lördag 28 juli 2012

Österängs IP - tegelcentrum

Här i korsningen Hjalmar Brantingsgatan och Petterlundsgatan låg Vaksala Nya Tegelbruk. Tegelbruken hade flyttat sig vidare i sin jakt på mera lera. Här i korsningen hittade man antagligen det perfekta läget eftersom det verkade finnas mycket lera här. Kolla gärna på lergropsstudien, och då särskilt karta på sida 45. Det går att läsa mer om detaljerna hur det såg ut i området. Ta och läs på sida 46 då.
http://www.lansstyrelsen.se/uppsala/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/verksamheter-med-miljopaverkan/inventering-enligt-MIFO/lertakter-i-uppsala-inventering-och-fororeningssituation-version-2.0.pdf

Mycket av leran tog man från nuvarande Österängs IP och marken under Willy:s. Tydligen hade man redan 1919 bestämt sig för att inte fyllas igen utan att en idrottsplats skulle göras här. Då skulle idrottsplatsen heta Tunhage, antagligen eftersom gatan närmast då hette Tunagatan.

Vad man fyllde lergroporna med kan ni läsa i studien. Det varierar lite grand, beroende på gropen. Om du bor i området nära Willy:s och har ett jordgolv så skulle jag göra en luftanalys. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar