onsdag 25 juli 2012

Lergropen nära Almtunaskolan



Det finns massor med saker man kan göra på semestern. Själv har jag bland annat läst en studie om lertäkter i Fålhagen. Du kan också läsa om den:

Jag vet att Niina har skrivit om det tidigare men jag tänkte bjuda på en genomgång av Fålhagens lergropar, en i taget. Idag börjar vi med lergropen söder om Almtunaskolan, ungefär på den platsen som jag fotat ovan. 

Den här lergropen är intressant på många olika sätt. Lergropen var antagligen lerkällan till Boivies kakelfabrik i Uppsala. Området kallades för Bäves backar! Det spännande är att en av stavningarna av vallonsläkten Boivie var Bäfve! Alltså borde det vara därför som området kallades för Bäverns backar och det namnet dyker upp lite då och då fortfarande. Det handlade inte om bävrar som byggt dammar utan en innovativ släkt som hämtade lera till sina kakelugnar från den här platsen. Coolt!  Lergropen här verkar inte ha varit så djup men det har funnits hopptorn och friluftsbad här under 50-talet. På 60-talet fyllde man groparna med någonting, vad framgår inte.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar