måndag 28 februari 2011

Minskat värde på vissa lägenheter?

På bilden ser ni en vindsvåning med ett stort fönster som måste ha fantastisk utsikt över staden och slottet. Jag vet inte hur stor lägenheten är, men vågar inte fantisera om priset som borde vara högt med tanke på den guld värda utsikten. Men kruxet är att det byggs bakom stationen... Ostbågshuset som ska bli hotell står ännu inte i vägen för denna utsikt, men vad byggs bredvid det befintliga nybygget? Något byggs där, och risken är stor att detta något tyvärr förstör den vackra utsikten och minskar värdet på lägenheten. Flera lägenheter har redan fått sina utsikter förstörda av ostbågshuset. Dessutom lär de ha omfattande sprickor efter all den pålning som har pågått. Det är synd att de antagligen inte får någon kompensation alls. Nu känner jag att jag gnäller lite för mycket. Det finns några positiva sidor också, och det är att husen kanske dämpar tågljud och meddelandeljudet från stationens högtalare. Och att man säkert ser en del intressanta scener när man ser rakt in i hotellrummen. Man kanske kan bjuda in vänner på reality show från sin balkong :).

söndag 27 februari 2011

Farlig parkering på Väderkvarnsgatan

Får man verkligen parkera såhär längs Väderkvarnsgatan? Man står ju mitt på cykelbanan då, med följden att cyklisterna måste väja för bilen och åka rakt ut i biltrafiken. Fast bilen på bilden har nog inte parkerat utan bara stannat för in- och utlastning... Men det känns ändå fel att stå på cykelbanan. Det är ju en av de få cykelbanor som finns i Fålhagen, vilket jag nog kommer att skriva ett helt inlägg om snart. Att ta sig härifrån in till centrum på cykel är inte det roligaste.

lördag 26 februari 2011

Gör om, gör rätt - värme!















Här håller man på att åtgärda den olyckliga trappan vid resecentrum. Det har varit en besvärlig vinter för alla pendlare! Ibland har tågen varit försenade pga djur i spåret och ibland har man drabbats av sen-anslutning. Det känns som om SJ:s handbok för "anledningar till sena tåg" är tjockare än vad man skulle kunna tro för så många olika anledningar har jag sett i år och då åker jag inte ens tåg så ofta. Dock har en av de största katastroferna varit trappan på Fålhagens sida. Den har varit näst in till oanvändbar större delen av vintern. Helt värdelöst. SJ har kanske inte haft tur på spåret men företaget som ansvarar för trappan har haft enorm tur då ingen slagit sig gul och blå i trappan. Eller spårat ur och fallit hejdlöst ner för trappan. Med tanke på vintern och trappan är det verkligen ett under!

Hade man kunnat undvika problemen med trappan? Svaret blir JA eftersom en del av trappan, den under vägen (syns högst upp till höger i bild) har varit helt snöfri hela vinter! Man kunde ha byggt ett tak över huvudtrappan också. Bara en tanke. Eller varför inte en Pyramid!

fredag 25 februari 2011

Infotavlan och pendlarboskapet
















Äntligen! Nu har man äntligen satt upp en informationsstolpe på stationen som hjälper pendlare och andra resenärer att hitta rätt. Jag har verkligen väntat på den här stolpen som kan guida alla rätt. De som vill besöka Uppsalas Soho, Fålhagen, kan nu göra det utan problem. Sedan tycker jag att man borde definitivt ha tagit med Katalin men det kanske kommer vid nästa stolpsuppdatering för ska inte tro att skyltarna are forever när det gäller vår järnvägsstation. Vad menar jag då? På grund av bristfällig planering av skyltning har man varit tvungen att ofta lösa det med väldigt provisoriska lösningar som ni kan se här nedan. Inte så klart och tydligt. Låt oss hoppas på att skyltuppdateringen 2.0 även inkluderar spårinformation.

