måndag 31 januari 2011

Rätt reklam på rätt ställe

Jag läste i UNT City om en tjej som alltid fick reklam i sitt brevinkast trots att hon hade satt upp en lapp med "Nej tack till reklam". Hennes granne hade samma problem och fick till slut nog och satte upp en extra brevlåda för bara reklam, så han slapp få in det i lägenheten åtminstone. När man får reklam som man inte vill ha så läser man den knappast särskilt noga. På bilden ovan ser ni en bättre reklamstrategi: Man vänder sig till en specifik målgrupp på en plats som de ofta besöker. På denna soptunna för hundbajspåsar vid Fålhagens IP sitter inte mindre än tre klistermärken för olika djuraffärer/företag:).

söndag 30 januari 2011

Osociala Fålhagen?

Idag när vi tog en sen eftermiddagspromenad reflekterade vi återigen över hur tomt det är på gatorna i Fålhagen. Vi mötte nog bara tre människor på över en halvtimme, varav en var en bilist som vi knuffade loss från en is/snödriva. Vad gör folk i Fålhagen? Inte promenerar de i alla fall. På sommaren är det lite mer folk ute (trots den helt tomma bilden här ovanför), men på vintern är det helt dött. Man kunde inte tro att vi bor så nära centrum, vilket i för sig är skönt ibland.

Men en sak som jag tycker är tråkigare än folktomma gator är folk som inte öppnar dörren när man ringer på. Sådant trodde jag bara existerade i stadsdelar där man behöver vara rädd för sina grannar, men uppenbarligen öppnar många Fålhagenbor inte sin dörr när de ser att det står en främling utanför (trots att man hör att de är hemma). Det tycker jag är tråkigt, man missar mycket i livet om man inte vågar prata med nya människor. Finns det fler än jag som har upplevt att detta i vår stadsdel? Jag kanske har haft otur?

lördag 29 januari 2011

Race of Uppsala

Jag är precis hemkommen från Vaksala torg, dit jag gick för att kolla in Race of Uppsala. Musiken och speakern hördes faktiskt ända hem till oss, och när jag kom fram så var det festlig stämning med massor med folk. Med "massor" menar jag att när de raceade på banan så stod det folk längs precis hela kravallstaketet runt om. Och det tyckte jag var mycket folk, med tanke på att de körde race med ungefär samma bilar varje hel- och halvtimme, så det lär ju inte ha varit samma människor som stod där hela tiden. Medan man väntade på racet kunde man käka godis, prata med förarna, och kolla på bilar. Barnen fick köra radiostyrda bilar också, men jag vågade inte ställa mig i den kön :). Men en sak tyckte jag var cool: jag lyckades pricka in tiden för offroadjeepen, och fick se den köra och hoppa upp på en snöhög. Det var en sån jeep som de kör under Formula Offroad i Dalbodatäkten i Björklinge, och det var mycket hästkrafter i den kan jag säga!
Ikväll kommer det även vara bilsportgala och prisutdelning för olika bravader under 2010 på Musikens hus.

fredag 28 januari 2011

Problem med Comhem

Jag är nyss hemkommen från en semester i Egypten, och såg fram emot att äntligen ha tillgång till internet igen. Tji fick jag, eftersom vi har Comhem som leverantör... För någon/några månader sedan hade vi inget internet i vårt hus, eftersom Comhems sändare i källaren var ur funktion. Det kom hit en kille som jobbade en lång dag och kväll och till slut lyckades laga den. Men det tråkiga är att vi har haft problem med internet både före och efter det också. Det verkar alltså inte vara något lättlöst problem. Både igår och idag har vi bara haft internet delar av dagen. Och när det funkar så går det oftast sakta. Vi undrar om det är någon annan i Fålhagen som har det problemet? Eller har ni andra leverantörer? De enda andra vi kan välja för bredband är Bredbandsbolaget. Det kanske är dags att välja dem och uppleva mera?

torsdag 27 januari 2011

Vad kostar en lägenhet i Fålhagen?















Drömmen om Fålhagen...
I söndagens UNT kunde man läsa att Uppsalas bästa stadsdel är den tredje dyraste att bo i, sett per kvadratmeter. Fålhagen har behållit sin tredje plats. På toppen har det hänt en liten förändring, nämligen att Kåbo numera är den dyraste stadsdelen. Först trodde jag att man sålt villor i fin-Kåbo men så var det inte utan man har byggt nya hus där och det har tydligen drivit upp priserna. En kvadratmeter i Kåbo kostar ofattbara 39 769 kr i snitt! Priserna har ökat med 22% i Kåbo sedan senaste "mätningen". På andra platsen ligger Innerstaden där man får betala 34014 kr i snitt för att få en kvadratmeter.

