måndag 31 maj 2010

Einar och Sverre















Läste i dagens UNT att Uppsalahem har ett hus här i Fålhagen och att kvarteret heter Einar och Sverre och ligger vid Vaksala torg. Det aktuella huset kan ses här på bild, bakom tälten. Huset är hemskt fult och byggdes mellan 1961 och 1970. Det pågår en utredning med fokus på större renovering och jag hoppas att man gör någonting radikalt åt huset! Det som slog mig i samband med detta var förstås att en stor mäklarfirma har sin lokal just i detta hus. Lite roligt med tanke på att de säljer bostadsrätter och villor men själva använder sig av en hyreslokal. Eller har de köpt lokalen? Det vore lite roligt att veta. Och kul att man utreder om man kan göra någonting åt huset. Undrar om man borde tipsa fastighetsägaren för Sivia torg om att det kanske kunde vara dags att göra någonting åt det huset också. Just det, man räknar med att hyreshöjningen på ungefär 30%! Fascinerande!

söndag 30 maj 2010

Tillgänglighet och Folkpartiet















http://www.flickr.com/photos/fpgoteborg/4129848150/

Jag ska snart kolla på live stream från Folkpartiets partiråd härifrån Uppsala och Fålhagen.
Jag plockade med mig deras valbroschyr medan jag var ute och sprang igår. Jag råkade tajma min springrunda lite dåligt eftersom funktionshindrade skulle, precis då när jag hade tänkt korsa Vaksala torg, ta sig från UKK mot stan. Det blev lite begränsad tillgänglighet för mig just då :). Det här med tillgänglighet har dock Folkpartiet tagit fasta på för de twittrar och facebookar och nu sänder de till och med live stream från partirådet. Och allt detta mitt i Fålhagen! Fast jag har tydligen en för gammal webbläsare. Fungerade inte med Explorer men kanonbra med Firefox!

lördag 29 maj 2010

For Whom the Bells Tolls




















När jag skulle hitta på en tjusig rubrik för detta inlägg så tänkte jag på Metallicas låt "For Whom the Bells Tolls". Eftersom just det hårdrockbandet är känt för sin känslighet för stimpengar och så vidare, så var jag tvungen att googla på uttrycket. Och för att undvika bli stämd av Metallica så kan vi väl säga att rubriken för texten baserar sig på BeeGees låttitel. Eller kanske baserar sig titeln på Hemingways book med just denna titel. Ja, så originella var Metallica då då.

Jag tycker att rubriken är jättetjusig! Ett relativpronomen whom som föregås av en prepostion. Det är så vackert! Och så typiskt just för relativpronomen whom. Skulle jag vara en biolog så skulle jag nog säga att whom trivs i samma habitat som prepositionerna. Och så låter whom så gammalt och omodernt, precis som våra gamla fönster som vi nu blivit av med!!! Vi har fått nya fönster och det stora testet är imorgon söndag kl.18 då Almtuna kyrkans klockor brukar höras in i lägenheten. Det ska bli jättespännande att lyssna på kyrkklockorna imorgon kl.18 och upptäcka huruvida de nya fönstren är mer ljudisolerande än de gamla. Det ser jag framemot!

torsdag 27 maj 2010

Det doftar sommar




















Igår kväll tog jag lite motvilligt en kvällspromenad helt själv runt Fålhagen men direkt när jag kom ut ur huset så kände jag doften av sommaren. För några veckor sedan hade björkarna vaknat och nu var det dags för buskar och blommor att börja blomstra. Den underbara doften som låg över hela Fålhagen igår kvällen påminde mig om att sommaren nu är här. Doften var också en skön variation från kaffedoften från Lindvalls som jag tycker ofta ligger över Fålhagen. Jag ser framemot sommaren i Fålhagen. Bring it on!



onsdag 26 maj 2010

Mycket till salu i Fålhagen















Ja, jag gick runt i Fålhagen och upptäckte att det är rätt så mycket till salu här. Min bild av verkligheten bekräftades av ett snabbt besök på hemnet.se. Massor med lägenheter till salu och så en villa! Här är länken till villan:
http://www.hemnet.se/beskrivning/683076?r=3


Skulle jag ha tillräckligt med pengar så skulle jag inte tveka köpa den här lägenheten för den ligger ju alldeles bredvid Fålhagens IP.