torsdag 24 februari 2011

Oväntat besök

Läste i gårdagens UNT om en man som hade ringt på hos en kvinna i Fålhagen i tisdags morse, iklädd bara långkalsonger och t-shirt. Där fick jag för att jag skrev att Fålhagen är osocialt: kvinnan öppnade minsann sin dörr för denne främling och bjöd honom på kaffe (Gevalia?)! Tyvärr verkade han något förvirrad och låste in sig och började duscha, varpå hon ringde polisen. Men jag blir glad av att det fortfarande finns folk som öppnar dörren för främlingar i nöd. Förresten kan man se ganska välklädd ut i långkalsonger, om de är tillräckligt snygga :). Vilket jag tycker att mina är, se bilden :).

onsdag 23 februari 2011

Tips till pyromanerna?

Kunde inte låta bli att fota detta soprum, tror att det var på Petterslundsgatan om jag minns rätt. Vill man tipsa pyromanerna om var det finns brännbart material eller :)?

tisdag 22 februari 2011

En intresseförening för det gamla villområdet i Fålhagen...

... så beskriver sig Villa- och fruktodlarföreningen Rosen, som vi fick kännedom om genom att vi såg att de hade nämnt vår blogg på sin hemsida. Vi blev förstås nyfikna och gick in och läste om föreningen. Den bildades redan 1922, och har överlevt fram till idag, vilket är imponerande. Enligt hemsidan är alla villaägare i Almtuna (del av Fålhagen, vilket vi tidigare har beskrivit här på bloggen) välkomna som medlemmar. De har olika aktiviteter för sina medlemmar, så som skiddag och sista april-aktiviteter, och så har de lite andra projekt också, till exempel en fotoinsamling. De efterlyser nämligen gamla foton från Fålhagen, fast det står inte vad de ska göra med dem. Kanske en fotobok? Eller en utställning? Jag är jätteintresserad av gamla foton från Fålhagen, så jag hoppas kunna ta del av slutresultatet någon gång, på något sätt. Så skicka gärna foton till dem om ni har. De kan även behöva en bild på en ros, så de inte behöver byta namn till Villaföreningen Pionen :). Det skrattade jag gott åt när jag läste det på deras hemsida. Någon har humor :P.

måndag 21 februari 2011

Snabbt, stabilt och jättejättebra

Jag bara älskar comhems nya reklam där Judith och Judith sjunger "snabbt, stabilt och jättejättebra". Den har så skön melodi :). Men för några dagar sedan när vi fortfarande hade internetproblem så kändes låten förstås som ett hån mot oss (men jag kunde inte låta bli att gilla den i alla fall). Men nu verkar det som - ta i trä - att vårt internet äntligen fungerar stabilt!! När jag sitter här på morgonen och surfar trådlöst har jag en hastighet på 18,8 Mbit/s enligt bredbandskollen, och vi betalar för 12-25 Mbit. Tänk att vi fick hjälp så snabbt när vi fick kontakt med rätt person på comhem.. Fålhagenbloggens framtid är nu räddad :).

Men det känns inte rätt i maggropen att bara sitta och berömma comhem. De har ju trots allt schabblat bort vårt hemtelefonnummer, skickat fakturor till fel adress i nästan ett år, och skickat felaktiga räkningar. Och det har aldrig hjälpt att kontakta deras kundservice en gång, utan man måste ringa tills man hittar en vettig person, vilket enligt vår statistik verkar vara ca 1/3 av de som jobbar på kundservicen... Just det, och en gång försökte de sälja ett sämre/dyrare paket till oss än det vi redan hade, när vi ringde för att få hjälp! Men jag ska verkligen försöka glömma allt det där. Nu har vi ju ett bredband som funkar snabbt, stabilt och jättejättebra.

söndag 20 februari 2011

Älgöl utanför Vaksalaskolan




















Här alldeles bredvid Vaksalaskolan har nu en ölflaskesamling börjat växa. Vem eller vilka som ligger bakom utvecklingen är oklart. Det som är oroväckande är att ölflaskorna ligger så nära skolan och att man tydligen druckit älgöl. Ölen av denna typ håller en mycket låg kvalitet. Är detta ännu ett tecken på att stadens alkisar nu hittat ett ställe nära Vaksalaskolan och att deras öl blir kvar på gården eller beror den här ölsamlingen på att ungdomarna på skolan börjat dricka pissöl. I båda fallen är utvecklingen oroväckande och bör stävjas.