Här i Fålhagen kostar en kvadratmeter 31537 kr i snitt. Det är också väldigt dyrt men bra för oss som redan har en lägenhet här. Bubbla daa bubbla dii? Billigaste kvadratmetrarna i stan hittar man i Sävja-Bergsbrunna där en kvadratmeter kostar 8596 kr i snitt. På näst sista platsen ligger Stenhagen med sina 9179 kr per kvadratmeter. Dock bör man komma ihåg att avgifterna både i Sävja och Stenhagen är höga så det kostar nog lika mycket att bo centralt eller ocentralt. Även om kvadratspriserna i Sävja hade gått ner med hela 5%!

Snittpriset per kvadratmeter ligger på 25 468 kr här i Uppsala Sedan 2009 har priserna ökat med 17%!!! Bubbla daa bubbla dii? Eller så tjänar folk bara mycket mer än en vanlig språklärare och egenföretagare :). Områden där priserna gått ner är följande (nedgången anges i procent): Luthagen -4%, Kvarngärdet -7%, Eriksberg-Norby -10%, Flogsta-Ekeby -10% och så Löten -15%!!!

Det ska bli intressant att se hur kvadratpriserna utvecklas framöver...

onsdag 26 januari 2011

SJ och Fålhagen














Många fålhagenbor pendlar och man har antagligen råkat ut för en hel del intressanta anledningar till varför ens tåg inte kommit till perrongen i tid. Jag har dock aldrig sett att tåget varit sent på grund av "djur i spåret". Intressant. Vad var det för djur? Eftersom tåget var på väg hit från Dalarna så gissade jag direkt på att det måste handla om vargar. Vargarna måste ha flockat sig på spåret och börjat kräva att lokförarna ska köra över alla jägare. Ok, nu håller det på att bli ett oseriöst inlägg. Nåväl, andra roliga anledningar till att tågen inte kommit i tid till Uppsalas bästa stadsdel är: 1. Växelfel gjorde att tåget istället för att åka mot Knivsta, åkte mot Arlanda. Då undrade till och med konduktören vad Trafikverket höll på med. Detta hände i maj 2010. En löparkompis berättade dock en ännu roligare historia: 2. Tågpersonalen saknades vid avgångstiden och strax efter det hade man gått ut med ett meddelande om att personalen var på väg och att de kom med en taxi. Strax därefter meddelades det att taxin gått sönder och att personalen var tvungen att byta taxi. Det var lite kul och jag började undra om det var SJ:s egen taxi för jag kände igen det där.

tisdag 25 januari 2011

Dagis som inte blev av i Fålhagen









Nu är Mitt i Fålhagen på hal is och spekulerar på Aftonbladets nivå. Jag bläddrade bland gamla inlägg och såg ingenting om just detta ämne så då måste jag bara skriva om detta. Jag tror att det var den här lokalen där man ville starta ett finspråkigt dagis men det fick man inte göra. Jag har googlat lite kring detta och hittade dokument både på finska och svenska om hur dagiset inte blev av trots att det ett tag såg ut som att det skulle startas ett finskspråkigt dagis mitt i Fålhagen. Det blev Luthagen till slut. Men vad hände? Mäklarfirman gjorde reklam för lokalen som en utmärkt lokal för dagis och A.R.T. ville sälja. Vad hände? Jag vill ännu en gång betona att jag kan ha fel men man pratar om en lokal på Ymergatan och jag har svårt att se att det skulle finnas andra lokaler som det skulle kunna handla om.

Varför blev det då inte här i Fålhagen istället för Luthagen? Jo, Länsstyrelsen sa nej till att ha ett dagis i lokalen. Mest för att det inte finns en egen förskolegård. Antagligen för att kunderna skulle kunna spontanvistas utomhus. Det räckte inte med flera parker i alldeles i närheten. Tråkigt men bra att man hittade en annan lokal för barnen och dagiset. Det är det som är det viktigaste. Dessutom så kan det vara så att Fålhagen förblev ett lugnt område i och med detta nej. Tänk er på alla bilar som behövs för att ta barnen till dagis som då hade kört på Ymergatan.

måndag 24 januari 2011

Race of Uppsala på Vaksala torg!


















Besökte Kvarnen i lördags och såg den här annonsen. Lördagen den 29 januari händer det grejer på Vaksala torg. Eftersom jag är finsk så är jag galen i motorsporter. Det spelar inte så stor roll vad det är för sport även om jag är helt frälst i rally och moto-gp. Jag hoppas att jag kan vara på Vaksala torg nu på lördag och se en uppvisning och en massa bilar. Man kan även vinna rallypass till svenska rallyt! Jag måste besöka tillställningen.

