tisdag 30 augusti 2011

Coop Nära ska börja ha öppet från 07!

Coop Nära i Fålhagen ska börja ha öppet 7-22 på vardagar från och med nu på torsdag 1 september. På torsdag bjuder de även på frukost 7-9 för att fira detta. Det är en jättebra nyhet tycker jag, och säkert flera med mig. Om man inte har fixat matlåda och är på väg till jobbet så vill man gärna gå förbi där på morgonen och köpa mat. Men det har ju inte funkat hittills, då har man fått komma sent till jobbet... Så hurra för Coop, jag ska absolut utnyttja denna möjlighet ibland!

måndag 29 augusti 2011

Kartförvirring vid stationen

Idag fick vi på Mitt i Fålhagen hjälpa en utbytesstudent som stod och studerade kartan i Centralpassagen, för att hitta till vandrarhemmet på S:t Persgatan. Det finns en bra karta över centrum uppsatt på väggen. Ett av problemen är dock att det inte finns någon "Här står du"-punkt på kartan. Och så sitter de fina "City Öst" och "City Väst"-skyltarna som jag skrivit om tidigare (se bilden) lite längre bort från kartan, så undrar man vart man ska gå och är lite stressad så vet man inte vad som är öst och väst. Särskilt inte när solen inte lyser, som fallet var idag när vi passerade. Så lite mer jobb tror jag behövs innan turister och andra utomstående kan hitta lätt från stationen. Även en förklaring till vilken biljettautomat man ska använda kan behövas. Hur ska en utomstående veta skillnaden mellan UL och SJ? Och hur köper man egentligen biljett till en buss när man varken har busskort, svenskt SIM-kort på mobilen, eller får betala med kontanter på bussen...? Det är också en intressant fråga.

söndag 28 augusti 2011

Uppsala 86ers vann i Gävle
















Mitt i Fålhagen-bloggarna var nog de enda uppsalabor som tagit sig till Nynäs IP för att se Uppsala 86ers spela mot Gefle Red Devils. Enligt mikrofonmannen satte Red Devils säsongens åskådarrekord och stämningen var bra och inträdet gratis :). Stämningen var på topp denna underbara sensommarkväll. Det finns nog inte många bättre sätt att spendera en sådan kväll än att titta på en spännande match i amerikansk fotboll!

Uppsala började matchen lite nervöst och 86ers hade väldigt lite bollinnehav under första halvleken. Istället var det Red Devils som öste på och ledde som värst 12-0. Mot slutet av andra kvarten kändes det som om Uppsala 86ers var på väg in i matchen. Ett långt kastspel till höger ledde till en pass interference från Red Devils sida och det gav 86ers den lilla extra energin som behövdes för att laget senare under driven kunde göra sina första 6 poäng. Pass interferencen var klar eftersom försvarsspelaren inte tittade på bollen. Hade han gjort det så han han kunnat fånga bollen istället. Ibland ska man ha tur :). Att det stod 12-6 till Red Devils i pausen kändes OK. Red Devils hade långa anfall under första halvleken, mest springspel, vilket gjorde att tiden gick jättefort.















Mitt i Fålhagen-bloggarna förflyttade sig från läktaren till andra sidan då det kändes ensamt att heja på 86ers bland alla Red Devils. Platsbytet visade sig bli mycket lyckat då vi hamnade i händelsernas centrum här på högersida av målområdet. Strax efter att jag tog denna bild kastade 86ers snabba QB bollen till WR nummer 81 som snyggt fångade bollen. Efter en lyckad 2p extra poäng ledde Uppsala helt plötsligt med 14-12. Men matchen var långtifrån avgjord med ungefär 5 minuter kvar. Det var nu båda lagens anfall vaknade till liv. Nästa gång Gefle fick bollen så lyckades de ta sig till målområdet och det betydde att Red Devils ledde med 18-14 när det var drygt 3 minuter kvar av matchen. 86ers var dessutom tvungna att vinna matchen för att vara säkra på att ta sig vidare till fortsatt spel den här säsongen.















Uppsala 86ers lyckades ta sig in i målområdet en gång till och när Uppsala 86ers gjorde 20-18 med dryga minuten kvar kändes det som att Uppsala skulle vinna matchen. Red Devils hade bara en timeout kvar så det ledde till att de var tvungna att kasta bollen. Det hade de inte gjort många gånger under matchen och det hela slutade med en interception och Uppsala fick bollen och såg till att tiden rann ut. Kul med fortsatt spel för 86ers del och Gefle gick också vidare. Efter att ha sett säsongens bästa division 1-match fortsatte Mitt i Fålhagen-bloggarna till Brasserie Absith i centrala Gävle och firade vinsten. Jag tror att gårdagens resultat betyder att Uppsala kommer att få spela sin nästa match på hemmaplan. Det är väl bra. Hoppas att man spelar matchen här i Fålhagen :).

lördag 27 augusti 2011

Ny bro ger många av oss i Fålhagen närmare till Stadsparken!