Just nu är det lite svårt att skriva om Fålhagen eftersom det inte händer så mycket, kanske beroende på kylan. Det känns som om hela stadsdelen sover. Igår tog vi en promenad från Årsta till Fålhagen och det var väldigt lite folk ute på gatorna i det sovande Fålhagen. Lugnt, fint och trevligt. Kanske tinar stadsdelen upp nästa vecka då det ser ut att bli plusgrader i Uppsala!

fredag 18 februari 2011

Tvåor till salu

Köparens bostadsmarknad är just nu ungefär lika öde som den här gatan

Vill du bo i ett Lechehus från 1925 med bastu i källaren:)? Om du dessutom är ute efter en tvåa vill jag tipsa dig om Salagatan 39 C som just nu är till salu. De äkta gamla trägolven och en walk in closet i sovrummet är inte heller helt fel. Men det allra finaste med lägenheten är nog ändå det gamla huset den ligger i. Och de fina gröna dörrarna är med på postern "Dörrar i Fålhagen" som vi har skrivit om här förut.

Nu hade jag tänkt jämföra med en tvåa som är till salu i bortre delen av Fålhagen, eftersom vi så ofta skriver om främre delen. Men eftersom det är så få lägenheter till salu just nu så råkade det inte finnas någon tvåa alls i bortre delen idag. Då såg jag en tvåa i Tripolis, som jag tänkte blir fin att skriva om. Men den har tydligen sålts, så inga bilder finns kvar på Hemnet, bara en med en stor fet röd text med ordet SÅLT.

Så jag får väl skriva om den enda(!) andra tvåan som är till salu i Fålhagen idag. Och den ligger roligt nog också på Salagatan, denna gång Salagatan 51 C. Den är billigare än ovannämnda, men lite mindre charmig. Fina gamla trägolv har den dock, och ligger i ett hus från 1935! Men jag vet inte hur fotografen har tänkt, för han har fått en gul ton i alla bilderna som gör att lägenheten ser jättetrist ut. Så det här är nog en lägenhet som jag inte ska skriva så mycket om, den gör sig nog bättre i verkligheten. Visning på söndag och måndag!

torsdag 17 februari 2011

Ahaanthai - god mat på kvartersrestaurang

Förra veckan hämtade vi för första gången mat från Ahaanthai på Hjalmar Brantingsgatan. Det är faktiskt lite anmärkningsvärt att vi hann bo här i över 1,5 år innan vi testade deras mat, med tanke på att flera fd Fålhagenbor har tipsat oss om hur god mat de har.

Och vad de hade sagt stämde, maten var verkligen god. Jag tog en pad thai med kyckling, och Juuso tog någon grön curry med kyckling. Dessutom blev maten klar snabbt, och servicen var jättebra. Så dit måste vi gå snart igen och hämta mat :).

onsdag 16 februari 2011

Snötomt i Fålhagen

Idag testar mitt i fålhagen att blogga med en smartphone. Jag har redan varit tvungen att rätta ordboken då den skrev blotta istället blogga. Nu i veckan har man tömt gatorna pä snö här i Fålhagen. Jättekul! Nu kan man både köra och parkera näst in till normalt. Roligt. Nu ska jag testa om jag kan bifoga en bild också.
Published with Blogger-droid v1.6.7