Med Lars Winnerbäcks låt Jag får liksom ingen ordning på mitt liv så surfade jag vidare på hemnet och hittade den här underbara lägenhet. Planlösningen kanske inte är världens bästa men kolla själv lägenheten! Läckert! http://www.hemnet.se/beskrivning/682733?r=3
En lägenhet mitt i den lugnaste delen av Fålhagen.

Jag avslutar inlägget med en Lechevilla i modern tappning. Man blir bra sugen på att köpa en villa i Fålhagen: http://www.hemnet.se/beskrivning/669114?r=3
Nu finns det villor ute här i Fålhagen vilket är väldigt sällsynt.



tisdag 25 maj 2010

Vad får man kasta i en container?




















Hela vintern har jag väntat på att grovsopscontainern skulle dyka upp på gården och nu när den sedan kom så hade jag ingenting att kasta i den. Det kändes mindre tillfredsställande! Sedan finns det de som släpar med sig dammsugare till containern bara för att läsa på lappen att man inte får kasta elektornik i containern. Ja men vad gör folk då? De ställer sina urgamla och fula dammsugare av modellen mindre alldeles bredvid containern och hoppas på exakt vad? Mina alternvativ är: 1. De som hämtar containern tar ändå med sig dammsugarna och debiterar bostadsföreningen saftigt för detta. Det hände ju inte och jag tror jag vet varför. Jo, jag misstänker starkt att vicevärden observerat hämtningen av containern och förbjudit sopåkarna att ta med sig dammasugarna. Det kostar ju extra. 2. Dammsugarlämnare kanske trodde att någon elektronikintresserad individ skulle plocka med sig dammsugarna. Det hände ju inte. Nu blir det intressant att se hur länge dammsugarna får och kommer att stå där de är. De blockerar ju faktiskt ingången till soprummet så det ska bli intressant att när sopåkarna klagar på att de försvårar deras arbete. Intressant att följa dramat.

söndag 23 maj 2010

Uppsala = skräpstaden

Jag satt och funderade på hur jag kan skriva det här blogginlägget utan att låta gnällig, men det går nog inte. Men jag tror att många tycker som jag. Jag tycker nämligen att Uppsalaborna måste lära sig att städa upp efter sig. Det tycker nog kommunen också, eftersom de anställer ungdomar som sk superstädare i sommar (http://www.minstaduppsala.nu/index.php).

Titta på bilden här ovanför så ser ni hur Vaksala torg ser ut varje gång det har varit loppis där. Det ser ut som att folk bara reser sig upp, släpper sitt skräp, och går. Hur har vissa mage att klaga på att Valborg är så stökigt när det är så här Vaksala torg, och även resten av Uppsala, ser ut jämt? Nej, in med städpoliser tycker jag, som ger folk böter om de skräpar ner. Och en ny Håll Sverige rent-kampanj vore inte så dum, för att ändra allas attityd till nedskräpning. Musikens Hus är en häftig byggnad, som jag antar besöks av en massa turister, så därför vore det extra viktigt att torget framför är rent och fint.