Ännu bil- och trafikrelaterat inlägg. Dags att skriva om någonting annat snart...

söndag 23 januari 2011

Parkering i Fålhagen














Jag har skrivit en del om trafiken och parkeringsvakterna här i Fålhagen. Jag tänkte tipsa alla dem som måste parkera längs gatorna i Fålhagen. Det kommer jag att behöva göra nu i några dagar. Så här ser det ut när parkeringsvakterna försöker ta reda på huruvida du betalat din parkeringsavgift eller inte. De skrapar så här mycket på båda sidorna, dvs. passagerar- och förarsidan. Har du placerat din p-biljett fel så kommer dina lokala parkeringsvakter att missa att du betalat för parkeringen och ge dig lite extra kostnader för den redan fattiga månaden. Det vore dumt, särskilt om du bara är på besök här i Fålhagen. Tänk på det om du låter din bil att övernatta längs en gata i Fålhagen. Och tro mig, parkeringsvakterna i den här stadsdelen är väldigt aktiva. Chansa inte, betala det du ska betala och placera biljetten rätt så blir din parkering en positiv upplevelse.

Sedan har jag på riktigt börjat undra om inte antalet parkeringsautomater överskrider antalet papperskorgar i vår underbara stadsdel. Det borde jag försöka ta reda på men det får bli ett annat inlägg någon gång för jag är inte så bra på statistik.

lördag 22 januari 2011

Bilar på väderkvarnsgatan














Tittade alldeles nyss på nyheterna på UNT 24 och tänkte lägga mig i den diskussionen kring trafiken i stan. Först vill jag dock berömma min smarta telefon vars uppdatering från android 1.6 till android 2.1 gjort att bilderna jag numera tar med telefonen är mycket bättre än förut. Härligt. Nåväl, Bäverns gränd ska nu öppnas för biltrafiken och då kommer trafiken där att öka. Den saken är säker. Vad har då detta med Fålhagen att göra? Jo, jag tycker att frågan är väldigt relevant eftersom trafiken på Väderkvarnsgatan ökat på sistone. Kanske beror det på att gatan numera har en fil istället för två men det har även lett till att trafiken går långsammare genom Fålhagen. Fotot ovan tog jag häromdagen när jag kände lukten av avgaser i korsningen Väderkvarnsgatan och Hjalmar Brantingsgatan. Det är inte bra. Dessutom så är det farligare att ta sig över Väderkvarnsgatan vissa tider när bilisterna är stressade.

fredag 21 januari 2011

Utmärkt sandning


















Sjukt bra är uttrycket som jag vill beskriva sandningen i Fålhagen med. Jag har nog aldrig varit med om att kunna gå på gator som är så välsandade som gatorna har varit nu här i Fålhagen. Det går att gå i centrala Fålhagen utan att riskera att halka ihjäl sig. Det känns jätteskönt. Jag måste verkligen berömma snöröjningen och sandningen här i Fålhagen. Tyvärr så måste många av oss ta oss till stationstrappan som INTE har tagits hand om så som åtminstone jag hade förväntat mig.

torsdag 20 januari 2011

När gav du en bukett blommor till din fru?






När man går längst Väderkvarnsgatan mot Strandbokilen så finns det en text på väggen där det står ”När gav du en bukett blommor till din fru?”. Det är väl egentligen i korsningen Väderkvarnsgatan och Strandbokilen man kan se texten om jag ska försöka beskriva det så exakt som möjligt. Jag har väl tyckt att det uttrycket inte kännts helt tidsenligt och så. Formuleringen kändes som om den var från 40- eller 50talet. Därför bläddade jag i en underbar bok Bevingat – från Adam & Eva till Köttberget. Där kan man läsa att formuleringen är en reklamslogan för Interflora från 1952. Slogan ingick tydligen i den största reklamsatningen någonsin för blommor. Fast på den tiden tiden löd formuleringen ”När gav du din fru en bukett blommor sist?” och originaltexten är tydligen ”När fick Er fru en bukett blommor sist?”. Intressant. Nästa fråga är förstås när huset i fråga byggdes och om det alltid varit en blomsteraffär där. Just nu så ligger Linas blommor där.



onsdag 19 januari 2011

Det som göms i snö kommer upp i tö...