måndag 14 februari 2011

Fålhagen en del av Uppsalas Soho




















Läste i tidningen (minns inte vilken) att delar av Fålhagen numera räknas som en del av Uppsalas Soho. Yes, har vi fått en egen kulturstadsdel här i Uppsala. Med en lakritsdrink på bordet blickade mitt i fålhagen-bloggare i somras över det som ryktas vara hjärtat av Uppsalas Soho, nämligen Uppsala Konsert och Kongress och lite längre bort hittar man Katalin. Underbart. Snart kanske det är dags att ändra Wikipediatexten om Fålhagen. Där står det nu att "Fåålehage lyder til Sätuna". Vad sägs om att uppdatera texten till "Fålhagen lyder till Uppsalas Soho" :). Hästar känns ju väldigt avlägsna i dagens Fålhagen, däremot drinkar och kultur och lugna kvarter är vad som kännetecknar Uppsalas bästa stadsdel.

söndag 13 februari 2011

Sjuk i Fålhagen



Ett av anledningarna till att man ville privatisera apoteken var att man skulle ge oss kunder bättre service. I lördags fick jag chansen att testa hur det är att vara sjuk och försöka köpa lite medicin. Närmare bestämt hostmedicin mot torrhosta.
Jag började jakten på hostmedicinen på Coop nära. De hade en hel del andra mediciner också. Tyvärr så hade de bara slemlösande hostmedicin. Senare under dagen, strax efter kl.15, kom jag till Kronans droghandel i Kvarnen. De stängde kl.15 så jag fick inte med mig nån flaska. Pinsamt tidigt om ni frågar mig. Därefter gick jag till Ica Torgkassen där personalen var väldigt hjälpsam men utbudet var under all kritik. Och dessutom fanns medicinerna endast i en sån där automat. Jag var tvungen att gå till apoteket i det nya stationshuset som har väldigt generösa öppettider! Även om man kanske inte kan drabbas av resefeber med SJ så känns det skönt att det finns ett apotek nära Fålhagen som har öppet länge.

lördag 12 februari 2011

Snökanoner i Fålhagen















Enligt tidningen Språk så var Snökanon ett av förra årets modeord. Alla vet vad en snökanon är för någonting men det var den nya användningen av snökanon för att beskriva fenomenet när det snöar tokmycket på kort tid. Det var precis det som Fålhagen råkade ut för några dagar sen. Då var det snökaos i Fålhagen. Ja, ännu ett modeord. Snökaos alltså. Jag såg en granne försöka forcera sig genom en snöhög på 50 cm för att ta sig in i soprummet. Ibland är det jobbigt med snö.

Jag har ju tidigare skrivit hur väl jag tycker att man plogat i Fålhagen. Det är verkligen skillnad jämfört med förra året. Det är jättekul. När jag körde bil runt Fålhagen igår så upptäckte jag att det finns verkligen jättemycket snö överallt. Det finns en gata där det ibland är näst intill okörbart. Marielundsgatan blir väldigt smal när det snöar mycket. Man får inte plats med mer en bil där efter en snöstorm. Kanske kunde man göra gatan till en enkelriktad gata, så att man bara kan svänga in på Marielundsgatan från Väderkvarnsgatan och inte som nu att man även kan svänga in på Väderkvarnsgatan. Det vore nog en bra lösning :).

P.S. Jag tog foton när jag besökte Coop nära. Det är underbart väder där ute. Ut och gå alla som bor i Fålhagen. Njut av solen!

fredag 11 februari 2011

Cluedo i Fålhagen















Bild: Kanske Fålhagens coolaste bil :).

Jag har tänkt mycket på trafiksäkerheten här i Fålhagen. Det finns många skäl till mina tankar. Dels har jag många egna upplevelser om trafiken här, därför att jag dagligen går rätt så mycket i stadsdelen och tycker väl att folk, mina medmänniskor, kör tok för fort. Igår på vägen hem så fick jag en tanke. Tänk om man skulle ha trafik-Cluedo för Fålhagen. Hur skulle spelet då se ut? Här kommer mina förslag...