Foto: J. A. Alcaide, Creative Commons, www.flickr.com

Två nya broar över Fyrisån ska byggas de närmaste åren. Den första är en cykelbro från Islandsgatan till Parksnäckan, och den andra är en bilbro lite längre bort, vid Kungsängsesplanaden. Jag tycker att broar påverkar den naturliga åmiljön, och är därför lite fundersam till bilbron. Om man ändå sitter i en bil så kan man väl åka bort till någon av de befintliga broarna... Men cykelbron däremot är efterlängtad av mig! Jag älskar nämligen Stadsparken, men tycker att det är lite krångligt att ta sig dit eftersom man måste cykla i stadstrafiken utan cykelbanor. Men när cykelbron kommer på plats kan man enkelt cykla under Strandbodkilen och raka vägen ner till ån och över bron! Extra härligt är det förstås för dem som bor öster om oss (i villadelarna av Fålhagen), som kommer ha närmare till den bron än vad de har till parken idag. Idag är ju närmaste vägen via Centralpassagen.

fredag 26 augusti 2011

Hus med solceller byggs i Frodeparken

Idag kunde man läsa i UNT att Uppsalahem har börjat bygga ett bostadshus i Frodeparken nu, som ska ha Nordens största solcellsfasad. Solcellerna beräknas stå för ungefär tio procent av den totala elförbrukningen i huset. Ett av syftena med solcellerna, förutom att det förstås är miljövänligt, är att visa att solceller faktiskt kan användas i verkligheten och inte bara är forskning, eftersom Uppsala universitet är framstående inom solcellsforskningen. Det är kul att just Fålhagen får byggnader med nytänk!

Tio procent av elförbrukningen låter ju lite, men potentialen för solceller i framtiden är mycket större än så. På mindre än en timme strålar det in mer solenergi på jorden än vi människor gör av med på ett helt år! Problemet med den första generationens solceller (som bygger på kiselteknik) är dock att de är dyra att tillverka. På välutvecklade marknader räknar man fortfarande med ett pris på ca 2 kr/kWh. Men trots det är solenergi det energislag som växer snabbast globalt, med ca 40-50 % per år! Dessutom har flera företag redan börjat tillverka andra generationens solceller - tunnfilmssolceller. Och en tredje generation, som ska bli ännu billigare att tillverka, är redan under utveckling. Det är de nanostrukturerade solcellerna. Om detta och lite till kan man läsa på:

I Uppsala bedrivs forskningen vid Ångström Solar Center.

torsdag 25 augusti 2011

Jack Daniels i Tripolisparken















Flera gånger de senaste veckorna har jag sätt ett antal alkisar i Tripolisparken. Vad är det som har hänt? Jag tycker att det inte funnits så många alkisar där förut. Eller har jag bara haft otur med mina passeringar. Jack Daniels är för övrigt bourbon och inte whiskey. Detta har många av mina whiskeydrickande kompisar påpekat för mig när jag berömt Jacks inre egenskaper. Ett av kraven för att kunna kalla någonting för bourbon är att produkten måste innehålla minst 51% majs. För övrigt så var Jack Daniels en favoritdryck bland hårdrockare, så som Guns N Roses och Mötley Crüe. Ja, jag gillar ju den typen av musik och dryck. Är alkisarna i Tripolisparken i min ålder eller lite äldre?

Uppdatering: Det är nog delar av alkisgänget som i vanliga fall hänger runt Kvarnen som nu sitter i Tripolisparken. Tripolisparken är en underbar blandning av barnfamiljer, ungdomar och alkisar.

onsdag 24 augusti 2011

Terrafem i Fålhagen




















Jag tycker att det är viktigt att vi uppmärksammar det manliga våldet lite då och då. Män ska lära sig att inte använda våld för att få andra göra som de vill. Det är väldigt primitivt att bli våldsam mot en annan människa,. Vad ger någon rätten att göra det? Hur många gånger har man inte läst om unga män som slåss över någon skitsak. Det vi läser i tidningar och ser på tv är dock bara toppen av isberget för jag är helt övertygad om att det utövas fysiskt maktmissbruk i många svenska hem. Då är det på sin plats att ge lite bloggutrymme åt en organisation som nätverkar mot mäns våld mot kvinnor. Den här annonsen hittade jag på Liljegatan. Har du utländsk bakgrund och vill bidra med hjälp åt organisationen så kan du kolla mer detaljerad information på deras hemsida: http://www.terrafem.org/
Extra viktigt att tänka på det här med våldet för det är ju löningshelg och det brukar vara lite mer stökigt än i vanliga fall.



tisdag 23 augusti 2011

Gungor för äldre barn















Jag tycker att det är svårt att hitta gungor som är anpassade för lite äldre barn och kanske för oss som har barnasinnet kvar men har passerat den mest akuta gungåldern. Det är så svårt att sätta upp gungar för lite äldre barn därför att de måste ju sättas fast ordentligt. Det har jag lärt mig genom att vara med i bostadsrättsföreningen. Större barn betyder större krav (Ok, större känns inte riktigt som det rätta ordvalet men men...). Har du lite större barn så ta dem till Frodeparken. Det är jättekul. Mitt i Fålhagen har testat gungorna. Utmärkta!

måndag 22 augusti 2011

Frukt i Fålhagen















Det är på sin plats att göra lite reklam för alla frukter som nu börjar bli klara för att ätas. Eller för att citera en tv-reklam lite fritt: Just nu är det säsong för äpplen. Om du inte själv har äpplen på din tomt så kolla om din bostadsrättsförening har äpplen på gården. Skulle du inte hitta äpplen då heller så får du nog gå till närmaste affären och köpa äpplen för det är verkligen säsong för sånt just nu.





söndag 21 augusti 2011

Uppsala 86ers tar framtiden i egna händer















Mitt i Fålhagen satt kvar bara under första halvleken eftersom jag skulle cykla fram och tillbaks till Enköping. På vägen mot Enköping blev jag omkörd av Västerås spelarbuss och tyckte att de var väldigt tidiga. Tyvärr så var jag tvungen att avbryta hemresan i Örsundsbro när knäet inte längre tålde uppförsbackar. Jag var ett knä kort och att cykla 25 km var inte ett alternativ och då är det tur att det finns UL-bussar! Västerås var mer än ett knä kort när de spelade mot Uppsala 86ers idag. Jag tror jag räknade att de hade fyra avbytare sammanlagt och med så få män går det inte att spela mot Uppsala 86ers som öste på med hela rostern. Det fungerar inte på denna nivå när Uppsala 86ers har seriösa ambitioner att ta SM-guld om några år. Nu har Uppsala 86ers fortsättningen helt i egna händer. Mitt i Fålhagen funderar seriöst på att åka upp till Gävle för att se divisionsfinalen.

Det måste ha hänt någonting väldigt skumt under andra halvleken. Någonting skummare än en skummande fontän. Jag misstänker att fontänen utsätts för studentnollningar eftersom jag vill minnas att detta hände även förra året. Nåväl, hur som helst, eftersom jag inte kunde se hela matchen så surfade jag in på SAFF:s hemsida för att kolla hur matchen slutade. Det stod 53-6 när halvleksvilan börjaden. Därför blev jag väldigt överraskad när jag såg att Uppsala 86ers vann med 60-0. Undrar om Västerås gav upp matchen under andra halvleken eller har man skrivit fel på SAFF:s hemsida. Jag kan tänka mig att det skulle ha varit tufft att spela med endast fyra avbytare. Någon som vet vad som hände?


Loppis i Fålhagen




















Idag är det loppis i Fålhagen. Villaföreningen Rosens ska ha loppis i en park här i Fålhagen. Titta på kartan på bilden om du känner för att gå dit och fynda lite. Jag gillar inte shopping men att gå runt och titta på saker på en loppis är faktiskt riktigt roligt.

lördag 20 augusti 2011

Trädet som föll vid Musikens hus
















Ibland så händer det mycket i Fålhagen och därför blir det tre inlägg idag. Två kompisar ville fika och eftersom det inte finns några fika ställen i Fålhagen så var jag tvungen att ta mig till stan trots det eländiga regnet. Det var vid Musikens hus som jag såg det. Först tänkte jag att det måste ha varit någon kommunpolitiker som velat förbättra utsikten från Musikens hus mot Vaksalagatan som en del i projektet att göra Vaksalagatan-Drottninggatan till en paradgata. Så var det nog inte utan det handlade bara om att ett träd ruttnat och fallit på marken. Det här är ändå relativt sällsynt och kommunen brukar ju ta hand om träden väl innan de bara rasar ner. Tur i oturen var väl att trädet föll mot Musikens hus och inte mot frukthandlarens lokaler. Ibland har man tur.


Gunilla Lindberg har gått ur tiden




















Det är jättetråkigt att Gunilla Lindberg nu gått ur tiden för jag förknippar henne så starkt med just tiden. I våra kvarter-serien är någonting som jag som bloggare bläddrat i relativt ofta. Om man går till närmaste bokhandeln och tittar genom vad som skrivits om Uppsala så är Gunilla Lindberg faktiskt väldigt tongivande. Dessutom har jag fått många anledningar till att dra på smilbandet när jag läst hennes kåserier i UNT genom åren. Ja, jag gillar ju själv kåserier och alla former av vardagsobservationer och så naturligtvis den lilla storstaden Uppsala.

Inget shampo kommer att kunna tvätta bort de avtryck Gunilla lämnade efter sig. Precis som Uppsala siluetten kommer Gunilla att finnas kvar i staden och påminna oss om att titta runt vår underbara stad.

http://www.unt.se/kultur/gunilla-lindberg-1934-2011-1431591.aspx

Uppsala 86ers spelar imorgon















Efter förra helgens tunga förlust mot Arlanda Jets B borta i Märsta är dags att vinna de två resterande matcherna. Det svänger tydligen snabbt i amerikansk fotboll i division 1 eftersom Uppsala 86ers vann sin hemmamatch mot Arlanda Jets B hur enkelt som helst, bara för att få stryk veckan där på av Jets. Så kan det gå. Antingen så hade Arlanda helt andra spelare på planen eller så hade 86ers svårt att hitta rätt, precis som jag med det franska tangentbordet i somras.

Imorgon spelar Uppsala 86ers säsongens hittills viktigaste match på Österängs IP med matchstart kl. 13! Kom dit och njut av matchen! Enligt Smhi slipper man ösregnet som totalt dränkte planen förra gången. Nu lovar Smhi att det ska vara molnigt och 19. Jag kommer att finnas på plats och heja på 86ers. Kom du med! Imorgon gäller det!

fredag 19 augusti 2011

Strandbodkilen färdig i december 2011
















I december 2011 ska Uppsalas nya resecentrum vara klart. Jag tolkar det som att Strandbodkilen också kommer att börja användas då. Det ska bli intressant att se hur det kommer att påverka trafiken i Fålhagen. Trappan ner från spåren håller också på att färdigställas. Snart är det här projektet klart!








torsdag 18 augusti 2011

En katt i Fålhagen















Ibland är det dags för ett lite lugnare inlägg om någonting om livet här i Fålhagen. Den här katten tittade konstigt på mig när jag gick hemåt efter en underbar helg i Leksand. Katten hade nog legat på det varma plåttaket ett tag för den såg så hemmatam ut där. Den såg så väldigt utvilad ut i stark kontrast för det min kropp måste ha signalerat. Jag hade cyklat till Leksand med min mountainbike natten innan mitt möte med katten. Ja, jag har nog inte alla mumin i dalen och det måste katten också ha sett. Jag hade varit vaken 42 timmar i sträck, jobbat en hel dag, sen cyklat till Leksand genom natten och förmiddagen och två timmar efter ankomsten börjat festa. Katten måste ha tyckt att jag såg ut som en skabbig räv :).

onsdag 17 augusti 2011

Inlines framför Musikens hus















Jag var ute och åkte inlines i måndags och upptäckte någonting underbart. Jag såg några skateboardåkande killar framför Musikens hus och jag var tvungen att glida dit för att testa underlaget! Det glider nåt underbart enkelt på plattan utanför Musikens hus. Har ni inlines så åk dit för att testa :).

Det här blev ett lite kortare inlägg. Upptäckte att längden på mina inlägg hade ökat, samtidigt som tidsbristen är akut. Då blir det fler språkliga fel osv. Jaja, åk inlines utanför Musikens hus...





tisdag 16 augusti 2011

Hotellet och cykelvägen




















Nu har jag premiärgått på cykelvägen mellan hotellet och kommunhuset och på andra sidan kliver man rakt in i Fålhagen och Frodegatan. Det var faktiskt väldigt trevligt att kunna komma rakt hem istället för att gå runt. Människan är en lat varelse och vill alltid ta kortaste vägen så. Mitt i Fålhagen gillar att man åter öppnat frodegatsnedfarten för cykel- och gångtrafik. Efter att ha sett och gått på den här tillfälliga cykel- och gångvägen vill jag verkligen uppmana alla till största möjliga försiktighet! Det kommer att bli livsfarligt där när folk upptäcker den här vägen på riktigt. Ta det lugnt!







måndag 15 augusti 2011

En lapp på brevlådan















Om några veckor är det dags för löningen och kanske får man till och med även semesterersättningen på köpet. Det är då man inte behöver ha en sån här lapp på sin brevlåda. Jag upptäckte brevlådan under en underbar kvällspromenad här i Fålhagen. Det är så lugnt och tyst på kvällarna här. Fast man kanske kunde komplettera lappen med tillägget "...men gärna en ros tack!". På tal om rosor så måste jag bara säga att ta en promenad runt Fålhagen för just nu finns det rosor överallt! Den säsongen är inte lång så det gäller att passa på!

lördag 13 augusti 2011

Nymålade parkbänkar















När jag var uppe med tuppen en morgon i veckan så såg jag en uteliggare samla sina tillhörigheter runt de här bänkarna i Tripolisparken. Han hade enormt mycket grejer med sig och det intressanta var att han var kvar där när jag kom tillbaka en timme senare. Jag började nästan tro att han skulle till Vaksala torg för att sälja saker. Då var inte bänkarna nymålade.