När man går förbi Tripolis så ser man massor av fimpar på trottoaren. Usch, det är så fult, och det förstör den vackra miljön som Tripolis annars skapar med sitt fina utseende. Jag undrar vem det är som står och röker där utanför, är det kanske ett helt gäng feströkande personer som bor i huset? Eller i för sig kan det även vara en ensam kedjerökare som går ut ofta, för huset har ju ont om balkonger att gå ut och röka på. Eller är det kanske någon som jobbar i blomsteraffären som har förvandlat trottoaren till sin rökruta? Fult är det i alla fall, och jag vill uppmana personen att skaffa en askkopp. Kanske upphör fimpandet nu när det inte finns någon snö kvar att "gömma" fimparna i? Personen kanske har glömt att det som göms i snö kommer upp i tö?

måndag 17 januari 2011

Bo i hyresrätt i Fålhagen

Om man vill flytta till Fålhagen måste man oftast köpa en lägenhet eller ett hus. Men för dem som inte vill eller kan köpa en bostad finns det faktiskt lite hyresrätter också. Jag tänkte att det vore trevligt att få en överblick över vilka möjligheter det finns till att få en hyresrätt i Fålhagen. Man får dock vara beredd på väldigt långa kötider till de flesta lägenheterna. Här är de hyresrätter som jag har hittat som finns i Fålhagen:

Dombron har 112 lgh i husen runt Sivia torg, och 55 lgh på Eskilsgatan 6 och Vaksalagatan 35-39.
Besqab har precis byggt 57 lgh vid Bergsbrunnaparken, som de förvaltar själva. Men bara 18 av dem är hyresrätter. Det finns fortfarande hyresrätter kvar, de är dyra, men du hittar dem här om du är intresserad.
Uppsalahem har 53 lgh i kvarteret Sverre, plus ungdoms- och studentlägenheter. Dessutom bygger de ju nytt i kvartet Sverre (som vi skrev om i november) och vi gissar att det blir hyresrätter eftersom det är Uppsalahem som bygger.
HSB har bara lägenheter till de som bosparar, och det är totalt 70 lägenheter på Frodegatan, Österängsgatan, Torkelsgatan och Hjalmar Brantingsgatan. Jag hittade inte informationen på deras hemsida, så jag får tacka Eva-Lena på HSB som tog sig tid att hjälpa mig.

Men det var ingen lång lista över hyresrätter! Kanske har jag missat någon hyresvärd. Slutsatsen är i alla fall att man ska ställa sig i kö tidigt om man vill få en hyresrätt här.

lördag 15 januari 2011

På begäran - kulinaristiska upplevelser, nästan i Fålhagen















Eftersom Malin efterlyste restaurangstips i Fålhagen eller i närheten så kunde inte jag låta bli att omedelbart skriva om Tilltugg, en av mina favoritrestauranger i Uppsala. Tilltugg ligger på Vaksalagatan, mitt emot Musikens hus. Alltså nästan i Fålhagen och den är säkert en favorit bland många av oss som bor här. Vi kommer dock att skriva om fler restauranger framöver. Men man ska börja med en av de bästa :). Tilltugg är en middagsrestaurang med tapas. Där kan man äta underbart goda vitlökschampinjoner i smör eller varför inte ta chorizor med tomatsås på. De är grymt goda och starka :). Men den absoluta favoriten är nog deras pimentos, ifyllda med underbar ost. Självklart sköljer man ner detta med lite rödvin. Så himla gott! Och om man inte gillar rödvin så ska man definitivt testa deras Negroöl. Den är lite speciell och mycket god. Om jag inte minns helt fel så skulle den kunna klassas som mörk lager. God är den och särskilt om man vill slippa de annars väldigt vattniga spanska ölen. När Tilltugg har deras Tobleroneefterrätt med i menyn så ska man ta den! Supergod!





















Efter allt detta ätande och drickande blir man förstås nödig. Det är då man ska besöka Tilltuggs fina toalett. En upplevelse det också.





















Skulle man inte känna för att äta sig jättemätt så kan man alltid ta en av Tilltuggs goda drinkar. Självklart använder man äkta bär i drinkarna. De passar jättebra när man är jättetörstig och behöver ha någonting sött, kallt och uppiggande!

Skulle man inte vilja äta middag så kan man äta en god lunch på Musikens hus eller UKK som man också kallar byggnaden för. Lunchen kostar 100kr och man möts av ett mycket gott salladsbord. Man har alltid en kött- och en fiskrätt att välja mellan. Det finns säkert vegetariska alternativ om man föredrar det.

fredag 14 januari 2011

Tunagatan 4








Den 24 maj 1930 hade UNT en annons med i tidningen som gjorde reklam för en byggnadsfirma vars kontorslokal låg i kvarteret Sverre i ett hus som Gunnar Leche ritat. Kvarteret Sverre ligger självklart i Fålhagen och just det kvarteret kommer jag och Niina ha mycket att skriva om. Dels på grund av Leche, dels på grund av Diös men förhoppningsvis kommer vi att kunna skriva mycket om hyreshusen i kvarteret Sverre. Varför? Mer om det senare.

I dagens Fålhagen kan man gå runt i timmar utan att hitta Tunagatan 4 för den gatan har man döpt om. En stor socialdemokrat med namnet Hjalmar Branting gjorde att Tunagatan kändes lite lamt så om du vill hitta Tunagatan och Anders Diös gamla kontorslokal så ska du alltså gå till Hjalmar Brantingsgatan 4. Det huset ligger egentligen mitt i Fålhagen för därifrån har man nära till Vaksala torg, Soul Food, Mykonos och Väderkvarnsgatan. Egentligen borde vi flytta in i det huset! Nåväl, idag hittar man moderna antikviteter i huset men även lite mer moderna fenomen som viktväktarmöten. Ett mångsidigt och spännande hus helt enkelt. Dessutom har man haft en återförsäljare för Scania lastbilar i huset. Spännande!

P.S. Man kan faktiskt se en liten kulle på denna bild som jag tagit från hitta.se.

Källa: Gunnar Leche stadsarkitekt

torsdag 13 januari 2011

Dans kring granen på Vaksala torg kl 18!

Snabb nyhetsuppdatering:
Kl 18 ikväll får man dansa runt julgranen på Vaksala torg i sällskap med en jultomte, för nu ska julgranen bort. Så dra till Vaksala tog alla danssugna :)! Tomten såg dock enligt vittnen "skum" ut :).

onsdag 12 januari 2011

Kvarteret Sverre ur ett historiskt perspektiv












Mitt i Fålhagen skrev för länge sen om hyreslägenheterna i kvarteret Sverre. Alldeles nyligen skrev Niina om det planerade huset i samma kvarter. Mycket kommer att hända där framöver. Det var därför jag bestämde mig för att skriva om kvarterets historia. Först måste jag bara tacka Leif Lambert med flera för att skrivit boken Gunnar Leche stadsarkitekt för trots att staden Uppsala kryllar av akademiker så har jag inte lyckats hitta så många intressanta böcker om Uppsalas historia. Det är väldigt intressant att ta sig genom stadens historia genom att följa en huvudperson och några mycket viktiga individer som kan sägas ha skapat centrala Uppsala. När Leche klev in i staden 1920 så bestod den av drygt 28 000 invånare. På den tiden var Uppsala Sveriges elfte största stad. Nu skulle det byggas. Åter till kvarteret Sverre.


Trots att jag skrivit lite om Diös occh Leche så får man inte glömma Karl Johansson som både ritade och byggde hus i Fålhagen men framförallt i Svartbäcken. Det var ju Karl Johansson som i oktober 1927 satt igång byggandet i kvarteret Sverre. Det blev 14 lägenheter på Vaksalagatan 33. Johansson anlitade också Leche för att rita huset och man kan verkligen se Leches stil i huset på Vaksalagatan i kvarteret Sverre.

Nästan samtidigt höll Anders Diös på att bygga Tunagården i samma kvarter. Även det huset hade Leche ritat på vad som sägs ha varit kuperad terräng. Ja, i uppsalamått räcker det väl med en höjd på en meter för att det ska kunna kallas för kuperad. Skämt åsido för här i kvarteret Sverre hade man haft väderkvarnar en gång i tiden.


De där kullarna i kvarteret Sverre verkar ha varit någon form av tvångstanke för Leche. Väderkvarnarna var borta och nu ville Leche rita och bygga någonting märkvärdigt där. 1923 ritade han ett förslag om att bygga en stadsdelskyrka där. Var exakt kyrkan skulle ha legat är lite svårt att se men eftersom kvarteret Sverre inte är så stort och jag kan tänka mig att Leches kyrka hade varit stor så hade man nog gått miste om antingen Johanssons lägenheter på Vaksalagatan 33 eller Diös lägenheter på Tunagatan. Synd hade det varit. Nu har vi ju ändå Almtuna kyrkan mitt i Fålhagen. Det är nog bra så.

Källa: Gunnar Leche stadsarkitekt

tisdag 11 januari 2011

Sivia torgs öde?

Apropå det förra blogginlägget om Sivia Matcenter så undrar jag vad som kommer att hända med de fula husen kring Sivia torg. Vasakronan hade ju planer på att bygga om området till en galleria, men sen sålde Vasakronan en del av sitt fastighetsinnehav till Dombron. Vad jag har hört har Dombron inte sagt något om kvarterets framtid, men de har flyttat sitt kontor dit, vilket ju tyder på att inga större förändringar är på gång... Jag tycker det är bra att huset fortsätter att innehålla bostäder, men jag tycker verkligen att det kunde se snyggare ut med tanke på dess läge. Vår kompis trodde att vi hade flyttat till ett farligt ghetto, eftersom det första han såg när han gick till Fålhagen var Sivia torg som tornade upp sig framför honom :).

