal om det städa vår balkong inför vintern och ta in möblerna. Usch, städa :-S.



lördag 6 oktober 2012

Life science-konferens i Uppsala

Den 22 november ordnas en life science-konferens på UKK i Uppsala av The Economist. Uppsala är ju en stad vars arbetsmarknad är beroende av life science, och konferensen är mycket aktuell just nu bland annat eftersom de stora läkemedelsföretagen genomgår en kris. I Södertälje ska AstraZeneca lägga ner sin forskning, och kostnaderna för att ta fram nya läkemedel blir alltmer astronomiska, och därför vill företagen numera inte alltid ta på sig att utföra de kliniska testerna, vilket betyder svårigheter att utveckla nya läkemedel. Temat för konferensen är därför Bridging the gap between science and healthcare. Deltagare är världsledande forskare, politiker och företagsledare. Intressant, tycker jag som biolog:).

fredag 5 oktober 2012

Uppsala internationella gitarrfestival 9-13 oktober

Den 9-13 oktober 2012 är det dags för gitarrfestival på UKK igen. Dit kommer bland annat Tony McManus som spelar keltisk folkmusik på gitarr. Jag har kollat in honom på youtube, tex http://www.youtube.com/watch?v=HwZ5bxY5gTw&feature=relmfu, och tycker han är bra även om jag personligen skulle föredra att man även sjöng till låtarna:). På tal om att sjunga så uppträder även Miranda de Verdier, en ung duktig singer/songwriter på festivalen (se tex http://www.youtube.com/watch?v=DTuA524fsWo).

torsdag 4 oktober 2012

Ronnies ciabattor såg goda ut

Jag har fastnat för en tv-serie om bakning, vilket jag trodde inte skulle kunna hända. Vårt kök här hemma används alldeles för sällan och vi skyller på att köket är så litet. Ronnie har dock motbevisat detta.

Idag bakade Ronnie helt underbara ciabattor i tv-programmet Hela Sverige bakar. De såg grymt goda ut och förra veckan bakade han en fin drömtårta (faktiskt en bakelse som jag också en gång i tiden kunde baka på riktigt). I tider när Big Brother och Robinson äntligen håller på att dö ut och vi är åter på väg mot en verklighet där någons genuina kunskaper och förmågor lyfts fram. Det är härligt! Jag är aningen trött på program som går ut på att göra dumma saker och bilda allianser.

Lycka till bakande fålhagenbon Ronnie!

Mediadagen på UKK

Jag surfade in på UNT:s hemsida och såg annonsen om Mediadagen i Uppsala och eftersom det lät som om UKK kunde vara platsen för evenemanget så klickade jag på annonsen. Mycket riktigt, den 25 oktober hålls Mediadagen i UKK.

Konferenciern Alex Schulman tycker jag väl är så där aningen obehaglig, men annars var det intressanta namn som skulle dela med sig sina erfarenheter. Här nedan har du länken om du är intresserad av att delta:
www.mediedagenuppsala.se

onsdag 3 oktober 2012

Swebus nu på Stationsgatan

Fult av mig att använda en bild på en konkurrent när jag ska skriva om Swebus. Förlåt men jag hade ingen bild på en swebus på min dator. Men äntligen blir konkurrensen mellan bolaget på bilden och Swebus mer rättvis för Swebussarna har flyttat från Storgatan till Stationsgatan. Detta hände den 1 oktober! Nu behöver man inte längre leta sig fram till Storgatan om man ska ta swebus för bussarna lär ju synas till centralpassagen från Stationsgatan. Dessutom så kan man nu ta bort den fula orange bussskylten från centralpassagen. Härligt!

Länken till nyheten:
Swebus flyttar till Stationsgatan

tisdag 2 oktober 2012

Wayne's coffee har öppnat

Nu har Wayne's coffee öppnat i nya båghuset vid stationen, ovanpå Coop liksom. De har mycket generösa öppettider på vardagar: 7.30-21! Det är ett bra tips om man vill fika nära stationen medan man väntar på 21-tåget till Stockholm, för Coffehouse by George stänger redan kl 20. Om inte de ändrar sina öppettider nu när de får konkurrens:).

måndag 1 oktober 2012

Katalin and All That Jazz

Jag besöker Katalin alldeles för sällan och jag skriver om Katalin ännu mer sällan. Det är oacceptabelt med tanke på vilka milstolpar för Uppsalas kulturliv som kan upplevas där. Därför skriver jag nu lite om de konserter som jag tycker vore mest intressanta att hinna se på Katalin.

1. W.A.S.P. (utsålt). När jag var ung så lyssnade man på KISS och/eller W.A.S.P. Själv lyssnade jag mer på Kiss men W.A.S.P. funkade också. Upptäckte lite sent att de kommer till Katalin den 9 oktober. Jag får väl hänga utanför för att höra lite tunga toner.

2.  Fatboy. Det är någonting med rockabillymusik som fungerar och som det är svårt att inte börja dansa till. Typ. Fatboy kommer till Katalin den 26 oktober

3. Moneybrother. Jag är lite nyfiken på att se Moneybrother live. Kanske ska ta mig till Katalin den 10 november.

Där är konserterna jag skulle vilja hinna se. Fler alternativ finns på:
http://www.katalin.com/program.html