Helt plötsligt, om det var på väg hem på lunchen så upptäckte jag att bänkarna hade målats! Ibland så går det fort och jag måste säga att de ser jättefina ut i solskenen. Bra jobbat kommunen! Ja, vi medborgare berömmer kommunen alldeles för sällan. Oftast skäller man på de stackarna. Jag ska bli snällare...




fredag 12 augusti 2011

Ologiska cykelbanor















På sistone har man hört oroväckande cykelbanenyheter från Ulleråker och så har jag gnällt på att det inte finns användarvänliga cykelbanor här i Fålhagen. Efter att ha cyklat runt och hittat de flesta hittaut.nu-kontrollerna kan jag delvis konstatera att jag inte förstår uppståndelsen kring den grävda cykelbanan i Ulleråker. Jag var där och såg var man hade grävt och tänkt göra den nya cykelbanan. Den hade varit helt ofarlig enligt mig. Nåväl, jag ska hålla mig inom min stadsdel så jag tycker inte mer om den saken. Eftersom det inte bor så många borta i Boländerna så tänkte jag ta upp en sak som jag som en fålhagenbo på besök i Boländerna upptäckte. Nämligen cykelvägen vid Elgiganten! Hur tänkte man här? Ska tänka på den här bilden nästa gång jag ska samarbeta med någon. Vad vill vi egentligen? Ska det fungera eller ska båda få sin vilja genom :).

torsdag 11 augusti 2011

Det regnade i Fålhagen















När man bor i Fålhagen och jobbar i stan så tror man att det inte spelar någon roll vad man har för kläder på sig när man ska till jobbet. En arbetsdag är en ganska lång och vädret hinner ändras under en vanlig arbetsdag. Det upptäckte jag igår. Jag hade behövt en båt för att ta mig hem. Självklart hade jag inte någon jacka eller ens ett paraply med mig till jobbet. Det var faktiskt jättesynd om mig när jag då skulle hemåt runt kl.16. Usch! Det var länge sen som det regnade så här mycket i stan och oftast får man läsa om översvämningar i Luthagen men idag var det nog översvämningar över allt i stan. Jag kör bil direkt efter jobbet och det var verkligen vatten över allt. Det som imponerade mig mitt i alltihop var att trafikljusen fortsatte att fungera hela tiden. Det kändes bra. Denna note skrev jag för att komma ihåg dagen då det regnade väldigt mycket i Uppsala. Har någon en uppfattning, gissning eller fakta om hur mycket det regnade här idag? Först regnar det inte alls på länge och så kommer det jättemycket på en gång. Vad kan det vara tecken på?

Regn brukar jag tolka som tecken på att hösten är på väg in. Ett annat tecken på det är att man åter börjat jobba och så har kvällarna blivit mörkare. Redan vid kl. 21.30 är det mörkt ute. En sak som talar emot att hösten är på intåg är att kaninen inte börjat byta päls. Men det kommer. Hösten också.




tisdag 9 augusti 2011

Frodegatan ner till Resecentrum















Så här såg det ut för några dagar sen när jag passerade hotellbygget men enligt dagens UNT ska cykeltrafiken gå här från och med imorgon. Längst bort i bilden ser ni Frodegatan och det vita huset. Från och med imorgon är det åter snabbast att ta Frodegatan ner till stationen! Så tolkade jag den kartan som UNT hade i dagens papperstidning. Cykelvägen från Norrtäljegatan kommer att vara avstängd. Trappan ner från Frodegatan kommer att vara av mindre bra kvalitet medan de bygger den riktiga trappan och i papperstidningen stod det till och med att man helst ska leda ner sin cykel där. Intressant. Med tanke på hur folk cyklar i Uppsala kommer inte så många följa rådet. Det ska bli markvärme i den framtida trappan! Härligt! Jag hoppas att konstruktionen fungerar bättre än vid den stora stationstrappan.

Mer information och läsarkommentarer:
http://www.unt.se/uppsala/cykelvag-leds-om-1421410.aspx

Uppsala 86ers körde över Arlanda Jets B















Mitt i Fålhagen var på plats när Uppsala 86ers körde över Arlanda Jets B på Österängs IP. När jag lämnade arenan stod det 84-6 till Uppsala men med det sagt är det inte omöjligt att Uppsala ökade på i slutet. Efter första kvarten stod det 38-0 till Uppsala 86ers som inte hade några som helst problem att hantera de stundtals bedrövliga väderförhållandena. Egentligen så fanns det bara ett lag på planen för Arlanda Jets B lyckades inte skapa någonting framåt. Jag hoppas att matchen nästa vecka blir jämnare. Jag vet inte, men kanske är Jets B ett lag som spelar med passningar och sådana såg man inte många av idag eftersom vädret var som det var.

De första poängen kom redan efter tre springspel och de motorvägarna som 86erslinjen skaffade åt sina running backs var enorma. Arlanda Jets B piskades av både regnet och Uppsalas anfall. Andra halvleken spelades inte med effektiv tid, utan tiden rullade på. Detta efter önskemål från Arlanda Jets B. Om det berodde på vädret eller den ojämna matchen är svårt att säga. Efter det jag sett idag så förutsätter jag att Uppsala vinner mot Jets B även nästa helg så att vi får en fin inramning inför seriefinalen mot Västerås på Österängs IP.