Fotade lite mer skräp bara för att jag var så frustrerad: Här har någon faktiskt gjort ett försök att städa, men lagt det bredvid en vanlig papperskorg istället för att forsla bort skräpet själv (man lär ha kommit i en bil??) eller istället för att kommunen ska ansvara för en container på loppisdagarna.

fredag 21 maj 2010

Mellan hägg och syren

Jag har varit bortrest i sådär tio dagar, nere på Småländska höglandet kan man säga. Vi hade mellan 5-15 grader och regn eller mulet hela perioden. Jag hörde ju väderrapporter från övriga Sverige om 25-30 grader och bikinis, men det gick ju liksom inte att tro på, med tanke på väderläget där jag befann mig. Igår tog vi då bilen och körde E4:an upp till Stockholm och sen Uppsala. Det kändes sjukt att det blev grönare och grönare ju högre upp vi kom. Vi stannade på ett McDonalds nära Norrköping för pommes doppade i jordgubbsmilkshake, och fick en liten värmechock. Det gick ju knappt att sitta på uteserveringen för att det var så varmt!

Men den största chocken kom när vi körde in i Midsommarkransen i Stockholm och körde förbi en park där häggen stod i full blom, alla träd var knallgröna (de var inte det nere i Småland...), och folk hade picknick i shorts och linne. Jag trodde att vi hade kommit utomlands.

Sen kom jag hem till Fålhagen, och här blommar syrenen redan - se bild. Så nu undrar jag vad som hände med uttrycket "Mellan hägg och syren". I år känns det som att allt kom på en gång, och som att jag har missat halva perioden. Eller att allt började blomma efter någon slags omvänd nord-sydlig gradient... Skumt.

onsdag 19 maj 2010

Nya träd















Vi skrev tidigare att det var synd att de stora och fina träden längst Väderkvarnsgatan höggs ner. De var förstås sjuka och svaga så beslutet var säkerligen helt rätt och det roliga var att man inte högg ner alla utan bara dem som var i sämsta skicket. I morse upptäckte jag att man planterat nya träd längst Väderkvarnsgatan! Kul! De såg ut som små mjölktänder bland de större och äldre träden. Jag skrev i början av hösten att de äldre träden gjort sig av med löven mycket tidigare än de yngre. Kanske var de äldre träden redan då så krassliga att de. likt elefanterna, kände att tiden var ute.

måndag 17 maj 2010

Peters nya kokbok















I helgen höll Miljöpartiet hus i Musikens hus och här har jag fotat deras valstuga på Vaksala torg.
Det var väldigt sött med en liten stuga. Jag undrar hur många riktiga frågor de fick, för varje gång jag passerade där så var det väldigt tomt på folk. Eventuellt att man kunde se några alkisar passera stugan.

Det verkar också vara en grön trend att skriva böcker. Gustaf Fridolin har skrivit en bok som heter Blåsta och han har precis kommit tillbaka från sin politikerledighet för att åter stå i rampljuset och för att vara redo att ta över makten i Miljöpartiet nästa år. En annan som gör precis tvärtom är Peter Eriksson för han verkar förbereda sig inför livet efter språkrörslivet. Så kändes det när jag fotade en affisch om hans kokbok som tydligen är ute nu. Fascinerande. Undrar vad det är för recept i boken. Snacka om att man skulle känna sig blåst ifall det bara var maskrossoppor med mera. Med tanke på priset så är nog risken stor att kokboken innehåller mest kravmärkta soppor.

Här finns mer information om Peters bok: http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=192119

För övrigt kunde någon tipsa partiet om att meningen på sidan i fråga innehåller ett stavfel:
Utgångspunkten är vår gröna politik för att godare mat i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorgen.

söndag 16 maj 2010

Fålhagens identitetsfråga















Jag har nu pratat om Fålhagens stadsdelsindentitet med några av mina kompisar som bor i andra delar av stan och som även flyttat till andra städer. Det är rätt så intressant att höra vad andra tycker om ens stadsdel. Några tycker att det är fruktansvärt lugnt här. Inga bilar, knappt några människor ute och all fågelsång man kan höra på morgonen, mitt på dagen och på eftermiddagarna. Ja, det är väldigt intressant att området har så många fåglar trots att stadsdelen saknar några riktiga grönområden. Därför har jag nu börjat gå till stadsträdgården för att njuta av naturen och känna doften av vatten. Men enligt mina kompisar så är Fålhagen alltså ett lugnt område.

