lördag 2 juli 2011

Leche i Fålhagen del 2




















Det här huset byggde Karl Johansson, en av byggherrarna som Leche ofta jobbade tillsammans med. Det här är ett av husen som Johansson byggde i Fålhagen och det här var hans första. Johansson var specialiserad på andra stadsdelar, framförallt Svartbäcken och därför kallade Leche honom för Svartbäcksbyggaren. Den här pampiga ingången finns på Vaksalagatan 33 som också blev startskottet för Brf Sverre. Man startade byggandet 1927 och julen 1928 var det dags flytta in. Karl Johansson hade sitt kontor i 4 rum och kök på Vaksalagatan 33 från 1942. Karl Johanssons motto var att han skulle kunna bo i varje lägenhet han byggt. Det går inte att missa att Gunnar Leche ritat huset. Känslan av tempelentré är påtaglig.

















Leche gillade inte balkonger. I det här huset från 1920-talet var det fortfarande inte mode med balkonger. Jag tycker att den här sidan av huset är jättevackert. En fin färg på fasaden är det också. Huset är väldigt lecheistiskt. Byggmästaren Karl Johansson verkar ha varit en intressant person. Han var nykterist och han kallades för Tysta Kalle. Det smeknamnet fick han inte därför att han var nykterist eller att han inte kunde prata. Nej, Karl var ordförande i Svenska träarbetareförbundets avdelning och hade tydligen förmågan att tysta ner alla. Vi har till och med en trafikplats döpt efter Karl Johansson och den kallas för Tysta Svängen. Den tysta svängen är korsningen Väderkvarnsgatan och Strandbokilen.






















Vad är nu detta? Balkonger i ett lechehus från 1920-talet? Nej, jag misstänker att dessa balkonger är en efterhandskonstruktion som de boende velat ha. Balkongerna ser moderna ut. På balkongerna vid Vaksalagatan 33 har man morgon- och delvis eftermiddagssol.

Sommarens lechepromenad började vid Vaksalaskolan och idag var det dags för Vaksalagatan 33. Kan du gissa vart vi ska imorgon? Häng med då också.


Källa:
Gunnar Leche stadsarkitekt
och
http://rolandagius.blogg.se/240506070250_byggnadsfirman_kalle_johansson_a.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack som fan!

Juuso sa...

För vad då?

Skicka en kommentar