1. Fotgängare: Det var på Hjalmar Brantingsgatan med Buss 7. Alltså det är livsfarligt att ta sig över Hjalmar Brantingsgatan till Mykonossidan. Bussarna kör tokfort här! Se upp! Mitt förslag till förbättring är att man utökar 30km/h-gränsen så att den gäller för HELA HB-gatan.

2. Fotgängare #2: Det var i korsningen Norrtäljegatan och Väderkvarnsgatan, med en taxibil. Eftersom trafiksituationen runt stationen är som den är så är det många somanvänder just Norrtäljegatan. Särskilt taxibilar och de som hämtar folk från stationen. Här borde man bygga ett övergångsställe. Inte minst nu när man gjort det lättare för långfärdsbussarna att svänga till höger i korsningen.

3. Bilist: Det var i korsningen Marielundsgatan och Väderkvarnsgatan, med en bil. Här är det lätt att krocka eftersom man inte ser ett smack till vänster när man ska svänga ut från Marielundsgatan till Väderkvarnsgatan. Inte bra!

4. Rollatorist: Det var på St Göransgatan, mitt i emot det blåa huset, med en bil. Eftersom man inte hann ploga så värst mycket igår så såg jag en man med sin rollator gå mitt på St Göransgatan när en bil dök upp bakom honom. Intressant och livsfarligt.

5. Hundägare: Det var på den osandaden stigen i lekparken mellan Frode- och Norrtäljegatan, där hundägaren halkade när han eller hon försökte slänga en bajspåse i den överfyllda papperskorgen i parken.

Där har vi de trafikfarligaste platserna i Fålhagen enligt mig. Det finns en plats till: korsningen Björkgatan och Fålhagsleden. Dagens inlägg kanske inte är det mest seriösa men de här platserna är farliga och man bör vara extra försiktig här. Ta det lugnt i trafiken!

torsdag 10 februari 2011

Nytt dagis i Fålhagen - utan gård!

Bild: Uppsalahem och White Arkitekter

Vi skrev ju tidigare om den finska förskolan som inte fick tillstånd att starta i Fålhagen eftersom den inte skulle ha någon inhägnad gård. Nu kunde man plötsligt läsa i UNT att det ska öppna ett nytt dagis i Fålhagen, utan en egen stor gård. Så jag blev förstås nyfiken och googlade på det, eftersom UNT inte hade skrivit så mycket mer.

Det jag lärde mig var att förskolan ska inrymmas i det bostadshus som ska byggas i ena änden av Stationsgatan, bort mot Strandbodkilen. Huset blir bågformat precis som hotellet som byggs just nu i andra änden av Stationsgatan. Gårdsbristen löses genom att barnen kan leka dels på en mindre gård vid dagiset, och dels i Frodeparken som ligger precis intill. Huset ska stå klart 2013, och är antagligen efterlängtat med tanke på bristen på förskoleplatser i centrum. Det är spännande att det är Uppsalahem som bygger huset också - betyder det att det blir hyresrätter? Det är det också brist på i centrum.

onsdag 9 februari 2011

Sankt Göransgatan 31-33



Bor du i huset på Sankt Göransgatan 31 eller 33? Den här bilden har jag tagit från hitta.se. Om man jämför det här huset med huset på andra sidan Sankt Göransgatan så kan man se att de, trots samma fasadfärg tillhör olika tidsperioder. Titta på de fina små fönstren på taket. Sådana detaljer städades tydligen bort senare. Jag hittade ett bildbevis på att Sankt Göransgatan 31-33 byggdes under 1936 medan husen på andra sidan Sankt Göransgatan är från mitten av 1940-talet. På så kort tid kan fina detaljer försvinna :(. Just det, vill du se hur den här utsikten, och många andra Uppsalabilder så kan du klicka på länken här:

http://digitaltmuseum.se/things/flerbostadshus-s-t-goransgatan/S-UM/PS11212/image/58389