En annan sak som jag tänkte på själv är på vilken sidan av den politiska kartan som majoriteten här i Fålhagen kan tänkas tillhöra. Min kompis i en annan stad hade redat från valinformation från både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Vi har inte fått någon form av valinformation från partierna. Om det har jag två teorier: 1. De rödgröna räknar Fålhagen som ett förlorat område där det inte finns några röster att hämta. 2. Eller så beror det på att vi har ett klistermärke på dörren där det står "Ingen reklam men gärna samhällsinformation" och partierna räknar sina informationsblad till reklam och inte samhällsinformation vilket vore väldigt oroväckande. Personligen hoppas jag på att de inte kommit igång med informationsspridningen här i Fålhagen. P.S. Hos oss har vi alltid tid att prata om politik oavsett åsikt. Man behöver inte vara överens om saker men det gäller att klara av att diskutera politik utan att det blir bråk.

fredag 14 maj 2010

Miljöpartiet i Fålhagen




















Gick precis förbi UKK eller Musikens hus som man kanske ska kalla huset. Det verkade vara lite mer liv där så jag var tvungen att googla vad som stod på. Ja, det är Miljöpartiet som ska ha sin kongress i Uppsala i år. Kul! Här kommer en liten länk till vad som diskuterats hittills:
http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/mp-prioriterar-upp-jobbpolitiken_4716547.svd

Sedan har nog sommaren kommit till Fålhagen för jag hade premiären för inlinesåkningen! Underbart! Stans bästa inlinesställe ligger tyvärr inte i Fålhagen även om asfalten på St Göransgatan är bra så är den inte ens i närheten av asfalten eller vad det nu är runt Näcke-staty utanför den gamla järnvägsstationen. Testa åka där om ni gillar att åka inlines!

torsdag 13 maj 2010

En häftig lekpark i Fålhagen















Eftersom man onekligen och i vissa avseenden motvilligt blir bara äldre för varje år som går så tänkte jag att det var dags att fira födelsedagen i Fålhagens bästa lekpark. Jag har inga barn så jag kan inte skylla på dem för att kunna gå dit så då är det bara att ta eget ansvar och släppa loss. Självklart ska man ta hänsyn till att en del av roligheterna är till för en yngre kundkrets. Det var jättekul som ni ser! Jag kan rekommendera parken för vuxna på kvällarna, men se bara till att ni inte väcker för mycket uppmärksamhet för bakom varje fladdrande gardin finns en nyfiken granne redo att ringa ordningsmakten :). Ja, om man inte ser till att leka i parken när Lars Vilks är på besök för då har poliserna andra saker att ta itu med.

onsdag 12 maj 2010

En ensam cykel och Fålhagensvrål




















Just nu vrålar jag för Finland har vunnit mot USA. Det har varit en tung match att titta på. Men nu till saken. P.S. Beklagar om jag stört grannarna.

Jag hittade den här cykeln här i Fålhagen och att man låter en sån här cykel som saknar delar ligga kvar där den gör skulle aldrig hända i vår bostadsförening. Varför? Jo, någon skulle klistra fast en lapp på sadeln: Om inte du tar hand om din cykel senast på fredag så anmäler jag dig till cykelvanvårdsnämnden. Eller nåt. Mer sannolikt skulle det nog vara en lapp i stil med: Ta din cykel till grovsopscontainern innan rosten sprider sig till andra cyklar.