Medan Uppsalas spel såg väldigt vältränat och organiserat ut så var Jets konstant steget efter och enligt min mening fanns det två stora skillnader. Den ena var bollsäkerheten och där visade Uppsala att de till och med borde vara i Superserien. Det såg proffsigt ut trots ösregnet vilket bådar gott inför hösten. Den andra skillnaden var hur fort bollen bytte händer dvs. hur fort bollen kom från linjen, via QB till running backs. Uppsala körde med I-formationen eller så att man hade två backs på bägge sidorna av QB. Där var Uppsala grymt snabba och den hastigheten skulle nog också räcka för att spela i superserien. Men det är väl dit Uppsala 86ers är på väg nu. Det räknar jag med :).
















Ur åskådarsynvinkel är det lite besvärligt att följa matcher på Österängs IP när det regnar för det finns ingenstans att ta skydd. Tyvärr. Är det däremot soligt så finns det inte ett bättre ställe att njuta av solen än på Österängs IP. Det är en svår balansgång det där. Det kostar 40 kr att se Uppsala 86ers spela. Idag fanns det en överraskning för oss åskådare. Man hade lotteri på pausen och med sin biljett kunde man vinna 500 kronors check till restaurang Lingon! Det är inte illa. Tyvärr så vann jag inte checken men kanske nästa gång :).

I september är det bäst att ni är redo för fotboll i stan för den 24 september kommer amerikanska fotbollen till Uppsala. Vi må ha förlorat bandyfinalen men vi har samtidibgt fått finalen i amerikansk fotboll hit till Uppsala. Den spelas på Studenternas den 24 september med början kl.12!!! Mitt i Fålhagen kommer att vara där. Skulle inte du orka ta dig dit då så kan du följa matchen på TV10! Det är helt underbart att finalen åter kommer till Uppsala för jag har inte orkat ta mig till Stockholm. Nu finns det inga svepskäl!

måndag 8 augusti 2011

Klotter på Lennakattens bro















UNT skrev för en vecka sedan om hur någon eller några redan hunnit klottra på den nya bron som lennakatten ska åka på. Med tanke på att man inte lyckats rita någonting snyggt utan bara klottrat så förstår jag inte poängen med personens/personernas klottrande. Det finns ju de som klottrar för att uttrycka politiska åsikter och sedan finns det de som klottrar därför de vill rita någonting snyggt som alla kan titta på. Lennakattsklottrarna tillhör inte någon av grupperna. Däremot är de nog väldigt duktiga på att klättra, om de nu inte har ålat upp dit för att rita lite bokstäver. Patetiskt och förfulande är det i vilket fall som helst. Jag kan inte förstå poängen med det hela. Det är lite annorlunda när man åker till Berlin och ser på frihetsklotter på berlinmuren. Det vore nåt. Eller att man ritar någonting annat politiskt. Snälla klottrare, låt bli att förfula vår fina stad och stadsdel.

Jag hittade den här underbara statyn utanför Skatteverket. Det påminde mig om att mina skattepengar går till sanering av klotter. Så låt bli, era klottergrisar! Jag har redan betalat för bron och vill inte betala för saneringen av den.
















Jag cyklade runt de flesta hittaut.nu-kontrollerna och vid kontroll nummer 55 hittade jag någonting intressant. Alla vi som bor i Uppsala har sett SRC klottrat någonstans i stan. Vid kontroll nummer 55 hade någon skrivit F-word + SRC. Pågår det klotterkrig i Uppsala eller varför uttrycker man sig så tydligt på ett ställe ute i skogen nära Gottsunda. Jag avslutar med lite länkar. Den första länken är till någon sidan där man kan se klotter som personerna gjort. SRC är med:
http://www.upptown.eu.org/upload/search.php?Surl=on&Ssort=id+DESC&Country=0&SearchFor=Uppsala&display=on&NumThumbs=50&submit=Search&Scat=0

Så här borde man göra med alla klottrare:
http://www.unt.se/uppsala/boter-for-klotter-vid-slottet-och-domkyrkan-1414670-default.aspx

söndag 7 augusti 2011

Oacceptabelt att man inte ska bygga en rulltrappa vid stationen

Denna bild på en gammal tant som försöker dra upp sin väska illustrerar verkligen problemet. Lägg märke till att skylten där uppe ser ut som ett gravkors :)

Jag läste på UNT:s hemsida att Trafikverket tydligen har sagt att det inte behövs någon rulltrappa mellan spår 8 och stationstunneln, och att Maria Gardfjell har uttalat sig om hur idiotiskt detta är. Way to go Maria, säger jag! Hoppas fler påpekar det urdumma med detta. Har Trafikverket själva försökt släpa ner tunga resväskor för den otympliga trappan? Eller min cykel för den delen, som väger bly? Jag höll på att ramla och bryta nacken den gången. Jag tror allvarligt att min cykel är gjord i gjutjärn. Men det var ett sidospår... Trafikverket menar att det inte kommer att gå så mycket persontrafik på spår 8 och att det därför inte behövs en rulltrappa. För det första tror jag inte på att det inte skulle gå persontåg där med tanke på hur ofta tågen byter spår på vintrarna... Och för det andra får de bygga en till hiss då, eftersom den befintliga har varit sönder flera gånger redan.