Jag hittade en rolig dikt om Sivia Matcenter som jag bara måste posta. Den är från uppsala.com, från näringslivssidan:

Här kan du se riktiga nöttungor
och köpa en vattenpipa som inte är bra för dina lungor.
Har du tröttnat på torra kakor finner du här hembakad Baklava
om du inte vet vad något är kan du be personalen att förklara.
Här finns även spännande grönsaker,
som kan ge dig upplevelsen av nya smaker.
Fynda bland hälsosamma tèer
för då blir du smart och får nya idéer!

måndag 10 januari 2011

Sivia Matcenter?



















Nu minns jag inte exakt vad affären heter men om man går till Sivia torg och ser texten Matcenter så har man kommit rätt. Jag tog en sväng förbi där i veckan för att undersöka om affären skiljer sig nämnvärt från Ica och Coop. Det är klart att det finns en stor skillnad: Matcenter har verkligen mat från hela världen!


Det man saknar på Vaksala torg på vintrarna finns ju här i Matcenter för trots att det är vinter så har de billiga frukter. Det tycker jag är bra eftersom våra fruktkostnader har skjutit i höjden efter att vi skaffade kaninen. Det blir liksom fruktfest varje kväll. Så nu har jag två stycken billiga fruktställen att gå till: Matcenter på Sivia torg och så självklart Mykonos i korsningen Väderkvarnsgatan och Hjalmar Brantingsgatan.

Vad köpte jag då på Matcenter? Bananer var ett självklart val eftersom kaninen är tokig i bananer som godis. Jag köpte även en konservburk med en kycklingkorv i. Kycklingen hade dödats enligt ”Islamic rites” som det så informativt stod i burken. Jag gillar de arabiska kycklingkorvarna väldigt mycket eftersom de har oftast lite extra kryddning i sig. Om ni inte har testat så ska ni absolut gå och köpa lite kycklingkorv i konservburk. Burkarna har ett öppningssystem som är något komplicerat. Sedan köpte jag en coladryck som hette Cockta. Eftersom man utelämnat -il i slutet av ordet så var denna dryck alkohol- och koffeinfri! Och kolsyrefri också. Enligt mina smaklökar var den även lite smakfri. Men men, det är svårt att döma ut drycken bara efter en gång. Jag ska ge Cockta en ny chans framöver. Sedan till någonting jättegott! Fikongodis från Matcenter är ett måste, ta då en sån där förpackning som liknar chokladaskar. Grymt goda och söta fikon!

En annan sak som jag lärde mig på Matcenter var att de säljer minst två olika sorters fetaostar. En grekisk och en bulgarisk. Vad är då skillnaden? Detta råkade jag bara höra när jag var där så jag hoppas att jag hörde rätt. Tydligen är deras grekiska fetaost mildare än den bulgariska. Så om du föredrar en mildare fetaost så ska du be om att få en bit av deras grekiska fetaost. Jag måste köpa fetaost från Matcenter i framtiden.

Sedan är det lite roligt att höra ”Hej mannen!” vid kassan när man ska betala, lite mer personligt än bara ”Hej!” som man hör på Ica eller Coop. Dessutom så trodde jag att jag hade passerat ”Hej mannen”-åldern...





söndag 9 januari 2011

Kommunen snöröjer...















Förra vintern var jag rätt så frustrerad över plogningen av gatorna här i Fålhagen. Den här vintern har varit mycket bättre. Ända tills ikväll när vi kom hem. Det syns tydligt att kommunen har plogat gatan vilket är bra. Tyvärr så hamnar då snön på trottoaren eller som här på bilden längs bilarna i Fålhagen. Ni ska veta att den där snövallen är stenhård av is. Imorgon bitti kommer man antagligen att ploga trottoarerna vilket leder till en isvägg så att man inte kan köra ut ur sin parkeringsplats som man letat efter hela kvällen innan.

Snöröjningen har fungerat så himla bra den här vintern och om man skulle lyckas samordna den här lilla detaljen med plogning av gatan och trottoaren så skulle jag bli jätteglad! Och ni som har parkerat längst gatorna i Fålhagen, se till att vakna upp lite tidigare så att ni hinner få fram bilen i tid.

lördag 8 januari 2011

Leche och egnahemshusen i Fålhagen

Vi köpte en intressant bok om stadsarkitekten Gunnar Leche idag! Den kan verkligen rekommenderas. När jag hör namnet Leche har jag oftast bara tänkt på bostadsrättsföreningshus, och så vissa offentliga byggnader, typ Vaksalaskolan. Men i den här boken läste jag att han har ritat många egnahemshus också.