söndag 9 maj 2010

Uppsala 86ers vs Jämtland Republicans















Jag såg tyvärr bara sista kvarten av matchen mellan Uppsala 86ers och Jämtland Republicans. Uppsala vann enligt dem som sett hela matchen och slutresultatet skulle ha blivit 27-6 till Uppsala. Jag fotade lite formationer, Uppsala 86ers anfall använde sig mycket av I-formationen i slutet, vilket ger lite olika springalternativ vilket är bra om man ska ta bort så mycket tid som möjlligt. Bilden längst ner ska föreställa Uppsala 86ers försvar som oftast var en variant av 4-3, även om jag tyckte mig se även åtta män i boxen lite då och då. Hursomhelst, helt matchavgörande var när Uppsala 86ers bröt mönstret och körde en variant av single back där man har fyra wide receivers och bara en halfback. Det ledde till att man lyckades sprida sönder Jämtlands försvar och Uppsalas QB, nummer 6 som i vanliga fall tydligen spelar wide receiver, sprang hela vägen till en touchdown. Det var då matchen avgjordes helt och hållet. För övrigt så hade Uppsala precis fått bollen genom en interception.

Men sedan till dagens riktiga överraskning: Jag trodde jag att jag såg en tjejspelare på planen!!! Nummer 2 i försvar. Jag var tvungen att kolla 86ers truppen och där finns det flera tjejer. Spännande! Det är hemmamatch om två veckor och den spelas också här i Fålhagen. Kom och se matchen!




tisdag 4 maj 2010

Äntligen vår















Idag hände det! Tidigare skrev jag hur männen i Fålhagen bytte till sommardäck, lika hurtigt och manligt som Mr J.L.B Matekoni tar hand om bilar och annat i Damernas detektivbyrå. Detta gjorde de alltså för några veckor sedan. Ungefär samtidigt som herrarna bytte till sommardäck så satte även Damernas planteringsbyrå igång med sitt arbete. Blommor av olika slag skulle planteras i bostadsföreningarna rabatter. Jag måste säga att man kunde ha väntat några veckor till. Men idag är det sommar, eller åtminstone en riktig vår! Jag stod alldeles nyss på balkongen och njöt av kvällssolen och en öl. Det var länge sen jag gjorde det senast. Våren är här i Fålhagen! Och snart också sommaren.

Visste ni förresten att Alexander McCall Smith skrivit en bok som heter Portuguese Irregular Verbs. Intressant, undrar vad den handlar om :). Det lärde jag mig nyss när jag skulle wikipeda på vad mekanikern i hans damernas detektivbyrå heter.

söndag 2 maj 2010

Fålhagen inte med i hittaut.nu

En av punkterna i hittaut.nu

Nu i dagarna har alla Uppsalabor fått en trevlig överraskning i brevlådan - nämligen en orienteringskarta över Uppsala, med ca 45 punkter som man kan besöka och vara med och tävla om fina priser. Satsningen heter hittaut.nu och är en satsning för att få fler människor att gå ut och röra på sig. Främst i naturen tror jag, men vissa av punkterna är i stan också.

Tråkigt nog finns bara västra sidan av Uppsala med på kartan. Jag vet att vi inte har särskilt mycket natur här i Fålhagen, men det finns fina parker, och även fina hus man kunde upptäcka om man gav sig ut hit. Och om tex Gränby och Gamla Uppsala vore med på kartan så finns det riktigt fina naturområden där. Men kartan kanske utvidgas mot denna del av staden, det skulle ju släppas typ tio nya punkter varje månadsskifte läste jag.