tisdag 8 februari 2011

Två fina 3:or till salu

Port Arthur
Just nu finns två fina treor till salu i Fålhagen som jag bara måste nämna här på bloggen. Det är ju faktiskt inte helt lätt att få tag på en trea här, eftersom det är 1:or och 2:or som verkar dominera i vår stadsdel. Men nu såg jag en på Hemnet som ligger på Hjalmar Brantingsgatan 27. Vi var faktiskt och tittade på en likadan (tror jag) trea i ett av de husen när vi letade lägenhet 2009. De är jättemysiga lägenheter med öppen spis, stort vardagsrum, fönster åt tre väderstreck, och balkong. Dessutom har den fint parkettgolv, och ett fräscht badrum med golvvärme. Lägenheten är byggd på 1950-talet. Den har fast pris (1 975 000 kr) med först till kvarn, så det är inte säkert den ligger kvar så länge till på Hemnet.

Den andra lägenheten som är till salu just nu ligger på Frodegatan 5E. Den är i en annan prisklass än den förstnämnda, eftersom utgångsbudet är 2 850 000 kr. Men det är en väldigt fin, ljus och luftig lägenhet från 1904. Den har fina trägolv i alla rum, en kakelugn, och ett mycket snyggt kök. För att inte tala om den fina hallen! Dessutom ligger den i det anrika Port Arthur. Spontant tycker jag att priset känns lite för högt, trots allt detta. Men å andra sidan är ett lägenhetsköp i Port Arthur eller Tripolis den säkraste investeringen man kan göra i vår stadsdel. Och det är inte ofta det finns en trea till salu i Port Arthur! Så hade jag pengarna skulle jag köpa den. Och aldrig vilja flytta därifrån :).

måndag 7 februari 2011

Distingsmarknad på Vaksala torg

Idag och imorgon är det Distingsmarknad på Vaksala torg igen! Marknaden är öppen 9-18 båda dagarna, och det är 609:e året som den hålls!! En sån fin tradition kan man inte missa, så gå dit :). Jag ska nog dit och köpa min hemliga last: hemkokt godis ("marknadsgodis"). Se till att ta ut pengar bara, bankomatkön inne i Kvarnen brukar ringla lång. Fast för oss som kommer från Strängnäs är detta ingenting förstås, vår marknad är ju typ 10 ggr så stor, och bankomatköerna också.

söndag 6 februari 2011

Livsfarligt i korsningen Vaksalagatan - Tycho Hedén!

I onsdags skulle vi åka och hämta en tv-bänk från min syster, och då valde vi att ta Vaksalagatan och svänga vänster in på Tycho Hedéns väg. Men när vi kom fram till korsningen blinkade alla trafikljus bara orange, och det var upp till bilisterna att lösa situationen. Vi hade väjningsplikt, och jag tror att Tycho Hedéns väg är en huvudled, så vi började med taktiken att avvakta och ta det väldigt försiktigt. Men det var hur mycket trafik som helst på Tycho Hedén, och de gasade på som bara den. Och när det ibland blev en liten lucka mellan dem var vi tvungna att lämna företräde till dem som stod mittemot oss och skulle köra rakt fram. Så till slut insåg vi att vi inte skulle komma någonstans den närmaste timmen om vi inte chansade. Så vi tog första bästa lucka och körde ut i korsningen med devisen "de måste ju bromsa när de ser att vi står i vägen för dem". Och det gick bra. Men här kommer det hända en olycka vilken dag som helst, sa jag, om de inte fixar trafikljusen. Och det gjorde det också, samma dag (vet inte om det var före eller efter oss) krockade tre bilar där och en person fördes till sjukhus.