Maria påpekar att man måste ta hänsyn till både funktionshindrade och till oss som bor på östra sidan. Det håller jag med om, särskilt nu när man ska bygga ett hotell där också! Varför kan man inte göra hela stationen användarvänlig nu när man ändå bygger om den för så många miljoner? Ett till måste är att fixa nedisningen av trappan på vintern. Man borde ha byggt ett tak över trappan. Sen har jag ett till önskemål som jag inte tror kommer att bli uppfyllt. Och det är att det vore såå skönt att kunna komma ut från stationshuset och rakt ut på östra sidan av spår 8, så man kan gå rakt hem. Om jag kommer hem trött från tåget och går upp och köper sushi/annan take away, så måste jag idag släpa ner mina tunga resväskor ner för trapporna inne i stationshuset igen, och sen upp för trappan utomhus för att komma till samma plan men på rätt sida av spåret. Utan rulltrappa som sagt.

lördag 6 augusti 2011

Uppsala 86ers och en viktig match...




















Högt över huvudet flyger Jetmotorerna men imorgon hoppas vi på att det blir tekniska problem så att Uppsala 86ers vinner här hemma i Fålhagen. Matchen börjar på Österängs IP kl. 13. Uppsala ligger tvåa i tabellen och har inte mött Arlanda Jets B den här säsongen så det blir två matcher mot Arlanda, en imorgon och den andra den 13 augusti borta vid Midgårdsvallen. Det är viktigt att vinna båda matcherna så att 86ers skaffar sig ett bra läge inför seriens viktigaste match mot Västerås den 21 augusti åter här hemma i Fålhagen. Mitt i Fålhagen kommer att se båda hemmamatcherna och tycker att du också ska komma och se matcherna. Så som det verkar just nu så spelas det bästa division 1 amerikansk fotboll på Österängs IP den 21 augusti kl. 13! Missa inte det! Det lär bli hur roligt som helst eftersom Uppsala och Västerås är de två lagen som gjort mest poäng i serien. Vi ska inte räkna bort Gefle som verkar ha bra ordning på sitt försvar men jag tror ändå att seriesäsongens viktigaste match spelas den 21 augusti men före det måste Uppsala vinna båda sina matcher mot Arlanda Jets B. Go 86ers!

fredag 5 augusti 2011

Supa vid Resecentrum















Ibland säger en bild mer än tusen ord och jag är dessutom en mästare på att hitta på vad som kan ha hänt här. Jag gissar att fem personer haft en liten förfest i Fålhagen. Vad man dricker säger så mycket om vilka som suttit här. Det är fem yngre personer som suttit här och haft det trevligt. Utifrån det jag ser här kan jag konstatera att det med stor sannolikhet handlar om fyra unga killar och en tjej. Eftersom ungdomarna är väldigt mån om att dricka det som könsförväntas av dem så är det därför jag gissar att könsfördelningen varit sådan. I äkta C.S.I. stil kan man sedan vidare gissa sig fram till att tjejen med Smirnoff Ice och killen med Lapin Kulta närmast Smirnoff Ice tycker om varandra. Kanske har de hånglat med varandra. De två killarna närmast paret har ungdomshängt i bakgrunden när Miss Smirnoff occh Herr Lapin Kulta kramat varandra så där ungdomligt intensivt. Det är den femte flaskan, den fjärde Lapin Kulta-flaskan som intresserar en människoobservatör som mig allra mest. Varför sitter han så långt ifrån de andra? Drar han sig medvetet undan de andra eller är han utstött, inte riktigt med i gänget? Eller sitter han där och röker en cigarett och vill inte att andra ska dö av passiv rökning. Ungdomligt är också att bara lämna flaskorna kvar i trappan och det är någonting som man inte ser så ofta här i Fålhagen, nämligen att folk inte skulle städa efter sig.
Ja, kanske har jag livlig fantasi men jag gillar att se detaljer. Har du en alternativ förklaring? Med detta inlägg önskar jag alla i Fålhagen trevlig helg :).

torsdag 4 augusti 2011

Vad bygger man vid Resecentrum?















Cyklarna flyttades bort härifrån i början av juli. För en vecka sedan upptäckte jag att man börjat bygga någonting här. Eftersom jag tyckte att det såg inte ut att bli så där värst snyggt så surfade jag in på http://www.uppsalaresecentrum.se/ och kunde se att det jag fotat ska bli det nya stationshuset för lennakatten! Det blir ett litet hus. På våren 2012 är det meningen att man ska ta lennakatten härifrån. Härligt!