lördag 1 maj 2010

Socialdemokraterna besökte Fålhagen















Idag besökte Socialdemokraterna Fålhagen, stadsdelen där kvadratmeterpriserna är näst högsta i hela stan. Det blev mycket propaganda och mycket snack om Alliansen. Rätt så trista argument hit och dit och jag tycker personligen att man kunde ha minskat antalet talare till Marlene Burwick (blivande finansborgarråd?), Rahima Ortec (SSU) och Thomas Östros som faktiskt är socialdemokrater. Jag har som utlänning lite svårt att förstå varför LO-kvinnan tilläts prata på Socialdemokraternas valmöte. Jag gillar inte när man blandar partipolitik och fackförenism. Jag tycker att det vore bättre om fackföreningarna vore politiskt obundna. Ännu mer pinsamt var att tillåta palestiniernas representant prata om Israels illdåd till höger och vänster. Kopplingen till Socialdemokraterna kanske var att man skulle värna om solidariteten men då tycker jag att man borde uppmärksamma även andra grupper som har det tufft. UNT valde helt rätt att skriva endast om de tre socialdemokratiska politikerna i sin artikel om valmötet på torget. Sakligt och bra men tyvärr så missar man en del sidor av det socialdemokratiska partiet t.ex. den israelfientliga propagandan. Så nästa gång vill jag bara se socialdemokratiska talare, vi behöver inte stå och lyssna på de andra talarna när det är iskallt på torget. Politik ska föras och presenteras av dem som ska sköta den och ta ansvar för den förda politiken. Övriga får ordna egna torgmöten!

Sedan måste jag sno det som jag tyckte var ett dåligt exempel om dagens Sverige men som Östros valde att använda sig av:
- Jag fick redan i vintras känslan att folk har tröttnat, och tror vi har en jättechans att vinna valet. Jag promenerade på Stockholms central i väntan på ett tåg, som förstås stod still nånstans. Runt konduktören samlades en klunga resenärer och mumlade om kompensation och bussar och taxi. Då fick konduktören syn på mig, det glimtade till i hans ögon, och han sa till resenärerna: "Kompensation? Taxi? Buss? Vi lever i ett helt annat samhälle nu. Sossarna sitter inte i regeringen, nu får man klara sig själv".
Källa: Mina egna öron och UNT: http://www.unt.se/uppsala/ostros-i-medvind-tror-pa-valseger-925637.aspx
Östros kan inte använda tågproblemen som ett exempel som är tänkt att gynna Socialdemokraterna med tanke på hur länge de suttit vid makten. Det finns en del andra saker i exemplet som man kunde kritisera men eftersom jag inte vill driva en politisk blogg utan en stadsdelsblogg så låter jag dem förblir okommenterade.



Solen skiner på säljare och mäklare i det attraktiva Fålhagen




















Sitter och dricker morgonte så här dagen efter sista april. Jag har lite ont i halsen och känner att kroppen behöver väckas med lite te. Jag läser även gårdagens UNT och upptäcker att vår trevliga stadsdel nu ligger på andra plats vad gäller medelpris per kvadratmeter. Det kostar i snitt hela 27 917kr per kvadratmeter för att köpa en lägenhet här. Dock måste man komma ihåg att priserna kan påverkas om man sålt många lägenheter i Tripolis eller Port Athur för i de husen är priserna högre än i området som helhet. Det konstiga är att priserna gått ner med 0,6%! Vilken stadsdel ligger etta på listan? Jo, Främre Luthagen där man får betala hela 33 629kr för en kvadratmeter! Horribla priser både i Fålhagen och Luthagen. Fascinerande :).

I botten av prislistan ligger Stenhagen där en kvadratmeter kostar endast 6 544kr. Då måste man dock komma ihåg att månadsavgiften i Stenhagen är skyhög! Varför ska man köpa en bostadsrätt som är billig bara för att tvingas betala horribla månadsavgifter.

UNT undrar också varför priserna för en lägenhet på 65kvm sjunker med en halvmiljon bara man går över Tycho Hedéns från Fålhagen till Sala backe. Intressant. Ja, alltså Sala backe ligger ju klart och tydligt utanför stadskärnan, det är inte så att man därifrån går till centrum i första hand. Det kan man lätt göra om man bor i Fålhagen. Bor man i Fålhagen, åtminstone i främre Fålhagen så kan man gå till centrum när som helst, oavsett hur bussarna går. Det är den frihet som man är redo att betala de höga kvadratmeterpriserna för i Fålhagen.