Idag körde jag bil igen, och tänkte ta samma väg. Men trafikljusen var fortfarande inte fixade! Så jag bytte fil snabbt som attan och gjorde en högersväng. Jag vågade inte ens köra rakt fram, med tanke på hur svårt det var att köra där sist. Om det bara har hänt en olycka så är det konstigt. Trafikljusen måste fixas snarast! Jag vet att de inte har identifierat problemet (nåja, hade inte det i onsdags i alla fall), men då kan man ställa ut tillfälliga trafikljus, för situationen är fullkomligt livsfarlig i rusningstrafik.

lördag 5 februari 2011

En ny uttagsautomat i Fålhagen

För tredje gången på två veckor är jag på väg mot Stockholm och återigen åker jag med Swebus. Det är så gott om plats här och så kan man surfa gratis. Det är jättebra. Senast jag åkte Swebus mot Stockholm så fick stackars chauffören böter för fortkörning borta vid Arlanda. Den turen skulle ju åka via Arlanda. Just nu har vi en genomgång av säkerheten på bussen och hur man kan ladda t.ex. datorn medan man åker. Det här är helt underbart, en bussresa börjar mer och mer likna en flygresa! Ok, efter att ha gjort lite gratis reklam för Swebus så tänkte jag återgå till inlägget titel.

När jag satt på bussen och väntade på att vi skulle åka så såg jag någonting nytt. Numera finns det en uttagsautomat i korsningen Norrtäljegatan och Storgatan. Precis där man ska gå ner till Centralgaraget, kan man numera ta ut pengar. Det är ett bra ställe att ha en uttagsautomat på eftersom många passerar just där om man är på väg till Musikens Hus från stationen eller så. Perfekt!

Tyvärr så lyckades jag inte med att överföra bilder från min telefon till datorn så det här får bli ett inlägg utan bilder. Det är inte så kul :(.

fredag 4 februari 2011

Vad gör man med sin julgran?


När vi bodde i Flogsta låghus brukade folk lösa det årliga julgransproblemet (att bli av med granen) genom att kasta ut den på gräsmattan. Sen kom stackars Studentstadens vaktmästare och plockade upp dem. Här i Fålhagen verkar folk ta lite mer ansvar, för jag har bara sett en övergiven gran på marken. Däremot såg vi detta släp fullt med granar för ca en vecka sen. Det väcker en del frågor: Har folk trots allt kastat sina granar hur som helst, och den här personen har fått samla ihop alla? Eller får man betala till honom för att han ska ta hand om ens gran? Finns det något ställe i Fålhagen där man lagligt får dumpa sin gran, eller måste alla hushåll vallfärda till soptippen? Vi kanske kan svara på de här frågorna nästa år, om vi har en egen gran då, för det hade vi inte i år.

onsdag 2 februari 2011

En farlig korsning

En korsning som jag på sistone har tänkt på är farlig är korsningen Marielundsgatan-Väderkvarnsgatan. Bilarna kör väldigt fort förbi där på Väderkvarnsgatan, och eftersom vägen svänger där hinner de knappt se varken fotgängare eller bilar som svänger ut från Marielundsgatan (alltså de som kommer norrifrån). Bilarna som vill ut från Marielundsgatan kan i sin tur knappast se om det kommer någon på Väderkvarnsgatan innan de har kört ut en bit i gatan och får bättre sikt. Detta är lite extra vanskligt nu när det ofta är halt på vägen och man inte kan accelerera iväg från korsningen så fort.

tisdag 1 februari 2011

Bankomatbyte vid Mykonos

Idag var det plötsligt ett stort hål i väggen bredvid Mykonos. Det var nämligen dags att byta ut bankomaten som har suttit i väggen där. I hålet stod en man, som Juuso frågade om man fick fota bytet, men mannen sa nej. Därför blev det ett foto på en del av maskinen som användes i arbetet:). Det är bra att de byter ut bankomaten, för den har krånglat, och det är inte bra för Mykonos affärer eftersom de inte tar kort. Så deras kunder är rätt beroende av bankomaten. Detta är en av få bankomater i stan som har krävt att man stoppar in kortet med chipet uppåt. Detta är ju standard i många många andra länder, men i Sverige är det ju oftast magnetremsan man ska ha uppåt i bankomater. Undrar om detta håller på att ändras, och om den nya bankomaten också vill ha chipet uppåt? Livets stora frågor... eller inte.