Medan jag ändå höll på med att titta på detaljerna kring området närmast resecentrum så upptäckte jag någonting väldigt intressant. Titta gärna på karta här och då höger om det nya stationshuset för lennakatten. Kolla hur husen kommer att se ut! http://www.uppsalaresecentrum.se/Global/Kartor/oversikt_resecentrum.jpg
Det är nog riktig spetskompetens som måste användas för att bygga de där husen så att det blir rätt och att det går att bo i husen.

Nu blir jag ännu mer intresserad av att se hur man tänkt med Frodeparken så att den blir mer som en park även på vår sida av Strandbokilen.

onsdag 3 augusti 2011

Hundrastning















Anslagstavlan på Coop nära är inte så väldigt bra placerad för om man råkar stå där eller böja sig lite framåt för att kunna fota en annons så kan det sluta som för mig igår kväll. En kvinna kom in i affären och den automatiska dörren krockade min rumpa. Jobbigt! Men nu till huvudsaken.

Jag såg denna intressanta annons på anslagstavlan på Coop nära. Behöver du hundrastning? Då tycker jag att du ska kontakta personen som satt upp annonsen. Personen har dessutom F-skattesedel och ansvarsförsäkring. Det låter bra. Kontaktinformationen hittar du längre ner i annonsen men för att se det så måste du ta dig till Coop nära :).

tisdag 2 augusti 2011

Det nya hotellet i Fålhagen















Nu kan man se hur det nya Radisson hotellet kommer att se ut när de öppnar här i Fålhagen. Med tanke på Fålhagens färgglada karaktär så kan jag tycka hotellet verkar bli lite grått. Det tycker jag är lite tråkigt. Jag Nu när även andra sidan av bågen börjar få form och man se vilka affären som kommer att finnas där, är det lätt att hålla med UNT om att staden håller på att flytta till Fålhagen och söderut. När även cykeltrappan ner från Frodegatan ner till stationstunneln ser ut att kunna bli klar i år är det bara att glädjas åt att stadsdelen utvecklas utan att alldeles för mycket förstörs.

måndag 1 augusti 2011

Vaksala torgs historia















Jag hade tänkt besöka stadsarkivet häromdagen men det visade sig vara svårare än jag tänkt mig eftersom de har lite begränsade öppettider. Man ska dit mellan 10 och 12 på vardagarna om jag vill komma in där. Istället så gick jag in på biblioteket och fastnade vid uppsalahyllan där. Jag hittade en bok som heter Drottninggatan - Vaksalagatan i Uppsala. En studie av staden mellan Carolina och Vaksala torg. På något sätt är konstvetenskapliga institutionen iblandad i att ha skapat boken. Det står VT 1982på framsidan. Boken är ett levande bevis på att saker tar tid inom kommunpolitik och i en kommuns utveckling. Jag ska skriva om Vaksala torg med boken som utgångspunkt.

Den första ritningen om Vaksala torg kom 1857 (av H.A. Taube). Då var det tänkt att Vaksala torg skulle ligga på båda sidorna av Vaksalagatan och inte som torget ligger nu. 1857 var planen att torget skulle fungera som försäljningsplats för spannmål och andra lantbruksprodukter. Torget var relativt litet. Torget byggdes dock aldrig.

1880 gjorde stadsingejören Ludwig Wåhlberg om planerna och flyttade Vaksala torg till dess nuvarande plats och samtidigt gjorde han torget tre gånger större än vad Taube hade ritat. Och två gånger större än vad torget är idag. Även plats för en kyrka var reserverad andra sidan Väderkvarnsgatan, rakt över från kvarteret Skuld där Tripolishuset ligger numera. Man kan väl konstatera att Tripolisbyggnaden är mer imponerande än vilken kyrka som helst. På en karta från 1889 har man flyttat kyrkan till tomten där Vaksalaskolan nu står. Inte heller där lyckades man bygga en kyrka.

Boken jag läser nu är nästan 30 år gammal men på sida 82 kan man läsa någonting väldigt intressant om Vaksala torg. Vissa saker tar tid inom kommunpolitiken. Den 22 januari 1971 beslutade kommunfullmäktige att man skulle utveckla Vaksala torg utifrån alternativ A. Det betydde att torget skulle bli bilfritt med en brunn istället för kandelaber. Även klotterplank, talarstol, blomsterarrangemang och sittsoffor! Ja, det här förslaget tycker jag att kommunfullmäktige kunde verkställa si så där 40 år efter beslutet. Vi ska redan få Speaker's corner hit. Varför inte ge oss sittsoffor också? Talarstolen låg precis på det stället där man tänker installera Speaker's corner! Intressant. Sittbänkarna skulle ha legat nära Väderkvarnsgatan och så lika många nära Salagatan. Just det, jag glömde ju att skridskobanan som också skulle spolas på vintrarna var planerad att ligga närmast Vaksalaskolan! Ingången till skyddsrummet låg nära övergångsstället över Vaksalagatan.

Ibland så måste man bläddra bakåt för att se vad som kommer att hända i framtiden. Det är därför jag ska till stadsarkivet snart.