Ta till exempel området Lyckan i Fålhagen, det überidylliska området vi har skrivit om i några tidigare inlägg. Det tillkom under krigsåret 1942 då Uppsala expanderade och snabbt behövde nya bostäder. Det behövdes billiga hus för barnfamiljer, och då dammade Leche av sin idé från 20-talet och byggde parkopplade hus i 1 1/2 våningsplan på små trädgårdstomter. I huset kunde flera generationer av samma familj bo: mor- eller farföräldrarna kunde till exempel bo i den mindre lägenheten på vindsplanet.

Att egnahemshusen byggdes som tvåfamiljshus var väldigt vanligt i Uppsala, enligt boken. Under mellankrigstiden bestod 70 procent av all friliggande bebyggelse av tvåfamiljshus. Ett till exempel på det är kvarteren Stockrosen, Rosen och Resedan (ligger mellan Stockrosgatan i norr och S:t Göransgatan i söder) som byggdes 1934-36. Där ritade Leche tvåvåningshus med en lägenhet på varje våning. Lägenheterna var 2 1/2 r o k och ofta kvadratiska, med rummen fördelade runt en central skorstensstock.

Det är kanske dags att ta en Leche-vandring i Fålhagen snart, med fokus på tvåfamiljshusen. Intressant! Men om man är lat kan man ju alltid kolla på Hittas gatuvy istället för att gå ut:).

fredag 7 januari 2011

Nyår i Fålhagen




















Eftersom bostadsrättsföreningen tipsat oss alla om att vi bör skotta snö från balkongerna så tog jag tag i saken den 31 december 2010 kl.17.55. Nu kanske det verkar onödigt att vara så där specifik med dag och tid men just i detta inlägg spelar de en stor roll. På bilden ovan bekantar sig vår kanin med snön och tycker att det är jätteintressant att skutta i snön. Tyvärr så tyckte inte husse det när han fem i sex årets sista dag kände sig tvingad att göra någonting åt balkongen. Balkongen var då helt snöfri när vår lilla nyårsmiddag började här hemma. När vi sedan gick ut sex timmar senare så blev vi väldigt förvånade över mängden snö som öst ner på bara sex timmar. Då hade jag alltså jobbat helt i onödan. Det är i såna här lägen som man måste tänka positivt. Lite grann som när man samlar på sig en massa julkilon. Hade inte jag tagit tag i balkongsröjningen så hade vi haft ännu mer att skotta bort. Här är en lite film om raketer i Fålhagen, filmad från Fålhagens IP:

http://www.youtube.com/watch?v=cgc4KLSzQkE

Gott nytt år!

torsdag 6 januari 2011

Om man nu skulle behöva lämna Fålhagen...




















Stationstrappan blockeras inte längre av kravallstaket och inte heller finns det en skylt där det står att trappan inte har vinterundehåll dvs. sandas och plogas inte. Resenärerna och deras närmaste förväntas ta eget ansvar! Jag tycker att bilden jag tog i somras passar bra för att uttrycka de svårigheter som en icke fungerande stationstrappa ställer till med. Men lugn! Man behöver faktiskt inte åka tåg om man nu mot förmodan behöver lämna Fålhagen för att åka till Stockholm. Det finns alternativ!

I tisdags var jag tvungen att åka till Stockholm. Jag inte litar på tågen och så uppskattar jag att ha lite resekvalitet så valde jag att åka Swebus till Stockholm. Vet ni vad? Swebus åker från Storgatan (vid Katalin) till Stockholm! Perfekt! Men det märktes att det var länge sen jag åkte Swebus, jag tror att det var senast 2005 eller nåt när jag skulle hem från Malmö. Mycket har hänt sedan dess. Jag tycker nämligen att pendeltågen är lite trånga och bussarna har inte varit så där jättegenerösa med utrymme heller men numera har man gott om plats för benen i Swebus.! Och vad var det bästa? Jo, för 57kr en enkelresa så kan man använda deras Wi-Fi helt gratis! Det finns eluttag också! Och det viktigaste förstås: Man kommer fram i tid! OK, nu låter detta inlägg som en Swebusreklam, men jag vill faktiskt poängtera att det finns fina resealternativ till tåg om man nu skulle behöva lämna Fålhagen. Dessutom så är det viktigt att ge beröm när ett företag förbättra sin service. Eftersom man bor i Fålhagen så har man nära till alla kollektivtrafiksalternativen, då gäller det för företagen att locka oss till att använda dem.

onsdag 5 januari 2011

Places tipsar om intressanta ställen

Nu slipper man se den där texten under "Places-ikonen" längre, för nu finns Places även i Sverige! Det är alltså facebooks positioneringsapplikation vi pratar om. Om man använder tjänsten känner mobilen av var man befinner sig, och presenterar en lista över kända platser, som man kan välja att "checka in" på för att visa andra var man är, och kanske hitta någon som är på samma plats. Om platsen man är på inte finns i listan kan man lägga till den själv. Jag har givetvis registrerat mitt företag direkt :).

Places leder även till att man lär känna sin stadsdel bättre utan att ens behöva lyfta ändan ur soffan. Jag har till exempel lärt mig att det finns en tandläkare som heter Bit Friskt på Väderkvarnsgatan :). Och ett företag på Frodegatan som heter Andersson & Lindgren Språkbyrå - det låter som ett drömjobb att ha! Och en personlig tränare på Salagatan som heter Elin Gahm. Bland annat. Nu ska jag fortsätta bläddra och hitta fler intressanta platser.

tisdag 4 januari 2011

Snöröjningen

Igår fotade jag denna snösprutningsmaskin,eller vad den rätta termen nu är, här i fålhagen:). De hade äntligen kommit för att ta bort en del av snöhögarna som samlats här under helgerna. Visserligen tycker jag att det är fint med mycket snö, men man får så mycket snö i skorna när man måste klättra över en vall om man vill korsa gatan. Dessutom blir ju fålhagens gator mer och mer spåriga och svårkörda ju längre vintern lider, så ju mer de tar bort desto bättre. I februari förra året hade man helst behövt en SUV för att ta sig fram här. Men något som skulle förbättra snöröjningen ytterligare vore om alla som parkerar längs gatorna vore vänliga och flyttar sina bilar så att plogen kommer åt!

Ett annat ställe som kommunen (eller vem det nu är som är ansvarig) kunde överväga att skotta är trappan vid stationen. Nu har man tagit bort staketet som hindrade folk från att gå i trappan. Men trappan är återigen isig och livsfarlig. I för sig tycker jag att folk borde ta eget ansvar och gå försiktigt, men inte vill väl kommunen riskera brutna nackar där?

Published with Blogger-droid v1.6.5

måndag 3 januari 2011

Intressant erbjudande i den skumma affären

Jag har ofta undrat vad den skumma affären/lokalen i huset mellan Norrtäljegatan och Hjalmar Brantingsgatan egentligen är till för. De har lite olika erbjudanden i sitt fönster, bland annat brukar det hänga blågula typ fotbollströjor där. Men jag har aldrig sett någon inne i lokalen. Igår när jag gick förbi där fanns ett nytt erbjudande i fönstret: Om man vill ha sin egen postbox/postadress, utan att någon ställer frågor, så kan man ringa dem :D. Man får även vara helt anonym. Onekligen ett bra erbjudande, undrar bara vilka som kommer att utnyttja det:)?

Vänsterpartiet i Fålhagen




















Vänsterpartiet håller sin kongress i Musikens hus mellan den 5 och 8 januari. Jag funderar på att gå dit och titta på och se om en vänsterpartist smälter in i sin miljö och kan åka upp för rulltrapporna utan att synas. Nej, skämt åsido. Lars Ohly ska avgå och nya krafter ska ta över. Detta kommer att bestämmas om i Fålhagen, Uppsala denna helg.

På torsdag finns det lunch som inte ingår i mötet så allting är inte gratis inom vänsterpartiet. Lars Ohly ska också prata på torsdag men det är på lördag som det smäller! Då får partiet en ny ledare.

söndag 2 januari 2011

Panta Mera

När jag har sett Panta Mera-reklamen nu under jullovet har jag undrat över en sak: Vart har de "återvinningsrör" som satt vid busskurerna vid Vaksala torg tagit vägen? Kommunen satte ju upp en ställning med typ öppna plaströr där man kunde stapla sin läskburk som man precis druckit ur. Då kunde hemlösa/andra som behöver pengar samla burkar därifrån istället för att behöva rota i soporna. Varför har de tagits bort?? Jag tyckte i alla fall att de var en jättebra idé! Man vill inte riktigt slänga sin burk i soporna eftersom det är omiljövänligt (om ingen plockar upp den). Ibland ställer jag burken ovanpå papperskorgen istället, i de fall där de har ett "tak", men det ser skräpigt ut och är säkert inte tillåtet. Dessutom lutar de ofta för mycket för att man ska kunna ställa burken där - se bilden. Därför skulle jag vilja fråga Uppsala kommun varför burkställningen har tagits bort?

PS. Jag är tveksam till att jag skulle kunna hitta rätt person via kommunens växel, det är därför jag frågar här istället för att göra det man borde göra - ringa och fråga istället för att klaga offentligt... :)